To «Βραβείο Ανθρωπισμού» 2020, από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ στην Ζωή Μαλαξού-Σαμαρά και την Ναταλία Μορελεόν

To «Βραβείο Ανθρωπισμού» 2020, από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ στην Ζωή Μαλαξού-Σαμαρά και την Ναταλία Μορελεόν

«ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ» 2020 από τον ΣΠΕΚ

Την Παρασκευή, 18 Δεκέμβρη, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) διοργάνωσε την Τελετή απονομής του ‘Βραβείου Ανθρωπισμού’ σε δύο Προσωπικότητες στην Ελλάδα και στο Μεξικό, που με το έργο τους, παιδαγωγικό και κοινωνικό, για δεκαετίες διαπαιδαγώγησαν χιλιάδες νέους με ιδεώδη και στήριξαν την Κοινωνία και τον Άνθρωπο κι έδωσαν παράδειγμα σε Έλληνες και στην οικουμένη να εκτιμούνται ο Άνθρωπος και η Ζωή – ανάλογα έπραξαν ο Ντυνάν και ο Πεσταλότζι.

Α. Η πρώτη βραβευμένη είναι η Ζωή Σαμαρά, Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στο ΑΠΘ, η μεγάλη Παιδαγωγός που επηρεάσε χιλιάδες φοιτητές.

Β. Η δεύτερη βραβευμένη είναι η εκ της πόλεως του Μεξικού Νατάλια Μορελεόν, Καθηγήτρια Αρχαίων και Νέων Ελληνικών στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μεξικού (UNAM), Ελληνίστρια, που μόρφωσε σε πολλές χώρες δεκάδες χιλιάδες Ισπανόφωνους στα ελληνικά ιδεώδη και Γράμματα.

Οι βραβευμένες αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην ανάπτυξη των νέων, θεωρώντας ως το θεμέλιο της αυριανή κοινωνίας. Ως μεγάλες Παιδαγωγοί και Ανθρωπίστριες, επηρέασαν θετικά και εξόπλισαν πνευματικά δεκάδες χιλιάδες νέους της Ελλάδας, του Μεξικού, κρατών ισπανόφωνων και της Ε.Ε.. Και οι δύο απέδειξαν αυτό που είπε ο Γκαίτε για τη μικρή μας χώρα ότι δηλαδή : «ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα με το πνεύμα της για την ανθρωπότητα».

Και οι δύο ανταποκρίθηκαν πλήρως στα απαιτητικά κριτήρια της αυτόνομης Κριτικής Επιτροπή που είναι βασισμένα σε Διεθνείς Διακηρύξεις Ανθρωπισμού και Ηθικής. Ως «ανθρωπίστριες», αποδείχθηκαν άτομα με σπάνιες ικανότητες, που εκπλήρωσαν την δύσκολη αποστολή τους με αγάπη και ειλικρίνεια, χωρίς υστεροβουλία ή επιθυμία για υστεροφημία, αρετές που μόνο εκλεκτές και ευγενείς φύσεις διαθέτουν. Τέτοιοι Ανθρωπιστές, κατά την Κριτική Επιτροπή, διαθέτουν ‘οικουμενική ψυχή’ και προσφέρουν ανιδιοτελώς στον συνάνθρωπο, υλικά και πνευματικά με φλόγα, ευγένεια ψυχής, επιείκεια, αυταπάρνηση, με πράξη και βούληση, αντί μόνο με γνώση και λόγο.

Με το ‘Βραβείο Ανθρωπισμού’ 2020 ο ΣΠΕΚ τιμά τις δύο κορυφαίες Ανθρωπίστριες, Παιδαγωγούς αλλά και με αυτό στέλνει μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι οι άξιοι πρέπει να τιμώνται, το δε έργο τους να διαλαλείται, για να είναι φάρος για τους νέους μας, τις νέες γενεές. Το έργο τους διανοίγει φωτεινούς ορίζοντες στη γνώση, στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου και στην έννοια της Αλληλεγγύης προς τον νέο και τον αδύναμο, μία από τις πρωταρχικές αξίες της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • Επίτιμος Πρόεδρος: Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Μουσικοσυνθέτης, Μαέστρος, Ιππότης Τεχνών Γαλλίας.
  • Πρόεδρος: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Παραγωγός Προγραμμάτων σε ΜΜΕ, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
  • Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Φίλιας, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αθήνα, Κέρκυρα).

Άλλα Μέλη της Επιτροπής

  • Δρ Κλείτος Ιωαννίδης (Κύπρος), Πρόεδρος Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, Πρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, φιλόσοφος, συγγραφέας.
  • Δρ Τίτος Χριστοφίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, ποιητής, συγγραφέας, πρ. Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Ιάκωβος Γαριβάλδης, ΟΑΜ, Συγγραφέας, Ηλεκτρονικός Μηχανικός – IBM Cert Solutions Expert U2 AppDev, Adm, Πρ. Συνδέσμου Ελληνικών Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού Βικτώριας / Αυστραλίας.
  • Καλλιόπη Εξάρχου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.
  • Έλενα Καραγιάννη – Βαρνάβα, φιλόλογος, εκπαιδευτικός, ερευνήτρια, συγγραφέας.
  • Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, συγγραφέας, επιστήμονας, Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, Πρόεδρος της ΕΛΚ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης με καίριες θέσεις τους μαθητές και συγγενείς των Βραβευθέντων:

  • Ζωή Βερβεροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρίας και Κριτικής των Τεχνών του Λόγου και του Θεάματος, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο ΑΠΘ.
  • Άννα Ταμπάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια θεατρολογίας – Ιστορίας του θεάτρου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Vicente Flores, διδακτορούχος Κλασικής φιλολογίας, ερευνητής στο Ινστιτούτο Φιλολογικών ερευνών του Παν/μίου μας το UNAM (Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μεξικού).
  • Rafael Santoyo, κλασικός κιθαρίστας, δάσκαλος κιθάρας στο Conservatoire d’ Angers, France.
  • Rodrigo Santoyo,  μουσικός συνθέτης στο Παρίσι, παίζει κοντραβασσο jazz, πιάνο και κρουστά).

Ο άρτιος συντονισμός της ψηφιακής εκδήλωσης έγινε από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά. Την εκδήλωση τίμησε με τον χαιρετισμό της εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Τομεάρχης Πολιτισμού, Αρχαιολόγος κα Κατερίνα Περιστέρη. Το Βραβείο, αγαλματίδιο, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης.

Βίντεο από την Τελετή Βράβευσης