Η Κάρπαθος δεν είναι πια απομονωμένη, δυσπρόσιτη και τουριστικά άγνωστη όσο ήταν κάποια χρόνια πριν. Αλλά και πάλι, αν είστε από εκείνους που θέλουν να κάνουν διακοπές σε αυθεντικούς τόπους, θα είστε στο κατάλληλο μέρος. Ακολουθούν οι -κατά τη γνώμη του travel.gr- ωραιότερες εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων.
Γνωρίστε τα χωριά του νησιού
Η Κάρπαθος δεν είναι ένας προορισμός για όσους ψάχνουν πολυτελή resort ή πολύβουες παραλίες αλλά είναι ένας τόπος για όσους αγαπούν τους οικισμούς που διατηρούν την ταυτότητα και τον χαρακτήρα τους. Υπάρχουν πάνω από 10 χωριά στο νησί, καθένα με τις ομορφιές του. Κοντά στο κεντρικό λιμάνι και μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, τα Πηγάδια, υπάρχουν δύο μεσαιωνικά χωριά που θα σας βάλουν αμέσως στο κλίμα του νησιού. Στο Απέρι, την παλιά πρωτεύουσα και τις Μενετές θα δείτε πολλά αρχοντικά στο νησιώτικο νεοκλασικό στυλ. Στο μέσο της Καρπάθου, εκεί που το νησί γίνεται στενότερο, βρίσκεται η Σπόα, ένα χωριό που λόγω γεωγραφικής θέσης έχει καταπληκτική θέα και προς τα δυτικά και προς τα ανατολικά.
Το Μεσοχώρι, στο κέντρο του νησιού επίσης, ξεχωρίζει για την όμορφη αρχιτεκτονική και την εκκλησία της Παναγιάς της Βρυσιανής που είναι χτισμένο στην πηγή -βρύση του νησιού. Αξίζει και μια επίσκεψη στο πιο ορεινό χωριό του νησιού. Ο Όθος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 510 μέτρων. Η θέα όπως φαντάζεστε είναι υπέροχη, ενώ υπάρχει και ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο. Παραδοσιακά σπίτια υπάρχουν σε όλα τα χωριά, αλλά εδώ μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το βοτσαλωτό δάπεδο, τα υφαντά, τα κεντήματα και τα άλλα στολίδια όση ώρα θέλει καθώς ένα από αυτά τα σπίτια λειτουργεί ως μουσείο. Φυσικά κάθε -έστω κα ολιγοήμερη- επίσκεψη στην Κάρπαθο επιβάλλεται να περιλαμβάνει και επίσκεψη στην Όλυμπο. Ένα sui generis χωριό με όλη τη σημασία της λέξης.
Η πραγματικά ιδιαίτερη Όλυμπος
Αναφέρθηκε ήδη πως βασικό trademark της Καρπάθου είναι τα όμορφα χωριά και ο σεβασμός των παραδόσεων της και αν υπάρχει ένας τόπος στο νησί που να συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο αυτά τα στοιχεία είναι η Όλυμπος. Χτισμένη σε υψόμετρο 310 μέτρων. Έως το 1980 ήταν αποκομμένη από το υπόλοιπο νησί, χωρίς ρεύμα, χωρίς κατάλληλο οδικό δίκτυο και με βασικό κόμβο επικοινωνίας με την υπόλοιπη Κάρπαθο το λιμάνι στο Διαφανί.
Αυτή η συνθήκη οδήγησε στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας, που διατηρείται ακόμα και σήμερα που το χωριό δέχεται πολλούς επισκέπτες. Η Όλυμπος είναι πραγματικά ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο. Εδώ, θα δείτε γυναίκες ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές, πιθανόν να ακούσετε και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να μιλούν στην ντοπιολαλιά. Το σκηνικό συμπληρώνουν υπέροχοι ανεμόμυλοι, μια εκκλησία με ένα εντυπωσιακό καμπαναριό, ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό της Ολύμπου είναι η εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα, σε όποιο σημείο του οικισμού και να βρίσκεστε.
Τα πανηγύρια
Ένα νησί που φροντίζει με τέτοιο τρόπο την παράδοσή του δεν θα μπορούσε να μην είναι φημισμένο για τα πανηγύρια του. Τα έθιμα περνούν από γενιά σε γενιά με ένα τελετουργικό που αγκαλιάζουν οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού. Τα τραγούδια που ακούγονται στα πανηγύρια και τους γάμους είναι συχνά αυτοσχέδια και συνοδεύονται από μουσικές που παίζουν όργανα όπως το λαγούτο, η τσαμπούνα και η λύρα.
Στη γιορτή της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, πανηγύρια στήνονται σε όλο το νησί και υπάρχουν γλέντια σε μέρη όπως στο Απέρι, στο Διαφανί, στις Μενετές και στην Όλυμπο. Στις 8 Σεπτεμβρίου το πανηγύρι στήνεται στο Μεσοχώρι καθώς γιορτάζει η Παναγία η Μεσοχωρίτισσα. Κατά τη γνώμη μας το πιο ιδιαίτερο πανήγυρι είναι του Άη Γιάννη, το οποίο γίνεται δίπλα στο σπηλαιώδες εκκλησάκι στην αρχαία νεκρόπολη της Βρουκούντας, από 28 έως 30 Αυγούστου. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ειδική μνεία αξίζει και στον καρπαθιώτικο γάμο που στην Όλυμπο εξελίσσεται με τη συμμετοχή ολόκληρου του χωριού και περιλαμβάνει μαντινάδες και έθιμα όπως το χρύσωμα της νύφης με τους καλεσμένους να γεμίζουν το παραδοσιακό νυφικό με κοσμήματα και χρήματα.
Εκδρομή με το καραβάκι στη Σαρία
Κάποτε η Σαρία ήταν ενωμένη με το βόρειο κομμάτι της Καρπάθου. Σήμερα, τα δύο νησιά χωρίζει μια στενή λωρίδα θάλασσας.
Το νησί των 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι σήμερα ακατοίκητο, αυτό δεν συνέβαινε πάντα καθώς υπήρξε ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών όπως μαρτυρούν τα ερείπια από θολωτά σπίτια στα Παλάτια. Σήμερα, η Σαρία είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 καθώς εδώ ζουν πολλά άγρια ζώα και πουλιά, όπως και κατσίκες.
Στις ακτές του νησιού βρίσκουν καταφύγιο φώκιες. Κατά καιρούς η Σαρία αποκτά προσωρινούς κατοίκους, τους επιστήμονες που μελετούν το συγκεκριμένο θηλαστικό. Ανάλογα την εκδρομή και το σημείο της Καρπάθου από το οποίο θα ξεκινήσετε για τη Σαρία θα έχετε μία πιο παραλιακή, φυσιολατρική ή πεζοπορική εμπειρία.
Ένας προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση
Ένα τόσο πλούσιο μέρος αξίζει να το γνωρίσετε καλύτερα και να το περπατήσετε. Στο νησί υπάρχουν περίπου 60 χαρτογραφημένα μονοπάτια. Mία από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινάει από την Αυλώνα και καταλήγει στο Τρίστομο, στα ερείπια της Καζάρμας, του στρατώνα των Ιταλών. Με κανονικό βάδισμα θα χρειαστείτε περίπου 200 λεπτά περπατήματος. Αν θέλετε να συνδυάσετε την πεζοπορία με δραστηριότητες όπως η συλλογή αρωματικών φυτών μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία Ecotourism Karpathos.
Για όσους αναζητούν την περιπέτεια, μια εξαιρετική ιδέα είναι η αναρρίχηση. Στην ακτογραμμή και στην ενδοχώρα του νησιού υπάρχουν δεκάδες διαδρομές που δημιουργήθηκαν ακολουθώντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση μπορείτε να βρείτε στο στο climbkarpathos.com.
πηγή travel.gr
2.8.2024
Καρπαθιακά Νέα