Ο ομ. καθηγητής και φίλος της Καρπάθου Βάλτερ Πούχνερ φέτος θα βραβευτεί με το Europäischer Märchenpreis 2024 (Ευρωπαϊκό Βραβείο για το Παραμύθι) για τις έρευνές του για το ελληνικό και βαλκανικό παραμύθι, το οποίο απονέμεται από την Märchen-Stiftung Walter Kahn του Μονάχου και θα του αποδοθεί στο Volkach κοντά στο Würzburg στις 5 Σεπτεμβρίου 2024 στα πλαίσια των Märchen-Tage (Ημέρες Παραμυθιών), διεθνούς συνεδρίου που έχει φέτος θέμα “Παραμύθι και Θέατρο”.
Τη σχετική laudatio θα εκφωνήσει η Christina Shojaei Kawan, συνεκδότρια της μνημειώδους δεκαπεντάτομης Εnzyklopädie des Märchen (1977-2014), που ίδρυσε to 1977 o Kurt Ranke και στην οποία έχουν συνεργαστεί από την Ελλάδα ο Γεώργιος Μέγας, Δημήτρης Λουκάτος, ο Μιχαήλ Μερακλής, ο Βάλτερ Πούχνερ και άλλοι.
Ο κ. Πούχνερ είναι πολύ καλός φίλος του Καθηγητή Λαογραφίας κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, έχει επισκεφθεί την Κάρπαθο και μάλιστα έχει γράψει την πολύ ενδιαφέρουσα μέλετη με τίτλο «ΚΑΡΠΑΘΟΣ : ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» η οποία εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου. Το βιβλίο παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο 2017 από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασιλική Χρυσανθοπούλου στο Μέγαρο της Ευαγγελίστριας Πηγαδίων. Ο κ. Πούχνερ συμμετείχε ως καθηγητής στον Τέταρτο Κύκλο Μεταπτυχιακών Σεμιναριακών Πανεπιστημιακών Μαθημάτων Λαογραφίας που έγινε στην Κάρπαθο από 5 έως 12 Νοεμβρίου 2017.
Ο Βάλτερ Πούχνερ, γεννημένος στη Βιέννη, σπούδασε εκεί την Επιστήμη του Θεάτρου (θεατρολογία), έκανε το διδακτορικό του με μια μονογραφία για το Ελληνικό Θέατρο Σκιών και απέκτησε το 1977 τον τίτλο του υφηγητή. Όταν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα δίδαξε πρώτα Ιστορία Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ύστερα στο ΕΚΠΑ, όπου ίδρυσε το 1991 το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, το οποίο οργάνωσε εξ αρχής και του οποίου διατέλεσε για περισσότερο από δύο δεκαετίες Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος. Παράλληλα, εξακολούθησε να διδάσκει Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης από το 1977 ως το 2006. Έχει μετακληθεί πάρα πολλές φορές ως Επισκέπτης Καθηγητής σε Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά Πανεπιστήμια.
΄Εχει δημοσιεύσει περί τα 130 βιβλία (πάνω από 100 στα ελληνικά) και περίπου 500 μελετήματα για θέματα της ιστορίας του ελληνικού, βαλκανικού και μεσογειακού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος. Δημοσίευσε πάνω από 1000 βιβλιοκρισίες και βιβλιοπαρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι εκδότης επιστημονικών περιοδικών και σειρών στο εσωτερικό και εξωτερικό (της Παραβάσεως του ΕΚΠΑ από το 1995, της Ακαδημίας Αθηνών, του Ιδρύματος Ουράνη, των εκδοτικών οίκων Αρμός, Ηρόδοτος και Νίκας). Έχει παρουσιάσει, σε κριτική ή φιλολογική και χρηστική έκδοση, ελληνικά κείμενα από τον 14ο ως το 19ο αιώνα (μεταξύ άλλων τον μεσαιωνικό Κυπριακό Κύκλο των Παθών). Έχει εκπονήσει και μια δίτομη Ανθολογία της νεολληνικής δραματουργίας.
Το 1994 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Το 1996 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2001 τιμήθηκε με τον “Αυστριακό Σταυρό Τιμής για την Επιστήμη και την Τέχνη”. Το 2002 εκλέχθηκε Πρώτος Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Το 2018 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ για την προβολή των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό. To 2019 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή για το λαογραφικό του έργο. Το 2019 έγινε επίτιμο μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για το ποιητικό του έργο. Ποιητικές συλλογές και λογοτεχνικά δοκίμια (περί τα 20) έχουν δημοσιευτεί από τους εκδοτικούς οίκους Αρμός, Ηρόδοτος, Γκοβόστης, Οδός Πανός, ΟΤΑΝ, ΡΟΕΣ, Νίκας κι άλλους.
16.4.2024
Καρπαθιακά Νέα