Το τεχνικό πρόγραμμα  του Δήμου για την Δημοτική Ενότητα Ολύμπου 

Το τεχνικό πρόγραμμα  του Δήμου για την Δημοτική Ενότητα Ολύμπου 

γράφει ο Νίκος Κανάκης

Το Τεχνικό Πρόγραμμα  του δήμου για το 2021  περιλαμβάνει για την Δημοτική Ενότητα Ολύμπου   συνεχιζόμενα έργα προϋπολογισμού 507. 671  και νέα  224.000 ευρώ.  ΣΕ σχέση με τα περασμένα χρόνια τα ποσά  που θεωρητικά διατίθενται  κρίνονται ικανοποιητικά .  Ερωτηματικά  όμως προκαλούνται   από ποιόν επιλέχθηκαν   έργα   ήσσονος προτεραιότητας, όπως πχ η κατασκευή – επισκευή  ανύπαρκτων πεζοδρομίων   ή  η διάθεση 45.000 ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού για αθλητικές εγκαταστάσεις, οργάνων άθλησης  και παιδικές χαρές .  Κατά τον νόμο θα έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο το Ιούνιο να καθορίσει με απόφασή του  το ποσό που θα διέθετε για έργα τοπικής σημασίας στην ΔΕ Ολύμπου και   το Συμβούλιο της κοινότητας να επιλέξει τα έργα που θα πρότεινε να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα.  Τώρα καλό  το Συμβούλιο της Κοινότητας να ζητήσει άμεσα την τροποποίηση του Προγράμματος και του προϋπολογισμού του δήμου  για να διατεθούν οι πιστώσεις που διατίθενται σε συγκεκριμένα  και πιο χρήσιμα έργα .  Εντύπωση προκαλεί ότι  το ποσό που αναγράφεται για ασφαλτοστρώσεις  δρόμων είναι μόλις 63.000 ευρώ , ποσό που αντιστοιχεί στην ασφαλτόστρωση μόλις 600 μέτρων δρόμου πλάτους 5 μ , ο κωδικός της ασφαλτόστρωσης του περιφερειακού  δρόμου της Ολύμπου προς το σχολείο, που  κοστίζει περί τα 140.000 ευρώ,  έχει μηδενισθεί  και  δεν έχει   ξεχαστεί η ολοκλήρωση του δρόμου προς το Τρίστομο , που υποτίθεται πως  συνεχίζεται από το 2018.

Απουσιάζει ακόμη από το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου η κατασκευή δυο κοινόχρηστων τουαλετών  στην Μακρυμήτα   για την εξυπηρέτηση των πολλών επισκεπτών του χωριού μας η ανάγκη ύπαρξης των οποίων επισημαίνεται από πολλούς  επι πολλά χρόνια .

Για τα «συνεχιζόμενα» έργα  «βελτίωση της Βελτίωση Βατότητας δρόμου από Κασιακούενα έως Κοντό (Βρουκούντα)  5000 ευρω» και «Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης δρόμων Δημοτικής Ενότητας Ολύμπου 20.000 ευρω» θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Η Αδελφότητά μας είχε προσφερθεί από πενταετίας να αναλάβει η ίδια την βελτίωση της βατότητας πρώτου τμήματος  του δρόμου από τη Κασιακουενα μέχρι τα Κορφασια μήκους 1500μ .Βελτιώθηκε η Βατότητα σε τμήμα μήκους 700 με εθελοντικές προσφορές αλλά η βελτίωση σταμάτησε με παρέμβαση της αρχαιολογικής Υπηρεσίας , με την αβάσιμη αιτιολογία πως υπάρχουν «ορατά αρχαία μνημεία» στην περιοχή . Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε τον υποφαινόμενο  για την υλοποίηση της απόφασης και η Αδελφότητα υπέβαλε από τον Δεκέμβριο του 2018 αίτηση θεραπείας στην Υπουργό Πολιτισμού για την ανάκληση της απαγόρευσης, χωρίς να πάρει απάντηση από το Υπουργείο. Με την αλλαγή της Κυβέρνησης και την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών  και  για διευκόλυνση των υπηρεσιών του δήμου ετοιμάσαμε τον Σεπτέμβριο του 2019  ένα σχέδιο εγγράφου του Δήμου προς την Υπουργό Πολιτισμού κ.Μενδώνη, με το οποίο ο Δήμος συνηγορούσε στην ικανοποίηση της αίτησης της Αδελφότητας. Χρειαζόταν μια απλή υπογραφή από τον Δήμαρχο . Ελπίζουμε ο Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος Ολύμπου να φροντίσουν  για την υπογραφή και αποστολή του απλού αυτού εγγράφου στην  Υπουργό Πολιτισμού, αν πράγματι ενδιαφέρονται για την υλοποίηση του έργου που έχει τυπικά ενταχθεί και στο τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

Το δεύτερο έργο αφορά ένα τοιχίο και στηθαίο ασφαλείας στο δρόμο που οδηγεί στο πάρκινγκ  και το πολυιατρείο. Ένα έργο που εγγράφεται τα τελευταία επτά χρόνια στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου  χωρίς να υλοποιείται.  Πριν δυό χρόνια ζητήσαμε από εμπειροτέχνη  που ασχολείται με το κτίσιμο πετρόκτιστων  τοίχων στην  Όλυμπο και του ζητήσαμε να προϋπολογίσει το κόστος  και να μας δώσει μια προσφορά για το έργο μαζί με τα υλικά  τα οποία προωθήσαμε στον τότε αντιδήμαρχο τεχνικών Υπηρεσιών . Μας ετοίμασε ένα πρόχειρο σκαρίφημα και  έδωσε  προσφορά 4.800 ευρω  για το τοιχίο την οποία την προωθήσαμε στον τότε αντιδήμαρχο. Χρειαζόταν  να συνταχθεί μια απλή τεχνική έκθεση της τεχνικής Υπηρεσίας  μιας σελίδας που θα περιγράφει το έργο  με τον προϋπολογισμό του και μια απόφαση του Δημάρχου για απευθείας ανάθεση του έργου για την υλοποίησή του, που δεν προχώρησε  και δυό χρόνια μετα παρουσιάζεται και πάλι σαν συνεχιζόμενο έργο .

Ελπίζουμε να εκτελεσθεί τουλάχιστον τώρα μέχρι το καλοκαίρι.   

 

Η συντήρηση  των αγροτικών δρόμων

Οι περισσότεροι από τους αγροτικούς δρόμους της Κοινότητας Ολύμπου οδηγούν σε παραλίες  και ως εκ τούτου, μέχρι την ασφαλτόστρωσή τους  επιβάλλεται  να συντηρούνται στην αρχή του Καλοκαιριού , ώστε να είναι  υποφερτά προσβάσιμοι από του κατοίκους αλλά και τους  τουρίστες .  Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η διάθεση στην Κοινότητα Ολύμπου του γκρέητερ και  του  εκσκαφέα/φορτωτή  (JCB)*  του Δήμου για 15 μέρες   κατά το δίμηνο Μαίου- Ιουνίου .

Κάθε χρόνο την δικαιολογία  ότι τα μηχανήματα του δήμου  δεν επαρκούν   η συντήρηση ανατίθεται σε ιδιώτες .  Πέρσι  η συντήρηση των αγροτικών  χωματόδρομων  ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο  έναντι 20.000 ευρώ χωρίς να  περιγράφονται λεπτομερώς οι εργασίες που έπρεπε να εκτελεσθούν. Λίγες μέρες μετα το στρώσιμό τους ακολούθησαν οι βροχές που κατέστησαν και πάλι  προβληματική την χρήση τους.

Το σωστό θα ήταν  να υπογράφεται μια σύμβαση με ένα ιδιώτη που διαθέτει εκσκαφέα /φορτωτή να καθορισθεί το ανά ώρα μίσθωμα  και εφόσον  υπάρχει πρόβλημα  με τα μηχανήματα του Δήμου και να καλείται  να  στρώνει τους δρόμους  ή να αποκαθιστά ζημιές τους  με την επίβλεψη του Προέδρου της Κοινότητας και να αμείβεται απολογιστικά  σύμφωνα με τις ώρες απασχόλησής του . Με τον τρόπο αυτό με τις 20.000 ευρώ που διατίθενται  θα μπορούσαν   να στρώνονται όλοι   οι χωματόδρομοι δυό και τρείς φορές το χρόνο .

Την  καλή πρακτική αυτή εφάρμοζε οι Κοινότητα Ολύμπου και αυτήν  εφαρμόζουν  οι άλλοι Δήμοι . Καλό είναι να την εφαρμόσει και ο δήμος Καρπάθου  για να πιάνουν τόπο  τα χρήματα  που πληρώνονται και να αποφεύγονται δίκαια  παράπονα των κατοίκων .

*(Να σημειωθεί πως το   JCB είχε αγοραστεί από την Κοινότητα Ολύμπου το 2007 και  μετα την ενοποίηση της με το Δήμο  κανονικά έπρεπε να παραμείνει  ως εξοπλισμός στη  Κοινότητα) .

 

Εκπονούνται οι ΜΠΕ για την διάθεση των λυμάτων Ολύμπου και Διαφανίου

Ανατέθηκαν    και εκπονούνται  οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για διάθεση λυμάτων Ολύμπου και Διαφανίου που κάθε μια θα κοστίσει 25.000 ευρώ περίπου. Δεοντολογικά  ο μελετητής  θα πρέπει να εξετάσει και να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους /λύσεις για την κατάλληλη επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων  που θα πληρούν τις  προβλεπόμενες   περιβαλλοντικές απαιτήσεις και  στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο να επιλέξει την βέλτιστη λαμβάνοντας υπόψη  πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε προτεινόμενης λύσης και  το κόστος  συντήρησης και λειτουργίας .

Αντί αυτού ακούγεται ότι έχει η προεπιλεγεί από τον Δήμο η προμήθεια των μηχανημάτων βιολογικής διαχείρισης λυμάτων (COMPACT) και ότι περιμένουν την εκπόνηση της σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης για την αγορά τους προκαλώντας εύλογα ερωτήματα ποιος και με ποια κριτήρια το αποφάσισε, όταν  στο «Κείμενο  Κατευθυντήριων Γραμμών για τη ∆ιαχείριση Λυμάτων Μικρών Οικισμών της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων  του Υπ.Περιβαλλοντος» αναφέρεται πως:

«Στα συστήματα μικρής κλίμακας είναι δυνατό να εφαρμοσθούν όλες οι μέθοδοι διάθεσης για Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων » και  ότι «προσφέρεται μια ευελιξία ως προς τον απαιτούμενο βαθμό επεξεργασίας για οικισμούς μικρότερους από 2.000  κατοίκους»

Στο ίδιο κείμενο που αναλύονται τα Συμβατικά ή μηχανικά συστήματα επεξεργασίας  και τα Φυσικά συστήματα επεξεργασίας   αναφέρεται πως «και στις δύο κατηγορίες οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο ποσοστό είναι παρόμοιες. Η κύρια διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι οι διεργασίες στα φυσικά συστήματα πραγματοποιούνται με φυσικό τρόπο, ήτοι με χαμηλές ταχύτητες, ενώ στα συμβατικά συστήματα οι διεργασίες πραγματοποιούνται με αυξημένη ταχύτητα, εξαιτίας των επιβαλλόμενων τεχνητών συνθηκών».

Στο κείμενο επισημαίνεται πως «Κύρια κοινά σχεδόν μειονεκτήματα των   συμβατικών εντατικών συστημάτων   είναι:

Υψηλό κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος.

-Σχετικά υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις.

-Ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένου προσωπικού. –

– Απαίτηση περαιτέρω επεξεργασίας της ιλύος που προέρχεται από την πρωτοβάθμια καθίζηση

-Εμφάνιση προβλημάτων νηματοειδούς διόγκωσης της ιλύος.

-Έλλειψη σταθερότητας σε περιπτώσεις μεταβαλλόμενων φορτίων εισόδου»

 

Περαιτέρω για από τις από τις προτεινόμενες μεθόδους φυσικής επεξεργασίας  τους υγροβιότοπους το κείμενο  του Υπουργείου σημειώνει:

«Οι φυσικοί ή και τεχνητοί υγροβιότοποι χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Αποτελούν μία απλή και αποτελεσματική λύση για την δευτεροβάθμια επεξεργασία αποβλήτων οικισμών έως και 2.000 κατοίκων για την τριτοβάθμια επεξεργασία» και συνεχίζει:

«Με την Μέθοδο του Ριζικού Συστήματος συντελούνται εκτός του δευτεροβάθμιου καθαρισμού, φυσικές και χημικές διεργασίες που εγγυώνται και το προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας, …. Επίσης καταστρέφονται παθογόνοι μικροοργανισμοί και ιοί.   

 

«Τα πλεονεκτήματα της Μεθόδου του Ριζικού Συστήματος είναι:

Υψηλή απόδοση καθαρισμού 

Αυτορυθμιζόμενη λειτουργία ,

Απουσία δευτερογενούς ιλύος

Απουσία οσμών λόγω της υπεδάφιας διέλευσης των λυμάτων

Πολύ χαμηλή απαίτηση ενέργειας και πολύ μικρό κόστος λειτουργίας και συντήρησης

Μεγάλη διάρκεια ζωής των εγκαταστάσεων

Αρμονική προσαρμογή των εγκαταστάσεων στο φυσικό τοπίο».

 

Με άλλα λόγια  με την  μέθοδο αυτή- ( επεξεργασία  με την υπεδάφιο διάθεση  και φύτευμα καλαμοειδών)-  επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα από τον Βιολογικό των Πηγαδίων.

Προφανώς   όμως κάποιοι αγνοώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ακολουθώντας λάθος εισηγήσεις έσπευσαν να προκρίνουν την προμήθεια  μηχανήματων επεξεργασίας COMPACT  διακινδυνεύοντας  να κατηγορηθούν ότι παίζουν το παιχνίδι  των μεσαζόντων που προωθούν την  προμήθεια τους.