Το top-ten της Καρπάθου για το 2021!

Το top-ten της Καρπάθου για το 2021!

 

Δύσκολη ιστορία οι απολογισμοί κι η υπόθεση γίνεται ακόμη δυσκολότερη όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια παρατεταμένη και εντελώς αδικαιολόγητη κρίση μέσα στο Δήμο του νησιού που επισκιάζει κάθε προσπάθεια για ένα λίγο ψηλότερο πέταγμα της Καρπάθου. Κανείς δεν περίμενε σούπερ ήρωες να αναλάβουν το Δήμο, όμως βρε παιδί μου τα αυτονόητα γιατί πρέπει να είναι τόσο δύσκολα στο νησί μας;

Ας είναι. Εμείς εδώ, στα Καρπαθιακά Νέα, μετρήσαμε όλα εκείνα που άγγιξαν φιλότιμα και θαρρετά τον τόπο και ξεχωρίσαμε τις 10 αυθεντικές περιπτώσεις που δε σβήνουν καθώς φεύγει το 2021! Και σημειώστε ότι πρόκειται μονάχα για θετική βαθμολογία. Δε μπήκαμε στον κόπο να μετρήσουμε τους μοιραίους που θα μείνουν… στην ίδια τάξη.

Οι αξίες μας παραμένουν σταθερές, ο κάθε ένας από εμάς γνωρίζει, ή τουλάχιστον επιβάλλεται να γνωρίζει, τα όρια και τη δυναμική του. Λάθη είναι πέρα για πέρα σίγουρο ότι θα κάνουμε, όμως εκείνο που τελικά έχει σημασία θα είναι η στάση μας στους συνανθρώπους μας, η ταπεινότητα μπροστά σε όλα τα ζωντανά πλάσματα.

 

Νο 10

Το κτήριο στο Κονάκι

Ότι πιο φρέσκο σε επίπεδο πολιτισμού συνέβη τα τελευταία χρόνια στην Κάρπαθο είναι το άνοιγμα του πολυχώρου στο Κονάκι ετούτα τα Χριστούγεννα. Πέρασε μια δεκαετία καθώς βλέπαμε το κτήριο να μαραζώνει κι απαντήσεις δεν έδινε κανένας. Ήταν ο εργολάβος, οι συμφωνίες, που το κρατούσαν κλειδωμένο. Γιατί πρέπει να νοιάζεται ο δημότης για τα σφάλματα των εκλεγμένων και να τα δικαιολογεί;

Όπως και ναχει, ο κινηματογράφος 80 θέσεων δόθηκε στην κοινωνία της Καρπάθου κι αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Τώρα πλησιάζει το θέμα της διαχείρισης κι αυτό θα πρέπει να προβληματίσει γόνιμα την κοινωνία. Ποιοι και κυρίως μέσα από ποιες διαδικασίες θα αναλάβουν τη λειτουργία του;

Νο 9

Ο Βασίλης Κολιός, η Χρυσή σκούπα της Καρπάθου!

Ο κ. Βασίλης έχει καταγωγή από την Β. Ήπειρο και ήρθε στην Ελλάδα πριν από 35 χρόνια. Αρχικά έζησε στην Πελοπόννησο, ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια ζει πια μόνιμα στην Κάρπαθο. Το καλοκαίρι θαυμάσαμε την εργατικότητα του αφού μονάχος και μέσα στο λιοπύρι σκούπιζε όλα τα Πηγάδια. Ας κρατήσουμε ότι ο Βασίλης είναι από τους 21 εργαζόμενους που περίμεναν μέχρι τη τελευταία στιγμή την τρίμηνη ανανέωση της σύμβασης τους.

 

Νο 8

Ο Μανώλης Γεραπετρίτης. Για το πάθος που δείχνει στην τέχνη του, την ευαισθησία και την άπειρη ανιδιοτελή αγάπη του για την Κάρπαθο!

Με το πείσμα και το απίστευτο πάθος για την υποκριτική κατάφερε το 2021 τη συμμετοχή του σε μια σημαντική κινηματογραφική παραγωγή (Σμύρνη μου Αγαπημένη) ενώ παράλληλα δουλεύει σε σημαντικές σειρές στην τηλεόραση και συμμετέχει σε υψηλής ποιότητας θεατρική παράσταση! Ο Μανώλης, ο αγαπημένος μας Λάκης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “πρεσβευτής της Καρπάθου”, αφού όπου κι αν έχει βρεθεί ανεβάζει στα ουράνια το νησί του και προσκαλεί όλο τον κόσμο να το επισκεφθεί!

 

 

Νο 7

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρπάθου!

Τρεις μεγάλες φωτιές έκαψαν φέτος το καλοκαίρι την Κάρπαθο.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, 25 Ιουνίου, στα Πηγάδια Καρπάθου και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγία Κυριακή – Σάνταλο. Ακόμη δυο μεγάλες φωτιές ξέσπασαν στις 23 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη στην περιοχή Μύλοι των Σπόων και μια δεύτερη η οποία ξεκίνησε περίπου από το ύψος της διακλάδωσης για την Κυρά Παναγιά. Στις φωτιές υπήρξε άμεση αντίδραση από την κρατική μηχανή η οποία έστειλε επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η Πολιτική Προστασία και ο Δήμος προσέφερε ότι μπορούσε στους Πυροσβέστες που πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις και σε εξαιρετικά δύσβατες θέσεις τις φλόγες.

Οι Πυροσβέστες τις Καρπάθου κουβαλούν ένα βαρύ φορτίο αφού πέρα από την αίσθηση του καθήκοντος αγαπούν το νησί τους και στα δύσκολα έχουν αποδείξει την αυτοθυσία τους.

Νο 6

Οι δυο νέοι εφημέροι Μεσοχωρίου και Μενετών!

Το νέο αίμα στις εκκλησίες της Καρπάθου εντυπωσιάζει με τις καθημερινές δράσεις και την αγάπη που δείχνουν στα χωριά που κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Στους μικρούς τόπους τίποτε δεν μπορεί να κρυφτεί, ωστόσο είναι απαραίτητο τα πρόσωπα- πρότυπα, να  ξεχωρίζουν και να λάμπουν με την καθημερινή στάση τους.

Στο Μεσοχώρι ο π. Στυλιανός Φασούλας, κατάγεται από τα Γρεβενά και είναι μεγαλωμένος στη Νέα Πέραμο Αττικής. Έχει σπουδάσει ηλεκτρολογία αυτοκινήτων και υπηρέτησε ως καταδρομέας στον ιερό λόχο στην ειδικότητα του ασυρματιστή. Μετά τη θητεία του και εργαζόμενος στην Καλαμάτα γνώρισε την εν συνεχεία σύζυγο του, η οποία έχει καταγωγή από την Κάρπαθο.

Στις Μενετές ο π. Μιχαήλ Φράγκος, έχει καταγωγή από την Κάρπαθο. Σπούδασε στην Αθήνα στο τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ και έχει ασχοληθεί με την Βυζαντινή μουσική και την ψαλτική τέχνη. Αρχικά στο ΚΕΠΕΜ (Ωδείο Σίμωνος Καρά) και στη συνέχεια στο χορό των Ιλισιωτών Ψαλτών όπου και απέκτησε το δίπλωμά του με δάσκαλό  τον κ. Γρηγόριο Αναστασίου.

Νο 5

Η Κάρπαθος Basketball!

Για πρώτη φορά φέτος, συμμετέχει στο ανδρικό πρωτάθλημα μπάσκετ ομάδα από την Κάρπαθο και είναι από τα πλέον οργανωμένα σωματεία της Δωδεκανήσου. Ο Πρωτέας Απερίου είναι μια σημαντική αξία για το νησί, πρωτοπορεί εδώ και πολλά χρόνια στην Κάρπαθο δείχνοντας το δρόμο του αθλητισμού σε όλες τις ηλικίες.

 

Νο 4

Οι Εθελοντές Αιμοδότες Καρπάθου!

Για τη συνέπεια, τη συνέχεια και την προσήλωση στους στόχους τους δίχως παρεμβάσεις ή όποιες άλλες σκέψεις οι Εθελοντές Αιμοδότες Καρπάθου έχουν μια σταθερή θέση στο top ten 2021. Μετρούν 51 αιμοδοσίες και οι δράσεις τους έχουν καταφέρει να αναγνωρίζονται από όλους πάνω στο νησί.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καρπάθου ιδρύθηκε το 1999 στην Κάρπαθο με πρωτοβουλία του αείμνηστου συμπατριώτη μας Μιχαλάκη Η. Μακρή με σκοπό την αντιμετώπιση της δυσχέρειας εύρεσης μονάδων αίματος των μονίμων κατοίκων της Καρπάθου, σε έκτακτα περιστατικά.

Αναλογικά με τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού μας, ο Σύλλογος είναι κατά γενική ομολογία ένας πολύ δραστήριος Σύλλογος, αν λάβουμε υπόψη μας ότι πολύ μεγαλύτερες πόλεις δεν έχουν καν Σύλλογο Αιμοδοτών.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καρπάθου πραγματοποιεί κάθε έτος αιμοδοσίες σε συνεργασία με τα Τμήματα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων Ρόδου και Παίδων “Αγία Σοφία”.

 

Νο 3

Το γυναικολογικό τμήμα του Νοσοκομείου της Καρπάθου, «Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος»!

Το 2021 ο έμπειρος γυναικολόγος  κ. Παύλος Τσίγκος η μαία κα Μαρία Γιαβάση, μαζί με όλο το ιατρικό επιτελείο του Νοσοκομείου, έφεραν στον κόσμο δυο μωρά.

Το πρώτο, ένα κοριτσάκι, στις 11 Μαϊου 2021 και το δεύτερο, ένα αγοράκι, τα ξημερώματα Κυριακής 12 Δεκεμβρίου. Παρά τα προβλήματα οι γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου απέδειξαν ότι όταν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορούν να γίνουν ακόμη και θαύματα.

Νο 2

Οι ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ!

Το Σωματείο που ανέδειξαν οι αδήριτες ανάγκες των τετράποδων της Καρπάθου και μέσα σε δυο χρόνια φρόντισε εκατοντάδες αδέσποτα και κακοποιημένα τετράποδα της Καρπάθου. Ας σημειώσουμε ότι ο Δήμος Καρπάθου, υπεύθυνος για τα αδέσποτα σύμφωνα με τους νόμους του κράτους, αποφεύγει να αντιμετωπίσει κατάματα το πρόβλημα.

Σημειώστε ότι για τα αδέσποτα της Καρπάθου ακόμη και το τελευταίο σέντς  που προσφέρουμε στους ΦΙΛΟΥΣ ΖΩΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ μετράει και δίνει ελπίδα για τη ζωή τους.

 

Νο 1

Στην πρώτη θέση δε μπορεί να μην είναι ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης!

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Καρπάθου που βγάζει έναν πολιτικό σε τόσο ψηλή θέση μέσα στην κυβέρνηση! Όμως το σημαντικότερο είναι το πατρικό ενδιαφέρον του Γεραπετρίτη για τον τόπο καταγωγής του. Όπως μαθαίνουμε, οτιδήποτε συμβαίνει στο νησί είναι από τους πρώτους που το γνωρίζει! Και βοηθά με κάθε τρόπο χωρίς να θέλει να φαίνεται, δε διεκδικεί καμιά απολύτως προβολή! Μαθαίνουμε ότι στα χέρια του βρίσκεται ακόμη και η υπόθεση του ΕΠΑΛ!

Τώρα ίσως να αναρωτηθείτε και τι προσέφερε στην Κάρπαθο; Θα τοποθετήσω διαφορετικά την εύλογη απορία. Το νησί τι διεκδίκησε από εκείνον; Καταφέραμε να κάνουμε στην άκρη την εσωτερική φαγωμάρα και να χτυπήσουμε την πόρτα του με οργανωμένα σχέδια στα χέρια; Είμαι σίγουρος ότι εάν ήταν από κάποιον άλλο τόπο οι τοπικοί άρχοντες θα είχαν «στρατοπεδεύσει» έξω από το γραφείο του!  Σε κάθε περίπτωση ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτικά κόμματα και παρατάξεις.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies).

Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας  και του German Marshall Fund των ΗΠΑ.  Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών.

Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Μανώλης Δημελλάς 

Καρπαθιακά Νέα