Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε προχθές τροπολογία για να εξεταστεί (μέσα στο προσεχές διάστημα 4-5 μηνών) ένα σχέδιο για την κατασκευή επιπρόσθετης/επιπρόσθετων αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά, διευρύνοντας την επέκταση της Αμερικανικής διακλαδικής στρατιωτικής παρουσίας, με γεωγραφικό επίκεντρο το Νότιο Αιγαίο (κυρίως).
Στην τροποποίηση του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Αμυνας (NDAA), του ετήσιου νομοσχεδίου του αμυντικού προϋπολογισμού του Πενταγώνου που ψηφίστηκε σχετικά πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρωτοστάτησε η Δημοκρατική βουλευτής των ΗΠΑ, Γκρέις Μενγκ (Πολιτεία Νέας Υόρκης). Είναι η πρώτη ασιατικής καταγωγής Αμερικανίδα βουλευτής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης από το 2013 (εκπροσωπεί περιοχές με υπολογίσιμο ελληνοαμερικανικό στοιχείο, όπως τις Bayside, Elmhurst, Flushing, Forest Hills Glendale κ.ά.).
Έκθεση
Η Μενγκ είναι μέλος της Ελληνικής Ομάδας του Κογκρέσου ως και της Υποεπιτροπής Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές και Εξωτερικές Επιχειρήσεις (ειδικά για τις περιπτώσεις ανάπτυξης δυνάμεων και σύστασης στρατιωτικών βάσεων ανά τον κόσμο). Ομως η ουσιαστικοποίηση της τροπολογίας απαιτεί από τον υπουργό Αμυνας, στρατηγό ε.α. Λόιντ Οστιν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου (Εξωτερικών Υποθέσεων, Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.) ενδελεχή έκθεση για τις σχέσεις άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις αναφορικά με διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και ειδικά σε 1-3 νησιά στο Αιγαίο.
Η σχετική τροπολογία έρχεται στο προσκήνιο καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ήδη πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο Πιερίας, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας), στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2021, με την Αλεξανδρούπολη να είναι βάση-κλειδί για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο (από Αμερικανούς και ΝΑΤΟ), της παρακολούθησης των ναυτικών εξελίξεων στη Μαύρη Θάλασσα, ως και της «συνδεσμολογίας» με τις προωθημένες βάσεις των Αμερικανών σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Το Πεντάγωνο
Τα τελευταία τρία χρόνια, το Πεντάγωνο έχει εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα ως απάντηση στην κινητικότητα και παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού σε Ταρτούς και Λατάκια της Συρίας λόγω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά και για τις μεσανατολικές εξελίξεις. Η φράση «σε όλη την Ελλάδα» προστέθηκε στο κείμενο της MDCA του 2021 για να περιγράψει σε ποιες γεωγραφικές τοποθεσίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες βάσεις.
Αυτό το συγκεκριμένο απόσπασμα χρησιμοποιήθηκε από την Ελλάδα για να προτείνει αρχικά τη Λήμνο και, κυρίως, τη Σκύρο ως νησιά που μπορεί να στεγάσουν στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, αλλά και εναλλακτικά για βάση την Κάρπαθο στο Νότιο Αιγαίο (που είναι τελευταία η πιο ισχυρή υποψήφια για την παρακολούθηση του ρωσικού υποβρυχιακού στόλου).
Ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας (τώρα υπουργός Αμυνας), στο παρελθόν προέκρινε την περίπτωση της αεροπορικής βάσης Σκύρου (στην οποία εδρεύει Σμηναρχία Μάχης).
Ενίσχυση δεσμών
«Υπήρξα εντονότατη υποστηρικτής της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας από τις πρώτες μέρες μου στο Κογκρέσο», είπε χθες η βουλευτής Μενγκ, προσθέτοντας: «Οι Queens έχουν μια ισχυρή και δραστήρια ελληνική κοινότητα και είμαι περήφανη που την εκπροσωπώ στο Κογκρέσο.
Η τροπολογία μου για την υποστήριξη της ισχυρής αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επέκταση των δικαιωμάτων βάσεων μεταξύ των δύο κρατών μας, θα συνδράμει στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ευχαριστώ την ηγεσία του Hellenic Caucus του Κογκρέσου για την υποστήριξη της τροπολογίας μου και ανυπομονώ να γίνει νόμος». Και κατέληξε: «Θα συνεχίσω να εργάζομαι με τους συναδέλφους μου και στις δύο πλευρές του διαδρόμου για την ενίσχυση αυτής της κρίσιμης στρατηγικής συνεργασίας ως και για την προστασία των συμφερόντων ασφάλειας της Αμερικής».