Κύκλο επικοινωνίας με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Δωδεκανήσου ξεκίνησε, μέσω τηλεδιασκέψεων, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, με τη συμμετοχή και στελεχών των Νομαρχιακών Επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Βόρειας και Νότιας Δωδεκανήσου. Η πρώτη θεματική διαδικτυακή συνάντηση, πραγματοποιήθηκε, χθες, με φορείς από τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αρχικά, αναφέρθηκε συνοπτικά στις επισταμένες προσπάθειες του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναδείξει, όλο αυτό το διάστημα, τα προβλήματα του κλάδου, διατυπώνοντας παράλληλα προς την Κυβέρνηση ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις που ενισχύουν τον Τουρισμό και στηρίζουν τους ανθρώπους του. Ιδιαίτερη μνεία, ακόμη, έκανε στις πολλαπλές πρωτοβουλίες, που ο ίδιος, από τη θέση του ως βουλευτής ενός κατεξοχήν τουριστικού νομού, πήρε, φέρνοντας στο φως τις πραγματικές συνθήκες και τις ανάγκες που ο ξενοδοχειακός κλάδος και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, βιώνουν, με πρόσφατο παράδειγμα παρέμβασης την Ερώτηση που κατέθεσε, σχετικά με τον κίνδυνο μη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων καταλυμάτων της χώρας μετά την ανακοίνωση της TUI για παύση πληρωμών.
Από την πλευρά των φορέων, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν: ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καρπάθου, κ. Αλεξίου Ηλίας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου, κ. Κουτλάκης Ιάκωβος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου, κ. Μαθιουδάκης Μανώλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Μαρκόπουλος Μανώλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Ματσίγκος Γιώργος, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κα. Σβύνου Κωνσταντίνα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Καλύμνου, κα. Τηλιακού Φωτεινή και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου, κ. Τοκούζης Παναγιώτης. Ενώ, παρόντες ήταν επίσης ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Κασσάρας Γιώργος, ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου και Υπεύθυνος Τομέα Τουρισμού Ν.Ε Νότιας Δωδεκανήσου, Γάκης Δημήτρης και ο Συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Κω, Καβαδάκης Μανώλης.
Κοινή αγωνία όλων των συμμετεχόντων ήταν η αύξηση του δανειακού βάρους των επιχειρήσεων και τα συσσωρευμένα χρέη, που οδηγούν όλο τον κλάδο σε μια διάχυτη αβεβαιότητα για την επόμενη τουριστική σεζόν. Κατατέθηκε επίσης η αγωνία για τις καθυστέρησης πληρωμών, από την πλευρά των μεγάλων tour operators, που μέσα σε αυτή τη συγκυρία καταδικάζουν πολλά ξενοδοχεία, που άνοιξαν, να βρίσκονται σήμερα στο όριο της βιωσιμότητας.
Επίσης, επισημάνθηκε η λάθος επιλογή της κυβέρνησης να μην θέσει τα καταλύματα στο νέο lockdown δεδομένου ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν το επιτρέπουν, με αποτέλεσμα να μην είναι επιλέξιμες στα μέτρα για τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρεωτικά κλείσει. Πολλές, ακόμη, ήταν οι φωνές που υπογράμμισαν πως τα περίφημα ανακοινωμένα χρηματοδοτικά εργαλεία της Κυβέρνησης, άφησαν εκτός επιλεξιμότητας την πλειοψηφία του κλάδου, αφήνοντάς τα περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματα, στο έλεος της διπλής κρίσης και με μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.
Τέλος, από όλους σχεδόν υποστηρίχθηκε η ανάγκη για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων, με μέτρα όμως που θα δίνουν κίνητρα για εργασία και όχι με επιδότηση της ανεργίας. Ενώ σημαντικές προτάσεις έγιναν και για την ανάγκη υλοποίησης ενός σχεδιασμού για την επόμενη μέρα της πανδημίας, με επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και με σκοπό ένα συνολικό restart του κλάδου αλλά και του Τουρισμού συνολικά.
Εκπρόσωποι από μικρά νησιά επισήμαναν επίσης, ότι, ενώ παραμένουν υγειονομικά ασφαλείς προορισμοί, το οριζόντιο lockdown δυναμιτίζει την ήδη ισχνή τους κατάσταση και ακυρώνει όποιες προσπάθειες είχαν ξεκινήσει για την αναστήλωση των τοπικών τους οικονομιών.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε:
«Είναι αλήθεια ότι όσες επιχειρήσεις άνοιξαν, παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο και κάνοντας επιπλέον έξοδα, προσπαθώντας να ακολουθήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στήριξαν τον Ελληνικό Τουρισμό. Η έλλειψη όμως ουσιαστικών μέτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων έχουν φέρει στο χείλος της βιωσιμότητας τον κλάδο αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτόν. Η Κυβέρνηση οφείλει, χωρίς καμία καθυστέρηση, να ακούσει τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης και των φορέων και να διαμορφώσει, έστω και τώρα, ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τον Τουρισμό και τον κλάδο, έτσι ώστε, την επόμενη σεζόν όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού και οι επιχειρήσεις του, να στέκονται γερά στα πόδια τους».