Τιμητική Διάκριση από το Ινστιτούτο ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ για τον ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΛΑΟΓΡΑΦO ΗΛΙΑ ΕΜΜ. ΒΑΣΙΛΑΡΑ

Τιμητική Διάκριση από το Ινστιτούτο ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ για τον ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΛΑΟΓΡΑΦO ΗΛΙΑ ΕΜΜ. ΒΑΣΙΛΑΡΑ

Του επιστημονικού συνεργάτη του Ι.Λ.Π.Κ. του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μάκη Ρήγα-Ρηγοπούλη

Το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού  του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Παράρτημά του στην Κάρπαθο,  πραγματοποίησε, την Κυριακή 27 Αυγούστου στο κατάμεστο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Πηγαδίων Ευαγγελίστριας, λαμπρή εκδήλωση προς τιμήν του συγγραφέα και ερευνητή της Καρπαθιακής Λαογραφίας Ηλία Εμμ. Βασιλαρά από τα Σπόα.

 

Ο κύριος Ηλίας Βασιλαράς

Στο πλαίσιο της  εκδήλωσης  έγινε παρουσίαση του νέου του βιβλίου “Τα Ακριτικά μου: Καρπαθιακή Λαϊκή Ποίηση”. Την  μεστή αλεπάλληλων λαογραφικών παρουσιάσεων βραδυά  παρουσίασε με μαεστρία η εκπαιδευτικός Σοφία Χατζηγεωργίου-Τούμα.

Η κυρία Εύη Μελά
Η κυρία Σοφία Χατζηγεωργίου-Τούμα

Την  μοναδική αυτήν εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους και με τον μεστόν τους λόγο οι Πανοσιολογιώτατοι Πάτερ Καλλίνικος, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη κ.κ. Αμβρόσιο και ο Πάτερ Αμβρόσιος, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Γιάννης Θ. Νισύριος, η Έπαρχος κ. Κ. Νικολαϊδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρπάθου κ. Ιωάννης Τσακιράκης.

Ο κύριος Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης
Η κυρία Σοφία Παράσχου Χατζηδημητρίου
Αρχιμανδίτης Καλλίνικος Μαυρολέων

 

Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς

Επίσης, παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Παραγιός, οι συγχωριανοί  του τιμώμενου στον Δήμο ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Δήμαρχος και ο δημ. Σύμβουλος Μιχάλης Διακολιός, πρόεδροι συλλόγων, κ.ά. Ο  ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης (Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας)  και η Σοφία Παράσχου- Χατζηδημητρίου (Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών) με πηγαία λαογραφική δεινότητα και οι δύο, μπροστά σε ένα εξαιρετικά πολυπληθές κοινό, εξήραν την προσωπικότητα  και το σπουδαίο έργο του Ηλία Εμμ. Βασιλαρά και κατάφεραν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα φιλολαογραφικά αισθήματα των συμμετεχόντων.. εισπράτοντας τα θερμά τους χειροκροτήματα..

Ακολούθησε πλήθος ομιλητών που οι περισσότεροι περιέγραψαν, καθόσον συμμετείχαν μαζί στις πλούσιες δραστηριότητες του κ. Βασιλαρά, ως εξαιρετικού επιμορφωτή χορού, μουσικής, τραγουδιού.. εκθείασαν την ενεργό συμπαράστασή του για δεκαετίες  σε παγκαρπαθιακούς συλλόγους (ΛΕΚ, κ.τ.λ.), σε φορείς (ΚΟΠΑΠ, κ.τ.λ.) και τους τοπικούς συλλόγους των Σπόων, σε Κάρπαθο, Ελλάδα, Αμερική.. και ιδιαίτερα τον εξετίμησαν ως σπουδαίο συγγραφέα-ερευνητή της καρπαθιακής λαογραφίας αλλά και ως άνθρωπο, που  αφήνει ανεξίτηλα τα λαογραφικά- παραδοσιακά αποτυπώματά του.

Η ομιλία της συζύγου του πρωτογιού του Ηλία, Μανώλη, που αναφέρθηκε στην θλιβερή απουσία της αειμνήστου μητέρας των τέκνων και συζύγου του Ηλία, που ήταν αφιερωμένη το βιβλίο του, άφησε όλους κατασυγκινημένους. Και βεβαίως έφθαναν τα συγχαρητήρια απ΄όλους τους παροικιακούς συλλόγους σποϊτών.. και από την κ. Φανή Μαραγκάκη, Πρόεδρο  του Συλλόγου Γυναικών Σπόων και την Φανή Αναστασιάδου εκ μέρους όλων των συγχωριανών του και με την παροχή πλήθος εδεσμάτων μετά το πέρας..

Ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ιωάννης Νισύριος

Τελευταία αποσπάσματα των ποιημάτων του ακούραστου συγγραφέα    συνοδεύτηκαν με υπέροχη μουσική επένδυση από 7μελή, τοπική ορχήστρα..  και την διάνθισαν με την καρπαθο-μελωδική αχνή τους οι εκπαιδευτικοί Εύη Μελά- Αλεξιάδη και Σοφία Χατζηγεωργίου-Τούμα με τις  δεξιοτεχνικές τους περιγραφές- αποσπάσματα των ποιηματικών του συλλογών.. και τον χορό έστησαν παλαιά διοικητικά στελέχη του ΛΕΚ, σέρνοντας τον κάβο ο Αρχιτέκτονας Γ. Γεργατσούλης. Τελικά, ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Γιάννης Νισύριος απένειμε στον Ηλία Εμμ. Βασιλαρά τιμητική πλακέτα-δίπλωμα, και ως Επιστημονικού Συνεργάτη του ΙΛΠΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Βασιλαράς ευχαρίστησε συγκινημένος τον κ. Δήμαρχο και όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους  και όλους τους πρωτεργάτες της επιτυχεμένης εκδήλωσης. Η λαϊκή συμμετοχή και το όλο λαογραφικό πακέτο ως συμμετοχή και ως ολοκληρωμένη μοναδική παρουσίαση υπήρξαν πρωτοφανή και θα πρέπει να είναι υπερήφανοι όλοι οι συντελεστές:

Πως μία πολυσχιδής προσωπικότητα της πράξης, ο Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς, και ένα μικρό χωριό με την μαζική του συμπαράσταση, τα Σπόα, μπορούν και προσδίδουν μέγιστο κύρος-έναυσμα  και για όλους τους καρπαθιακούς φορείς, συλλόγους, κ.τ.λ. να ακουθήσουν το εξαίσιο παράδειγμά τους. Ήθελα να ευχηθώ κι εγώ από καρδιάς  στον φίλο και συνάδελφο πλέον  Ηλία τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια, πάντα επιτυχίες, καλοτάξιδο το βιβλίο και να συνεχίζει με υγεία το σημαντικό λαογραφικό του έργο.

Και με την σειρά μου να ευχαριστήσω ολόψυχα τα πανεπιστημιακά μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του  Ινστιτούτου, που με τίμησαν με την ψήφο τους να με   δεχθούν στην οικογένεια του Ινστιτούτου, ως τον πρώτον Επιστημονικό Συνεργάτη του Ινστιτούτου Καρπαθιακής Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ευελπιστώ να φανώ αντάξιος των υψηλών στόχων και προσδοκιών, που έχει θέσει το μοναδικό Τοπικό μας Ανώτατο Ίδρυμα, για το καλό του νησιού μας.

Μάκης Εμμ. Ρήγας-Ρηγοπούλης.

φωτογραφίες Πωλ Βιττωρούλης

28/8/23

Καρπαθιακά Νέα