Η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση έξι ελληνικών νησιών με νέες NAVTEX

Η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση έξι ελληνικών νησιών με νέες NAVTEX

Στον δρόμο των προκλήσεων επέστρεψε η Τουρκία, καθώς εξέδωσε νέες NAVTEX με τις οποίες ζητά την αποστρατιωτικοποίηση έξι ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιλέγει η Άγκυρα, καθώς με νέες NAVTEX ζητά την αποστρατιωτικοποίηση έξι ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

 

Nέες τουρκικές NAVTEX
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ : SHODB.GOV.TR
Nέες τουρκικές NAVTEX

Με NAVTEX που εκδόθηκε από το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης, επικαλείται τη Συνθήκη του Παρισίου, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση για τα νησιά: Σαμοθράκη, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Τήλος και ΧάλκηΣύμφωνα με την πάγια θέση της Άγκυρας, η Ελλάδα οφείλει –στη βάση του διεθνούς δικαίου– να μη διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται συγκεκριμένα, για τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, καθώς και τα νησιά των Δωδεκανήσων – Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρος, Κάλυμνο, Αγαθονήσι, Λέρο, Λειψούς, Ψέριμο, Πάτμο, Σύμη, Κω και Καστελλόριζο.

Ωστόσο –σύμφωνα πάντα με τη γειτονική χώρα– αυτό ισχύει σε μόλις επτά, καθώς στα υπόλοιπα 16 υπάρχει παρουσία του ελληνικού στρατού.

Από την πλευρά του, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, τόνισε πως: «δυστυχώς η ΕΕ αρχίζει να αντιλαμβάνεται αλλά αργεί, διστάζει και μερικές φορές και οπισθοδρομεί. Οφείλει όμως η Ευρώπη να αντιμετωπίσει και να συνειδητοποιήσει την γεωπολιτική της ευθύνη. Να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, για την ασφάλεια όλων των πολιτών της έναντι εξωτερικών απειλών. Για την προάσπιση του κράτους Δικαίου, και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που είναι το θεμέλιο αυτού του μοναδικού εγχειρήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας».