Ακόμη μια επιτυχία για τον Καρπάθιο συγκοινωνιολόγο Βασίλειο Χαλκιά! Ο κ. Χαλκιάς καταλαμβάνει για το 2022 τη θέση του Β’ Αντιπροέδρου της Διεθνούς Ένωσης Γεφυρών Σηράγγων και Αυτοκινητοδρόμων (International Bridge Tunnel & Turnpike Association – “IBTTA”). Το 2023 του Α’ Αντιπροέδρου που στη συνέχεια οδηγεί στην Προεδρία του IBTTA το 2024.
Η ομόφωνη εκλογή του έγινε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 στη διάρκεια του 89ου Ετήσιου Συνεδρίου στο Anaheim της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Χαλκιά, πρώην Πρόεδρο της HELLASTRON και νυν Πρόεδρο της IRF, και τον κ. Σ. Σταυρή, επίσης πρώην Πρόεδρο της HELLASTRON μέλη στο ΔΣ της Ένωσης. Είναι η πρώτη φορά που δύο Έλληνες εκλέγονται σε καίριες θέσεις διεθνών Οργανισμών.
Ο κ. Χαλκιάς αυτή τη στιγμή κατέχει την επίσης την τιμητική θέση του Προέδρου της Διεθνούς Οδικής Ομοσπονδίας (IRF – International Road Federation). Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Βασίλη Χαλκιά ως νέο Πρόεδρό της, διαδεχόμενος τον απερχόμενο Πρόεδρο, κ. Kiran K. Kapila, από την Ινδία. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας αναλαμβάνει την Προεδρία της IRF στα 70 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας, που έχει έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας.
Η IRF (Διεθνής Οδική Ομοσπονδία) ιδρύθηκε το 1948 και αποτελείται από χώρες-μέλη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν κορυφαίους εταιρικούς και θεσμικούς οδικούς φορείς. Ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που εδρεύει στην Ελβετία, η IRF παρέχει μία ουδέτερη και παγκόσμια πλατφόρμα για τους τομείς των οδικών και κινητικών μέσων. Αποστολή της IRF είναι η ανάπτυξη των αυτοκινητόδρομων και, γενικότερα, των οδικών δικτύων που επιτρέπουν τη βιώσιμη κινητικότητα. Μέσω των ομάδων εμπειρογνωμόνων και των επιτροπών που ασχολούνται με βασικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, η IRF συμβάλλει αποφασιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των μεταφορών.
Ο Βασίλης Χαλκιάς γεννήθηκε to 1957 στο Απέρι της Καρπάθου. Είναι Διπλωματούχος Τοπογράφος Μηχανικός Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1981), με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις ΗΠΑ (Master’s Degree in Civil Engineering) από τοNew Jersey Institute of Technology (1984). Με συνολικά 40 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές συγκοινωνιακό γίγνεσθαι, είναι μέλος των Τεχνικών Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΤΕΕ) και των ΗΠΑ (Professional Engineer) και Fellow Member τόσο της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Μηχανικών (American Society of Civil Engineers -ASCE) όσο και του Διεθνούς Ινστιτούτου Συγκοινωνιολόγων Μηχανικών (Institute ofTransportation Engineers [ΙΤΕ]).
Ξεκίνησε την επαγγελματική του ενασχόληση στις ΗΠΑ όπου και εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες για τα πρώτα 15 χρόνια της καριέρας του. Υπήρξε συνιδρυτής και εταίρος κατέχων επί 8ετία τη θέση του Αντιπροέδρου της Εταιρίας Συμβούλων VMI-Maris & Associates στο Glen Rock, New Jersey, με αντικείμενο μεγάλα Συγκοινωνιακά Έργα και Έργα Ανάπτυξης Γης, σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.
Γεμάτος εμπειρίες, επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1994 εντάσσεται στο Τμήμα Μελετών του Μετρό της Αθήνας, του μεγάλου συγκοινωνιακού Έργου της εποχής για να ακολουθήσει το 1996 η ένταξη του στην ολιγομελή ομάδα που ανέλαβε να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο Έργο της Αττικής Οδού. Αναλαμβάνει θέση στην ηγετική ομάδα υλοποίησης του Έργου, του πρώτου αυτοκινητόδρομου με συμμετοχή ιδιωτών, καταλαμβάνοντας τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή της εταιρίας Παραχώρησης «Αττική Οδός ΑΕ». Το 1999 ιδρύεται η Εταιρία Λειτουργίας & Συντήρησης με ευθύνη τη προετοιμασία και στη συνέχεια τη ανάληψη της λειτουργίας και συντήρησης του δρόμου. Αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος τηςεταιρείας «Αττικές Διαδρομές A.E.», (θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα) και συγκροτεί ολιγομελή ομάδα Ελλήνων μηχανικών με σκοπό την εκπαίδευση της στα «μυστικά» της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων. Με όπλο την αμερικανική εμπειρία στη πλάτη του αρχίζει τις διεθνείς επαφές με στόχο την απόκτηση περαιτέρω τεχνογνωσίας και προετοιμασίας της ομάδας του στο τομέα της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων.
Η τμηματική λειτουργία της Αττικής Οδού αρχίζει το 2001 με το Έργο να μπαίνει σε πλήρη λειτουργία το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, με τα μάτια όλου του κόσμου να είναι στραμμένα τότε στην Ελλάδα. Η Αττική Οδός λειτουργεί άψογα εξυπηρετώντας με τον καλλίτερο τρόπο την Ολυμπιακή οικογένεια και τους Αγώνες του 2004. Η ομάδα των Αττικών Διαδρομών καθιερώνεται στο συγκοινωνιακό γίγνεσθαι της χώρας και πολλοί πλέον αποκαλούν τον Βασίλη Χαλκιά «πατέρα της λειτουργίας των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων».
Η διεθνής αναγνώριση έρχεται αμέσως, αφού εκλέγεται Μέλος της Επιτροπής Λειτουργίας Αυτοκινητοδρόμων της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ (Transportation Research Board – TRB -) στην οποία υπηρέτησε για μία εξαετία (2004-2010). Λίγο αργότερα εκλέγεται Μέλος στο ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης Γεφυρών, Σηράγγων και Αυτοκινητοδρόμων (International Bridge Tunnel and Turnpike Association – IBTTA -) με έδρα την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, για τη τετραετία 2007 – 2010.
Το έργο του στην Αττική Οδό αναγνωρίζεται και από τους Έλληνες συναδέλφους του και το 2010 εκλέγεται Πρόεδροςτου Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) του Επιστημονικού και Επαγγελματικού Φορέα των Ελλήνων Επαγγελματιών στο τομέα των Μεταφορών, για τη διετία 2010-2012.
Η επιτυχημένη υλοποίηση της Αττικής ΟδούHe, αλλά και της Γέφυρας του Ρίου Αντιρρίου άνοιξαν τον δρόμο στην δημιουργία πλέον και άλλων αυτοκινητοδρόμων σε όλη τη χώρα. Έτσι το 2014 που ιδρύεται η Ένωση των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων για να εκπροσωπήσει και τις οκτώ εταιρίες του χώρου αλλά και την χώρα διεθνώς, ο Βασίλης Χαλκιάς καλείται να αναλάβει πρώτος Πρόεδρος του νέου Φορέα που ονομάστηκε «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια»γνωστότερου ως “Hellenic Association of Toll Road Network”, εν συντομία «HELLASTRON», θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 2019.
Εκπροσωπώντας πλέον το σύνολο των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων εκλέγεται για τη τετραετία 2016-2020 στη Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοδρόμων γνωστού ως «ASECAP» και καταλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Ένωσης (2018-2019), θέση που για πρώτη φορά καταλαμβάνει Έλληνας στη 50χρονη ιστορία του ASECAP.
Με την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας στον ASECAP εκλέγεται Πρόεδρος της Διεθνούς Οδικής Ομοσπονδίας(International Road Federation – IRF) ) με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας για τη θητεία 2019 – 2022 εκπροσωπώντας τώρα πλέον την «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια» («HELLASTRON»), τον Φορέα στον οποίο συμμετέχουν πλέον όλοι οι Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι και γίνεται έτσι και πάλι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει Πρόεδρος στην 75χρονη ιστορία του Οργανισμού αυτού.
Επανεκλέγεται Μέλος στο ΔΣ της Διεθνούς Ένωσης Γεφυρών, Σηράγγων και Αυτοκινητοδρόμων για τη τετραετία 2018 – 2021, ενώ για το 2022 εκλέγεται να αναλάβει Β’ Αντιπρόεδρος, στη συνέχεια για το 2023 Α’ Αντιπρόεδρος και το 2024 Πρόεδρος και γίνεται έτσι και πάλι ο πρώτος Έλληνας στην 89χρονη ιστορία της Ένωσης που, πρώτα ο Θεός, θα αναλάβει την Προεδρία της Ένωσης.