Αν κάποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με τον κλασσικό αθλητισμό στην Κάρπαθο τότε στα σίγουρα είναι «παιδί ενός κατώτερου Θεού».
Με φανερό το παράπονο κι αυτές τις φράσεις ξεκίνησε την κουβέντα ο Βασίλης Διακονής, γυμναστής από ΤΕΦΑΑ, ο οποίος πριν από 20 χρόνια υπήρξε προπονητής της ομάδας κλασσικού αθλητισμού στον Α.Ο Κάρπαθος.
«Ήταν η δημαρχία του Χρήστου Κατσάνη, τότε έγιναν ενέργειες για να ανοίξει το δημοτικό γυμναστήριο και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν τμήματα κλασσικού αθλητισμού. Όλα αυτά το 2000. Όμως το όνειρο κράτησε λίγο, από το 2005, μας λέει ο κ. Διακονής, ο κλασσικός αθλητισμός ατόνησε μέχρι που σταμάτησε κάθε δραστηριότητα».
Θυμάται ότι έφτασε να προπονεί περίπου 40 παιδιά σε ρίψεις, άλματα και αγώνες δρόμων. Από αυτά πολλά ξεχώρισαν και διακρίθηκαν! Μάλιστα το 2004 ο Α. Ο. Καρπάθου απέκτησε συμβόλαιο απο τον ΣΕΓΑΣ λόγω της καλής βαθμολογίας που είχε πετύχει την προηγούμενη χρονιά.
Υπάρχουν ορισμένες στιγμές από τους αγώνες που συμμετείχε ο ΑΟ Κάρπαθος που δε μπορεί να τις σβήσει ο χρόνος! Όπως το διασυλλογικό παμπαίδων-παγκορασίδων, το 2003, στην Κως. Με 1 & 2 θεση στους Καζηλιερης, Λυριστακης. Μάλιστα εκεί είχαμε και την παρουσία του δημαρχου Καρπάθου Μιχ. Ιωαννίδη.
Έπειτα στα Ιωάννινα. Στους Πανελλήνιους αγώνες 2003. Η Καρπαθος συμμετείχε με τον Νίκο Μιχαιλίδης, μαζί με την Ολυμπιάδα Κηφισιάς, του Γιώργου κ. Διακονή.
Στη Λημνο το 2003. Στους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες και στα1500 ανδρων. Ο Φραγκίσκος Λυριστάκης βγήκε 4ος πίσω από μεγάλους Έλληνες πρωταθλητές. Και πάλι το 2003, αυτή τη φορά στο Ναύπλιο, σε αγώνες ανωμάλου δρόμου, ο ΑΟ Καρπάθου ήταν το 1ο σε βαθμολογία Δωδκανησιακό Σωματείο.
Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τη Δημαρχία του Χρήστου Κατσάνη κατασκευάστηκε κ το Στάδιο στην περιοχή Μαράθα, για να φιλοξενήσει τους 16ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες στίβου το 2002.
«Η Κάρπαθος για πολλούς σημαίνει ποδόσφαιρο, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Το νησί έχει εξαιρετικούς αθλητές στίβου. Έχει εξαιρετικούς δρομείς». Θα πει ο Βασίλης Διακονής κι εμείς τον ρωτάμε σήμερα τι γίνεται; Εκεί τον πιάνει το παράπονο. «Σήμερα δεν γίνεται καμιά προσπάθεια. Είμαστε στο μηδέν κι όλα αυτά τα ταλέντα πάνε χαμένα. Σήμερα η απραξία οδηγεί τα πράγματα»
Τι προτείνεις λοιπόν; Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει;
“Για να έχεις αθλητισμό ως δήμος, πρέπει να έχεις αθλητική πολιτική και νοοτροπία του ευ αγωνίζεσθε.
Πρέπει ν αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό του τόπου. Κι αυτοί που ψήφισαν κι εκείνοι που δεν τους ψήφισαν! Κι αν δεν το κάνουν τότε δικάζουν κ καταδικάζουν τα οράματα των παιδιών. Τα οράματα των παιδιών της Καρπάθου δε δικάζονται.
Μήπως τα χρόνια που ακολούθησαν το 2004, έχουν μπει λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις;
Στην περίπτωση μας ένα κ ένα κάνουν δυο. Η ξέρεις ή δεν ξέρεις.
Και μια διαφορετική σκέψη. Αν ένα παιδί δεν παίζει μπάλα ή δεν του αρέσει η μπάλα, τι θα κάνει; Χάθηκαν πολλά χρόνια. Όχι άλλο χάσιμο χρόνου. Κλείνεις τα γυμναστήρια; θα ανοίξουν οι φυλακές.”