του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη
Μετά από τις τραγικές περιπέτειες που έζησε η υφήλιος τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και μαζί με όλους και η Κάρπαθος, οι εορτασμοί του Πάσχα ξαναποκτούν την καθιερωμένη τους λάμψη στην Όλυμπο της Καρπάθου.
Ύστερα από αθέλητη απουσία τριών ετών οι Ολυμπίτες της διασποράς επιστρέφουν στον τόπο της καταγωγής τους δίνοντας με την ενεργή συμμετοχή τους την καθιερωμένη λάμψη στην κοσμοξάκουστη παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Στον θρήνο των πενθούντων τη Μεγάλη Παρασκευή, στην πρώτη Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου και κυρίως στη δεύτερη Ανάσταση της Μεγάλης Κυριακής, στη λιτάνευση των εικόνων και στα μνημόσυνα των τεθνεώτων τη Λαμπρή Τρίτη και τέλος στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, στον εορτάζοντα ιερό ενοριακό ναό της “Πανα(γ)ίας της Γαφανιώτιτσας” στο Διαφάνι.
Πολλοί σοβαροί καλλιτέχνες της κινηματογραφικής και της φωτογραφικής τέχνης δίνουν εν τω μεταξύ το “παρών” στη φετινή πασχαλινή Όλυμπο. Μεταξύ αυτών: A. Η Γαλλίδα Σκηνοθέτις Béatrice Kordon και ο συνεργάτης της Χάρης Νικολαΐδης (Βοηθός σκηνοθέτης – Ηχολήπτης) οι οποίοι βρίσκονται στον τόπο μας στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ντοκυμαντέρ με θέμα τα παγανιστικής αφετηρίας επιβιώνοντα ταφικά έθιμα των Μεσογειακών λαϊκών παραδόσεων. Πρόκειται για μια παραγωγή του Ανεξάρτητου Κινηματογραφικού Οργανισμού “Perspective Films” που εδρεύει στο Παρίσι.
Για τον ίδιο σκοπό πραγματοποιήθηκαν ήδη κινηματογραφικές καταγραφές στις περιοχές Σαρδηνία, Σικελία, Απουλία και Abruzzo της Ιταλίας και στην περιοχή της Μάνης στην Ελλάδα.
Β. Ο Παγκοσμίως γνωστός Έλληνας φωτογράφος, Νίκος Οικονομόπουλος, μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Magnum με ομάδα μαθητών του, από τις Η.Π.Α., το Λουξεμβούργο, την Ελλάδα κ.α.
Γ. Ο γνωστός ανά την Ελλάδα φωτογράφος Γιώργος Τσάφος, και
Δ. Ο Ελληνοβρετανός νέος φωτογράφος Alex Kurunis με καταγωγή από την Κω.
Στο επίνειο της Ολύμπου, το Διαφάνι βρίσκεται τέλος ο διευθυντής της Ε.Ρ.Α. Ρόδου, δημοσιογράφος Αριστείδης Μιαούλης ο οποίος και ασχολείται με την καταγραφή των πασχαλινών παραδοσιακών εθίμων του τόπου.
Αισιοδοξούμε ο χρόνος να θεραπεύσει τις πληγές που άνοιξε η πανδημία στην Ολυμπίτικη παράδοση και να συνεχιστεί ο αγώνας για τη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ









