Τοπικά πολεοδομικά σχέδια θα συνταχθούν σε οκτώ νησιά της Δωδεκανήσου, ένα από αυτά και η Κάρπαθος

Τοπικά πολεοδομικά σχέδια θα συνταχθούν σε οκτώ νησιά της Δωδεκανήσου, ένα από αυτά και η Κάρπαθος

Σε οκτώ νησιά της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα στο Καστελλόριζο, την Κάσο, την Κάρπαθο, την Κάλυμνο, τη Λέρο, την Πάτμο, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι, θα συνταχθούν τοπικά πολεοδομικά σχέδια στο πλαίσιο του προγράμματος  πολεοδομικής μεταρρύθμισης  «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτείται με το ποσό των 401 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της περιφέρειας Γιώργος Υψηλάντης, θα  δημοπρατηθούν συνολικά 229 τοπικά σχέδια και η  διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε  τέσσερις κύκλους. Μάλιστα ο πρώτος κύκλος έχει ξεκινήσει και περιλαμβάνει δώδεκα πολεοδομικά σχέδια, οκτώ από τα οποία αφρούν νησιά της Δωδεκανήσου.

Μιλώντας αναλυτικά για το πρόγραμμα καθώς και τη σύνταξη των τοπικών αλλά και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, υπογράμμισε ότι η άναρχη δόμηση, οι αυθαίρετες κατασκευές και οι πιέσεις προς το περιβάλλον και τις υποδομές των νησιών μας εξαιτίας των τουριστικών υποδομών και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών, δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια και ψηφίσματα.

Είναι συνέπεια της έλλειψης ενός στοιχειώδους θεσμοθετημένου πολεοδομικού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δύο διαφορετικά είδη πολοεδομικού σχεδιασμού: τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια.

Τα τοπικά σχέδια αναφέρονται σε περιοχές που ταυτίζονται με διοικητικά όρια. Τα ειδικά δεν ταυτίζονται οπωσδήποτε με διοικητικά όρια και έχουν πολύ πιο γρήγορες και «σφιχτές» διαδικασίες και άρα προσθεσμίες υλοποίησης πολύ γρήγορες.

Σύμφωνα με τον κ. Υψηλάντη, στη χώρα μας υιοθετήθηκε το πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης με το όνομα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτείται με το ποσό των 401 εκατ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται η σύνταξη πολεοδομικών σχεδίων καθώς και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων που φιλοδοξούν να καλύψουν ένα ποσοστό που ξεπερνά το 70% της χώρας μας μέχρι το 2025.

«Είναι εξαιρετικά φιλόδοξο γιατί μετά από δεκαετίες αναρχίας και αδιαφορίας και αν αυτό πετύχει, η χώρα μας θα περάσει σε ένα άλλο, τελείως διαφορετικό επίπεδο. Μεταξύ των πέντε πρώτων ειδικών πολεοδομικών σχεδίων που ήδη έχει ξεκινήσει η σύνταξή τους σε όλη τη χώρα, δύο αφορούν νησιά της περιφέρειάς μας. Το σχέδιο της Σαντορίνης και της Μυκόνου.

Σύντομα και σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια για άλλα έξι νησιά των Κυκλάδων για την Άνδρο, την Τήνο, τη Νάξο, την Πάρο, την Αμοργό και την Κέα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται να δημοπρατηθούν 229 τοπικά σχέδια. Η δημοπράτησή τους θα γίνει σε τέσσερις κύκλους. Έχει ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος με δώδεκα πολεοδομικά σχέδια και σε αυτά περιλαμβάνονται και νησιά της Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα το Καστελλόριζο, η Κάσος, η Κάρπαθος, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Πάτμος, οι Λειψοί και το Αγαθονήσι» δήλωσε και τόνισε ότι ταυτόχρονα θα εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία σταματούν κάθε είδους οικοδομικές εργασίες και η έκδοση οικοδομικών αδειών σε αυτές τις περιοχές μέχρι το 2025.

«Η περιφέρεια τάσσεται υπέρ της επέκτασης του προγράμματος και της συμπερίληψης σε αυτό όλων των νησιών του Αιγαίου της περιφέρειάς μας, με προτεραιότητα σε εκείνα που λόγω τουριστικής ανάπτυξης δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση» κατέληξε ο κ. Υψηλάντης.

Για τη μεταφορά των μαθητών

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του  περιφερειακού συμβουλίου, την τελευταία που έγινε με τηλεδιάσκεψη καθώς η επόμενη θα γίνει στη Σύρο δια ζώσης. Ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε, ήταν η αρμοδιότητα για τη μετακίνηση των μαθητών των νησιών μας από και προς τα σχολεία τους.

Μιλώντας αναλυτικά για την απόφαση που πάρθηκε, δήλωσε τα εξής: «Η περιφέρεια δεν αποφεύγει την ανάληψη ευθυνών και αρμοδιοτήτων. Το νομικό πλαίσιο όμως που διέπει τη μετακίνησή τους, είναι παροχυμένο και τελείως οριζόντιο χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα χαρακτηριστικά της όποιας νησιωτικής περιφέρειας. Οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού διαφέρουν.

Η περιφέρεια πρέπει να κάνει κάθε φορά διεθνή διαγωνισμό που πάντα βγαίνει άγονος. Αυτός ήταν ο λόγος που με συντριπτική πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε τη μεταφορά της αρμοδιότητας στους δήμους μόνο για τις νησιωτικές περιφέρειες.

Η απόφαση θα προωθηθεί στα αρμόδια υπουργεία και στην ΠΕΔ με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών μας. Αν οι δήμοι αναλάβουν αυτή την αρμοδιότητα, η περιφέρεια θα είναι πάντα δίπλα να συνδράμει το έργο τους με όποιο πρόσφορο τρόπο».

Συναντήσεις του περιφερειάρχη

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο κ. Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος βρίσκεται στην Κω και αντικείμενο της επίσκεψής του είναι η επιθεώρηση μίας σειράς έργων που βρίσκονται στο νησί αρκετά από τα οποία βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει συνάντηση με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κω κ.κ. Ναθαναήλ και το δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά.

Την Παρασκευή ο κ. Χατζημάρκος θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη που θα βρίσκεται στη Ρόδο ως κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα που οργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την ειδική υπηρεσία συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε φοροτεχνικούς και λογιστές, και έχει ως περιεχόμενο την αξιοποίηση των ευκαιριών και των πόρων του ταμείου στη βάση της ορθής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα την επόμενη περίοδο.

Θα διεξαχθεί στο Rodos Palace στις 5 το απόγευμα και το συντονισμό θα έχει η δημοσιογράφος Ρένα Παυλάκη.

rodiaki.gr