Τοποθετήθηκε αναθηματική πλάκα με τα ονόματα των 3 εκτελεσθέντων Σποϊτών στα Πηγάδια Καρπάθου

Τοποθετήθηκε αναθηματική πλάκα με τα ονόματα των 3 εκτελεσθέντων Σποϊτών στα Πηγάδια Καρπάθου

Πέρασαν 80 χρόνια όμως οι τρεις άδικα τουφεκισμένοι Σποϊτες παραμένουν στη μνήμη του Νίκου Πιπέρη και των υπολοίπων συγγενών τους! Μια μαρμάρινη αναθηματική πλάκα, στην οποία χαράχθηκαν τα ονόματα τους καθώς και η ημερομηνία της εκτέλεσης, τοποθετήθηκε στο τέλος Μαρτίου 2023 στον βράχο που βρίσκεται πίσω από τη θέση της εκτέλεσης!

Είναι χαρακτηριστικό, όπως φρόντισε να γραφτεί από τον Νίκο Πιπέρη, ότι αφού έβαλαν τους τρεις νέους να σκάψουν το λάκο τους έπειτα τα εκτέλεσαν σχεδόν εξ επαφής.

Πρόκειται για μια συγκινητική και ιδιαιτέρως συμβολική κίνηση στην οποία προχώρησε ο κ. Νίκος Πιπέρης με τον κ. Σταματιάδη και τους συγγενείς των τριών νεαρών Σποϊτών, Εμμανουήλ Πιπέρη, Πάχο Πιπέρη και Εμμανουήλ Σισαμή, που τουφεκίστηκαν τα χαράματα, στις 2 Νοεμβρίου 1943, από τον κατοχικό γερμανικό στρατό στο βράχο της Ακρόπολης, πίσω από το νεκροταφείο στα Πηγάδια Καρπάθου.

Οι τρεις 20χρονοι Σποϊτες κατηγορήθηκαν για τη σκύλευση πτώματος Γερμανού πιλότου ο οποίος έπεσε με το αεροπλάνο του στην περιοχή Αγνώντια ωστόσο ποτέ δεν αποδείχθηκε η πράξη για την οποία οι συγκεκριμένοι κατηγορήθηκαν.

“Τα παιδιά αυτά εκτελέστηκαν άδικα” όπως αναφέρει ο αείμνηστος δάσκαλος Μανώλης Κρητικός και εξακολουθούν να στοιχειώνουν την ιστορία της Καρπάθου.

Ο Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης, Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου, έχει προτείνει στο σημείο της εκτέλεσης να δημιουργηθεί μνημείο αφιερωμένο στους τρεις εκτελεσμένους.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει στο υπόμνημα του:

“Έτσι τώρα που πρόκειται να παραχωρηθεί επίσημα η ευρύτερη περιοχή στην κυριότητα του Δήμου Καρπάθου, προτείνω αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών να διασφαλιστεί έκταση 15-20 τ.μ. στο σημείο της ταφής τους, με σκοπό τη μελλοντική κατασκευή μνημείου στη μνήμη των εκτελεσθέντων, από τους συγγενείς τους, τούς με τη στενή έννοια συμπατριώτες τους Σποΐτες, τους Καρπαθιακούς φορείς εν γένει ή και τον Δήμο Καρπάθου και να ανακηρυχθεί επίσημα το συγκεκριμένο σημείο —σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.α.)— σε περιοχή Τοπικής Ιστορικής Μνήμης. Είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι συμπατριώτες τους στη μνήμη των βίαια δολοφονηθέντων από τους κατακτητές νέων αυτών Καρπαθίων, ογδόντα (80) σχεδόν χρόνια μετά την εκτέλεσή τους”.

4.4.2023

Καρπαθιακά Νέα