Σε Κάρπαθο και Κάσο μπορούν να αναπτυχθούν τροπικά φυτά;

Σε Κάρπαθο και Κάσο μπορούν να αναπτυχθούν τροπικά φυτά;

Έντονο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το κλίμα της Καρπάθου και της Κάσου σε μια κοινότητα τροπικών καλλιεργειών καθώς τα δυο νησιά φαίνεται να έχουν από τις επίσημες μετεωρολογικές καταγραφές της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ηπιότερο κλίμα στη χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πιο συγκεκριμένα οι παραθαλάσσιες περιοχές της Κάσου δεν έχουν σημειώσει ποτέ στην μετεωρολογική τους ιστορία κάτω από 2.7°C ενώ αντίστοιχα αυτές της νότιας Καρπάθου δεν έχουν πέσει κάτω από 2.2°C.

Το θέμα αυτό έχει κεντρίσει ερασιτέχνες μετεωρολόγους αλλά και ανθρώπους που ασχολούνται με τις τροπικές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Αυτή τη περίοδο βρίσκονται σε αναζήτηση ντόπιων στη νότια παραλιακή Κάρπαθο και ιδιαίτερα στην παραλιακή Κάσο οι οποίοι ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν στους κήπους τους την καλλιέργεια κοκοφοίνικα (Cocos nucifera). Θα τους ενδιέφερε να δούν αν ουσιαστικά είναι δυνατή στα όρια της Ελληνικής επικράτειας η καλλιέργεια κοκοφοίνικα καθώς πρόκειται για το πιο τροπικό φυτό στον πλανήτη που απαντάται κυρίως σε τροπικές περιοχές.

Στο παρελθόν έχουν καλλιεργηθεί με επιτυχία σχεδόν όλα τα τροπικά φυτά εκτός θερμοκηπίου στη νότια παραλιακή Ελλάδα με εξαίρεση τον κοκοφοίνικα ο οποίος δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιβιώσει πουθενά στον Ελληνικό χώρο.

Θεωρούν λοιπόν πως οι μοναδικές περιοχές στην Ελλάδα που αυτό ενδεχομένως να είναι δυνατόν ίσως είναι η Κάρπαθος και η Κάσος!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο email pander2345@hotmail.com  και θα τον καθοδηγήσουν για τα λάθη τα οποία πρέπει να αποφύγει, πότε πρέπει να προσπαθήσει την φύτευση, τι πρέπει να κάνει στην αρχή καθώς και για τα ραντίσματα που ενδεχομένως πρέπει να κάνει στην αρχή για τη προστασία του φυτού!