Το TOP-TEN της Καρπάθου για το 2022

Το TOP-TEN της Καρπάθου για το 2022

Ακόμη μια χρονιά φορτωμένη στις πλάτες μας, για κάποιους δυσκολότερη ή, για κάποιους άλλους, περισσότερο αδιάφορη από τις προηγούμενες.

Αλήθεια θυμάστε τις μέρες της απομόνωσης στη σκληρή εποχή της πανδημία; Ή μήπως, πιο πίσω, την περίοδο της οικονομικής κρίσης;

Το μυαλό, αν δεν έχει βαριές καθημερινές σκοτούρες, κρατά και φέρνει μπροστά όλα εκείνα που προσφέρουν θαλπωρή και το βοηθούν να κάνει φωτεινά πετάγματα στο χωροχρόνο.

Η χρονιά που φεύγει αφήνει θλιβερές μνήμες, χαράγματα στη μνήμη των Καρπάθιων, όμως για αυτά δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε.

Για 2η φορά, τα Καρπαθιακά Νέα προσπαθούν να καταγράψουν όλους και όλα, εκείνα που μας απασχόλησαν θετικά! Έδωσαν στην Κάρπαθο αισιοδοξία, κυρίως έκαναν τους συντοπίτες μας, όπου γης, να αισθάνονται περηφάνια για την ιδιαίτερη καταγωγή τους.


  1. Trina Siopy

Η Trina Siopy, το 2022 ήταν για πρώτη φορά προτεινόμενη για βραβείο EMMY και έχει καταγωγή από την Κάρπαθο! Η μητέρα της είναι η Σοφία Δασκαλάκη και παπούδες της είναι ο Βασίλης και η Άννα.

Η Trina Siopy γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1976 είναι ηθοποιός-παραγωγός σε μεγάλες και δημοφιλής σειρές του Χόλυγουντ! Μερικές από αυτές είναι   το known for The Night Shift (2014), το Breaking Bad (2008) και το πολύ γνωστό Better Call Saul (2015).

  1. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης

Ο Ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας του ΕΚΠΑ που στις αρχές Δεκέμβρη 2022 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Άοκνος εργάτης της επιστήμης του παραμένει ένας από τους πατριώτες της Καρπάθου.

Επίσης ως διευθυντής του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργάνωσε τον Ιούλιο του  2022, Τριήμερο Συνέδριο στην Κάρπαθο με θέμα «Καρπάθιοι στη Μικρά Ασία—Μικρασιατική Καταστροφή», με την παρουσία και ομιλίες του Ακαδημαϊκού Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη , διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών  Σπουδών και ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ. Το Συνέδριο έγινε στα χωριά Απέρι, Μενετές και Όλυμπο.

  1. Σουζάνα Μαγκασάριαν

Συνεργάτης στο Σωματείο ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ. Αθόρυβα, σεμνά και ταπεινά δίνει καθημερινό αγώνα στην φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς της Καρπάθου.

Η Σουζάνα είναι το πρότυπο του ανθρώπου που παλεύει σε έναν τόπο που δεν έχει μάθει να σέβεται τις ζωές των διαφορετικών πλασμάτων. Κι όμως δε το βάζει κάτω. Τρέχει, πιάνει αδέσποτα, τα φιλοξενεί στο χώρο της. Δε διστάζει να διαθέσει το δικό της χρόνο για εκείνα. Στο πρόσωπο της τιμούμε όλους τους ανθρώπους που γίνονται η φωνή των υπόλοιπων κατοίκων του πλανήτη.

 

 

  1. Ιωάννης Βασιλάκης

Παθιασμένος συλλέκτης χαρτών, γραμματοσήμων, βιβλίων και ιστορικών κειμένων. Ο Γιάννης είναι Καρπάθιος, με καταγωγή από το Όθος. Έχει σπουδάσει οικονομικά, έχει δυο παιδιά. Έχει εκδόσει το την πλήρη συλλογή νομισμάτων της εποχής του Βασιλέως Γεωργίου Α΄. ( 1863 -1913). Τον επιλέξαμε γιατί φέτος βρήκε και απέκτησε δυο από τα σπουδαιότερα επίσημα έγγραφα που αφορούν την Κάρπαθο και την Κάσο του 16ου και 17ου αιώνα. Για πρώτη φορά μέχρι σήμερα θα αποκαλυφθούν επίσημες λεπτομέρειες, στοιχεία και ονοματεπώνυμα από τα χωριά της Καρπάθου.  Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα μοναδικό λεύκωμα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι μεταφράσεις των στοιχείων που θα το μελετάμε για πολλά χρόνια!

  1. Ευαγγελία Μαρίνα Αγαπίου

Η επαγγελματίας στον τουρισμό που ξεπέρασε τα στενά όρια της Καρπάθου! Συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη και προβάλει όσο κανένας άλλος στην ανάδειξη του νησιού.

Ξεχωρίζει η πολύ σημαντική διάκριση, φετινή της Καρπάθου, στο National Geographic.Το νησί διακρίνεται σε έναν από τους 5 κορυφαίους προορισμούς Παγκοσμίως για τον Slow Travel and Ecotourism και το όνομα της Ευαγγελίας Μαρίνας Αγαπίου πρωταγωνιστεί.

 

  1. Δημήτρη Αιβάτογλου

Πυραγός διοικητής του Πυροσβεστικού κλιμακίου της Καρπάθου. Στο πρόσωπο του τιμούμε για ακόμη μια χρονιά τους ανθρώπους που εργάζονται στην Πυροσβεστική και συχνότατα δίνουν μάχη με τους χειρότερους φόβους μας. Πριν λίγες ημέρες, στις πλημμύρες στα Πηγάδια, ο Δημήτρης Αιβάτογλου ήταν στους δρόμους κι ανάμεσα στις προσπάθειες βοήθησε μια γυναίκα που κρατούσε το μωρό της αγκαλιά και είχε εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητο ενώ ο δρόμος ήταν ήδη χείμαρρος.

  1. Φωτεινή Παζαρτζή

Είναι η πρώτη φορά που η Σχολή Fletcher απονέμει την Έδρα σε Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και η πρώτη φορά που θα καταλάβει την έδρα γυναίκα.

Η Φωτεινή Κ. Παζαρτζή είναι Καθηγήτρια Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου-AthensPIL στη Νομική Σχολή Αθηνών.

  1. Γιώργος Κανάκης

Βραβευμένος ποιητής, από τις προσωπικότητες των γραμμάτων που ξεχώρισαν στην Κάρπαθο και σε όλη τη χώρα.

Ο «Κωνσταντής» το ποιητικό έργο από τη «Δήμητρα», είναι ένα βιβλίο που στις 388 σελίδες του και στους 5.700 ιαμβικούς ομοιοκατάληκτους δεκαπεντασύλλαβους στίχους του, εξιστορεί τον κύκλο της ζωής ενός Ολυμπίτη-Καρπάθιου στις αρχές του 20 αι. και πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια για την Κάρπαθο.

  1. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Στις 20 Οκτωβρίου 2022 η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε τακτικό μέλος της τον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη για την Έδρα της Γλωσσολογίας της Ακαδημίας που παρέμενε κενή από το 1941!

Επιλέγουμε τον σεμνό κ. Χαραλαμπάκη για το εντυπωσιακό σε ποιότητα και ποσότητα έργο του διότι αν και Κρητικός δηλώνει Καρπάθιος!

  1. Θεοδώρα Κουκουρίκου

Δασκάλα Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου.

«Σήμερα που πραγματοποίησα τον αγιασμό του σχολείου, μου ανακοίνωσαν πως θα είμαι η τελευταία διευθύντρια του δημοτικού, καθώς το σχολείο του χρόνου θα κλείσει. Το δημοτικό έχει μονάχα δύο παιδάκια, δευτέρα και έκτη δημοτικού αντίστοιχα…» έγραψε τον Σεπτέμβριο η δασκάλα του σχολειού σε ανοικτή επιστολή και από τότε κάτι κινήθηκε! Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης!

Θα καταφέρει η τοπική κοινότητα με την πρόσφατη προσπάθεια της να πείσει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία και τους νέους γονείς, και να κρατήσει ανοιχτό το πιο όμορφο σχολείο της πατρίδας μας;

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι, πολλοί Καρπάθιοι που ξεχώρισαν το 2022. Εμείς σταθήκαμε ενδεικτικά στα 10 πρόσωπα που αναφέρουμε. Ας γίνουν παράδειγμα με την προσπάθεια και τον αληθινό τους αγώνα.

Ευχόμαστε να έχουμε μια νέα χρονιά γεμάτη μόνο από καλές ειδήσεις!

Μανώλης Δημελλάς

31.12.2022

Καρπαθιακά Νέα