Η πρόσβαση στα νησιά για τους τουρίστες αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά για τους παράγοντες του τουρισμού και όσο η αγορά μεγεθύνεται τόσο μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα. Ειδικά στα νησιά το πρόβλημα είναι οξύτερο για αρκετούς μάλιστα λόγους.
Οι παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν ότι αποτελεί έναν εξαιρετικά δύσκολο γρίφο που επί του παρόντος δεν δείχνει να έχει λύση και οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται είναι να βελτιώσουν την κατάσταση.
Μάλιστα, στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου αναφέρουν ότι όταν ξεκινάει η σεζόν κάθε χρόνο, πρώτα αναζητούν λύσεις με τις πτήσεις και εν συνεχεία προχωρούν στο άνοιγμα των μονάδων. Αναφέρουν επίσης ότι ενώ υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν περισσότεροι τουρίστες, εντούτοις αυτό δεν μπορεί να συμβεί εξαιτίας της εν λόγω κατάστασης.
Στα όριά τους πολλά αεροδρόμια
Πολλά αεροδρόμια της χώρας έχουν πλέον φτάσει τα όριά τους και δεν μπορούν να δεχθούν περισσότερες πτήσεις, ειδικά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου. Βέβαια, το πρόβλημα αφορά κυρίως εκείνους τους τουρίστες που έρχονται μεμονωμένα στην Ελλάδα, αφού όλοι οι υπόλοιποι έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση μέσω των tour operator από τους οποίους και αγόρασαν το πακέτο των διακοπών τους.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Πάτμος, η Κως, η Κάρπαθος κ.λπ., αφού εκτός του ότι οι πτήσεις είναι σχετικά λίγες, η πρόσβαση με το πλοίο είναι χρονοβόρα και σίγουρα λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς ξένους, οι οποίοι μετρούν διαφορετικά τον χρόνο των διακοπών τους.
Η παραπάνω εικόνα αφορά τους ξένους τουρίστες, ενώ για τους Έλληνες τα πράγματα είναι όχι απλά χειρότερα, αλλά μάλλον τραγικά, αφού εκτός της δύσκολης πρόσβασης σε πτήσεις, υπάρχει και το γεγονός ότι είναι πανάκριβα τα εισιτήρια, τόσο τα αεροπορικά όσο και τα ακτοπλοϊκά.
Όπως ανέφερε στέλεχος ξενοδοχειακής αγοράς, αναφερόμενος στη Ρόδο, υπάρχουν πακέτα και μάλιστα προσιτά για οικογένειες, αλλά το μεγάλο πρόβλημα ήταν και παραμένει η πρόσβαση. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται κάποια οικογένεια να πάει εκεί, έστω και αν για 7 διανυκτερεύσεις πληρώσει περίπου 1.500 ευρώ και μάλιστα all inclusive, αφού θα χρειαστεί άλλα τόσο για τα αεροπορικά εισιτήρια και αν τα βρει, ενώ αν επιλέξει η μετακίνησή της να γίνει με πλοίο, το όφελος δεν θα είναι πολύ μεγάλο.
Σε αναζήτηση βιώσιμων λύσεων
Η πίεση στα αεροδρόμια των δημοφιλών τουριστικών προορισμών κατά την περίοδο αιχμής έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που οι τοπικές αρχές αναγκάζονται να λάβουν έκτακτα μέτρα για τη διαχείριση της κατάστασης. Η αναβάθμιση των υποδομών είναι επιτακτική, αλλά απαιτεί χρόνο και σημαντικές επενδύσεις. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση των λιγότερο γνωστών αεροδρομίων και η προώθηση εναλλακτικών μορφών μεταφοράς, όπως η ακτοπλοΐα, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης.
Η τουριστική βιομηχανία πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Πολιτεία και τους τοπικούς φορείς για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη χωρίς να υπονομεύεται η ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών. Οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες που βελτιώνουν την προσβασιμότητα και τη διαχείριση των τουριστικών ροών είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος.
πηγή www.imerisia.gr
31.5.2024
Καρπαθιακά Νέα