Χαιρετισμός του Δρ. Κωνστ. Ιωαν. Κωνσταντάρου στην εκδήλωση του Επαρχείου για την 100η επέτειο Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Χαιρετισμός του Δρ. Κωνστ. Ιωαν. Κωνσταντάρου στην εκδήλωση του Επαρχείου για την 100η επέτειο Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 100η επέτειο της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού                              της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου

Χαιρετισμός του Δρ. Κωνσταντίνος Ιωαν. Κωνσταντάρου

 Αντιπροέδρου του Κ.Ο.Π.Α.Π.

 

    Η Μικρασιατική Καταστροφή υπερβαίνει τα όρια ενός στρατιωτικού, πολιτικού ή διπλωματικού γεγονότος. Αποτελεί πρωταρχικά μια από τις πιο συγκλονιστικές ανθρώπινες τραγωδίες του 20ου αιώνα, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άμαχοι. Είναι επίσης μια εθνική τραγωδία, αφού σήμανε το βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες και το σβήσιμο των πανάρχαιων κοιτίδων του Ελληνισμού. Έχει όμως παράλληλα και διαστάσεις κοσμοϊστορικού γεγονότος, καθώς συμβολίζει το τέλος του Ελληνισμού που άνθισε για αιώνες στην Ανατολή και τροφοδότησε τη σκέψη, τον πολιτισμό και τη θρησκεία του νεότερου δυτικού κόσμου.

    Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που γράφτηκε η ματωμένη αυτή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας μας. Οι διηγήσεις των Ελλήνων που έζησαν την καταστροφή είναι συγκλονιστικές. Αμέτρητες αυθεντικές μαρτυρίες παραμένουν ζωντανές για να μας υπενθυμίζουν το θλιβερό ορόσημο του Σεπτέμβρη του 1922. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού και συνάμα η τελευταία πράξη του δράματος και του οράματος της Μεγάλης Ιδέας. Το κόστος της Μικρασιατικής Καταστροφής ήταν τεράστιο για τον Ελληνισμό. Οι Έλληνες της Μικρά Ασίας ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, σφαγιάστηκαν, αιχμαλωτίστηκαν και βασανίστηκαν μαρτυρικά. Τα χρόνια που ακολούθησαν για όσους επέζησαν ήταν εξίσου δύσκολα, καθώς μετατράπηκαν σε πρόσφυγες που έπρεπε να επιβιώσουν και να ορθοποδήσουν.

    Ακόμα όμως και μετά από την απόλυτη καταστροφή, ο πολιτισμός που είχε αναπτυχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στα παράλια της Μικρά Ασίας με τα έντονα χαρακτηριστικά και τα μοναδικά του στοιχεία μεταφέρθηκε από τους μικρασιάτες πρόσφυγες στα ελληνικά εδάφη αφήνοντας το στίγμα τους στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες, την επιχειρηματικότητα και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

    Χρέος μας είναι να διατηρούμε όχι μόνο ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, αλλά και αυτή η μνήμη να λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά στο μέλλον. Το πέρασμα του χρόνου δεν είναι ικανό να σβήσει τις μνήμες, αλλά μόνο να ενισχύσει την ιστορική μας συνείδηση. Δεν παραγράφουμε, δεν ξεχνάμε, αλλά υποκλινόμαστε στους Έλληνες της Μικρά Ασίας, που έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας και θηριωδίας, που θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων. Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική γνώση και την παραδίδουμε αυθεντική και αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές για να παραδειγματίζει και να μας εμπνέει με αξίες, αρχές και ιδανικά. Αποτελεί υποχρέωσή μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες που βίωσαν τα γεγονότα της ολέθριας καταστροφής.

    Με σεβασμό προς τον πόνο και την αγωνία των χιλιάδων θυμάτων, αποτελεί εθνικό και ανθρώπινο χρέος να τιμούμε την ιερή μνήμη τους και οφείλουμε να διαφυλάσσουμε με κάθε τρόπο την αξία του ανθρώπου, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα εγκλήματα.

17.9.2022

πηγή Καρπαθιακά Νέα