Η παρουσίαση του Γιώργου Ν. Τσαμπανάκη στην εκδήλωση τιμής του Γεωργίου Ι. Πρωτόπαπα, στο Όθος (2012)

Η παρουσίαση του Γιώργου Ν. Τσαμπανάκη στην εκδήλωση τιμής του Γεωργίου Ι. Πρωτόπαπα, στο Όθος (2012)

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΔΡΑΣΗΣ

ΤΟΥ ΥΠΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΙΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (Π.ΟΡ.Ο.Κ.)

ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚ. ΤΣΑΜΠΑΝΑΚΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

ΟΘΟΣ 2012

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Σεβασμιότατε, Ευλαβέστατε, κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, κ. Πρόεδρε της Τοπικής Κοινότητας Όθους, κ. Πρόεδρε του Κ.Ο.Π.Α.Π., κ.κ. εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.κ. Πρόεδροι των Καρπαθιακών πατριωτικών φορέων, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

Με κεντρική πρόθεση την ευρύτερη δυνατή θεώρηση της Καρπαθιακής ιστορίας ξεκινήσαμε τα τελευταία χρόνια μια συστηματική όσο και μεθοδική προσπάθεια ανάδειξης των κυριότερων σταθμών της ιστορικής πορείας του τόπου μας μέσα από τη δράση του Πολιτιστικού Οργανισμού της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου και όχι μόνο. Επιδιώξαμε με τον τρόπο αυτό, συνειδητά πρέπει να πω, να αναθεωρήσουμε την μονομερή σχεδόν επί 65 και πλέον χρόνια εστίαση των αρχών, των πατριωτικών φορέων,  ακόμη και ιδιωτών του τόπου μας στην ανάδειξη αποκλειστικά και μόνο ιστορικών γεγονότων του νησιού μας που σχετίζονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Απελευθέρωση της Καρπάθου και την Ενσωμάτωσή της στη μάνα Ελλάδα. Στάση που, αν και κατανοητή σ’ ένα βαθμό, έδινε μιαν ελλειπή, αν μη και στρεβλή, εικόνα της μακραίωνης τοπικής μας ιστορίας σε ντόπιους και ξένους, έρμαιο πολλές φορές στενών τοπικιστικών αντιλήψεων.

Η Καρπαθιακή όμως ιστορία είναι για τον εμβριθή μελετητή της ένα πολύμορφο μπουκέτο προσώπων, τόπων και γεγονότων, όσο πολύμορφα είναι το νησί, η κοινωνία και ο πολιτισμός μας.

Αρχίσαμε έτσι την προσπάθειά μας με την τοποθέτηση του πιστού αντιγράφου του Ψηφίσματος του Δήμου των Βρυκουντίων, γνωστού ως «Δωρικού» ψηφίσματος της Καρπάθου, στο χώρο της αρχαίας Βρυκούντος και την κατάθεση επίσημου αιτήματος επιστροφής του πρωτοτύπου από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου στους νόμιμους δικαιούχους του το έτος 2008. Συνεχίσαμε με το απαιτητικό εγχείρημα της αδελφοποίησης της Αυτοδιοίκητης Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου με τον Δήμο Βαθέος Σάμου στο όνομα του σπουδαίου Σάμιου γιατρού της αρχαιότητας Μηνόκριτου Μητροδώρου και των ιστορικών σχέσεων των δυο περιοχών το 2009 και 2010. Είναι μια αδελφοποίηση που επεκτάθηκε αυτοδίκαια μέσα από την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στους νέους ενιαίους Δήμους Καρπάθου και Σάμου από το έτος 2011 και εντεύθεν.

Καθιερώσαμε παράλληλα από το έτος 2010 και μετά, τον ετήσιο εορτασμό στο Διαφάνι της επετείου της Νικηφόρας Ναυμαχίας που έδωσε στα νερά της Καρπάθου το έτος 1788 ο πρόμαχος της ελευθερίας του Νέου Ελληνισμού, Εθνικός ήρωας του λαού μας, Λάμπρος Κατσώνης με την απόδοση στη μνήμη τόσο του ιδίου όσο και των παλικαριών του όλων των οφειλόμενων τιμών. Σταθερός στόχος μας για το συγκεκριμένο θέμα παραμένει η επίσημη θεσμοθέτηση από την Ελληνική Πολιτεία του σχετικού εορτασμού με πρωτοβουλία των Δήμων Καρπάθου και Λεβαδέων και των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Κεντρικής Ελλάδας.

Ακολούθησε η πραγματοποίηση της εκδήλωσης τιμής και μνήμης του Παραστάτη Καρπάθου στις Επαναστατικές Εθνοσυνελεύσεις του Γένους των Ελλήνων Χατζή – Ηλία Οικονόμου που διοργανώθηκε απ’ όλους τους αυτοδιοικητικούς και πατριωτικούς φορείς της Καρπάθου το  καλοκαίρι του 2010 στο Απέρι υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και η εν συνεχεία εξασφάλιση το έτος 2011 από τους ίδιους αυτούς φορείς του απαιτούμενου για την κατασκευή του μνημείου του σπουδαίου συμπατριώτη μας ποσού από τα κονδύλια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για τη φετινή χρονιά πήραμε την πρωτοβουλία να αναδείξουμε σε συνεργασία με τον Καρπαθιακό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας και τον Πρόεδρό του Γιώργο Χατζηκουτσό, δυο σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας του νησιού μας καθώς το διανυόμενο έτος 2012 τιμούμε δυο σημαντικές επετείους της ιδιαίτερης πατρίδας μας:

Α. Την 90η επέτειο από τα πατριωτικά γεγονότα που εξελίχθηκαν στην Κάρπαθο το έτος 1922 με αφετηρία την τότε διαταχθείσα από τους Ιταλούς κατακτητές απογραφή πληθυσμού και

Β. Την 100η επέτειο από το Δωδεκανησιακό Συνέδριο της Πάτμου που συγκλήθηκε τον Ιούνιο του 1912 στην Ιερά Νήσο.

Η Ιταλία είχε μόλις καταλάβει τα Δωδεκάνησα στα μέσα του 1912, ως συνέπεια της κλιμάκωσης του Ιταλοτουρκικού πολέμου και παρά τις φιλικές προς τον Ελληνικό πληθυσμό τους διακηρύξεις δεν φαινόταν να θέλει να σεβαστεί τους πόθους των νησιωτών, καθώς θεωρούσε τα Δωδεκάνησα απαραίτητα για την πραγμάτωση των οραματισμών της κυριαρχίας του στόλου της στη Μεσόγειο.

Έτσι οι κάτοικοι των νησιών μας αντέδρασαν άμεσα και στις 4 Ιουνίου του ίδιου έτους αντιπρόσωποι από όλα τα Δωδεκάνησα οργάνωσαν στην Ι. Μ. Ιωάννου Θεολόγου στην Πάτμο Δωδεκανησιακό Συνέδριο και κήρυξαν τα νησιά «Αυτόνομη Πολιτεία του Αιγαίου» σαν ένα πρώτο βήμα στην πορεία για ένωση με τη μάνα Ελλάδα. Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Συνέδριο συγκλήθηκε με την παρασκηνιακή στήριξη του τότε Πρωθυπουργού και μετέπειτα Εθνάρχη Λευτέρη Βενιζέλου, του τότε Υπουργού Εξωτερικών και πρώην Έλληνα Προξένου στην Θεσσαλονίκη Λάμπρου Κορομηλά και του υπεύθυνου Ανατολικών Υποθέσεων και πρώην Προξένου στο Μοναστήρι Ίωνα Δραγούμη. Ήταν η εποχή που η Ελληνική πολιτική ηγεσία βρισκόταν ενωμένη απέναντι στα ιστορικά διλήμματα του Νέου Ελληνισμού.

Η Κάρπαθος εκπροσωπήθηκε στο Δωδεκανησιακό Συνέδριο από τον εξ Όθους καταγόμενο συμπατριώτη μας Γεώργιο Ι. Πρωτόπαπα (Όθος 1874 – Όθος 1928), σπουδαίο νομομαθή της εποχής, που διετέλεσε μετέπειτα ανάμεσα στ’ άλλα και Γενικός Γραμματέας της Γενικής Διοικήσεως Μακεδονίας (1917 – 1921). Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ως συνέπεια της πατριωτικής πρωτοβουλίας τους οι πρωτεργάτες του Συνεδρίου συνελήφθησαν από τις Ιταλικές αρχές και ο Γ. Πρωτόπαπας απελάθηκε εκτός Δωδεκανήσου.

Εκατόν χρόνια μετά βρισκόμαστε όλοι εδώ στο Όθος τη γη που τον γέννησε για να αποδώσουμε στο μέτρο του δυνατού την τιμή που ανήκει στην μνήμη του.

Για την προσωπικότητα και τη δράση του ανδρός θα μιλήσουν αναλυτικότερα αφ’ ενός ο Δήμαρχος Καρπάθου, πρώην Καθηγητής της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και ομοχώριός του κ. Μιχάλης Χανιώτης, ο οποίος, οφείλω να υπογραμμίσω, αποδέχτηκε ασμένως την σχετική πρότασή μας, αφού όπως μας ανέφερε η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ήταν ένα θέμα που τον απασχολούσε από πολύ καιρό και αφ’ ετέρου ο ε.τ. Λυκειάρχης και ερευνητής κ. Μανώλης Χατζηαντωνίου.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχηθώ να ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον η απόδοση των πρεπουσών στον Γεώργιο Πρωτόπαπα τιμών με την ονοματοδοσία εντός του οικισμού του Όθους οδού αφιερωμένης στο όνομά του και να εκφράσω την ελπίδα να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με τη στήριξη των αυτοδιοικητικών αρχών του τόπου μας η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την σφαιρική ανάδειξη της τοπικής Καρπαθιακής ιστορίας.

Σας ευχαριστώ.