Ξαναζωντάνεψε ο αλευρόμυλος της Αρκάσας!

Ξαναζωντάνεψε ο αλευρόμυλος της Αρκάσας!

Πιάνοντας τη μεγάλη κατηφόρα για την Αρκάσα νομίζω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη στάθηκε να χαζέψει το πέλαγος και το Παλαιόκαστρο. Μα είναι αδύνατον να μη αισθανθείς κάτι από την απίστευτη ιστορία του τόπου. Μια ιστορία μύθων και θρύλων που χάνεται στην άβυσσο των χρόνων κι υπογράφει ακόμη κι ο παγκοσμίου φήμης Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βέρν.

Σε κείνο λοιπόν το ύψωμα, πρώτος-πρώτος, έστεκε κι ένας αγέρωχος μα κουρασμένος από τα χρόνια αλευρόμυλος και δεν είναι υπερβολή αν τον χαρακτηρίσουμε ως ένα σήμα κατατεθέν της Αρκάσας.

Ο μύλος του παπά-Θεοχαρίδη ήταν χτισμένος περίπου στις αρχές του 1950 ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του, είχε φέρει από το Όθος τα ξύλινα μηχανικά τμήματα του. Μάλιστα η ιστορία των εργλείων του παπα-Θεοχαρίδη τραβά τουλάχιστον έναν αιώνα προς τα πίσω.

Όπως γίνεται σε κάθε χωριό της Καρπάθου με τα ξεχασμένα πέτρινα κτήρια, έτσι και στην Αρκάσα, υπήρξαν πολλές συζητήσεις για την αξιοποίηση του αλευρόμυλου. Όμως οι κουβέντες δε φτάνουν, χρειάζεται χειρωνακτική δουλειά και κυρίως αληθινή αγάπη και βαθύ μεράκι για να αναστηλωθεί μια τέτοια πέτρινη ψυχή. Κι αυτό έγινε στόχος ζωής του Μανώλη Κυριακάκη! Ο Μανώλης  γεννήθηκε Κρητικός. Όμως έγινε Καρπάθιος αφού πριν από 25 χρόνια υπηρέτησε τη θητεία του στο νησί τότε γνώρισε την Ευδοξία Χουβαρδά, την μετέπειτα σύντροφο της ζωής του.

 

Ακόμη κι από την περιγραφή που μας έκανε για την προσπάθεια αναστήλωσης του αλευρόμυλου φανερωνόταν η αγάπη του για αυτές τις πέτρες! Πριν από 10 χρόνια με τη σύζυγο του αγόρασαν το κτήμα που συνορεύει με το ξενοδοχείο τους, εκεί μέσα βρισκόταν ο μισογκρεμισμένος αλευρόμυλος. Ωστόσο η φθορά του χρόνου δεν στάθηκε εμπόδιο στο ανθρώπινο όνειρο.

 

Πολύ πριν υπάρξει κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα ο Μανώλης Κυριακάκης είχε ζητήσει από τον εξαιρετικό Καρπάθιο αρχιτέκτονα Γιώργο Γιαννόπουλο να σχεδιάσει μελέτη και τεχνική έκθεση για την αναστήλωση του αλευρόμυλου. Έτσι όταν άνοιξε πρόγραμμα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο αλευρόμυλος κέρδισε κι αυτό το στοίχημα! Το πρόγραμμα υποστηρίζει την 100% επιδότηση των έργων αποκατάστασης του πέτρινου κτηρίου. Ο Μανώλης Κυριακάκης δεν έχασε καθόλου καιρό, αμέσως έβαλε μπροστά το σχέδιο, έτσι σήμερα φτάσαμε να έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο τμήμα των εργασιών και απομένουν εσωτερικές διαμορφώσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να μπούμε και να αλέσουμε, να κάνουμε αλεύρι. Από την αρχή ο στόχος μας, δικός μου αλλά και της συζύγου μου, της Ευδοξίας Χουβαρδά, ήταν να επαναφέρουμε αυτό το στολίδι, το σήμα κατατεθέν της Αρκάσας και θα το κάνουμε επισκέψιμο». Ο Μανώλης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, οικογενειακά ασχολούνται με τον τουρισμό, έχουν ένα ξενοδοχείο στην Αρκάσα και μια εταιρία ενοικιάσεως αυτοκινήτων (Avis Karpathos) έτσι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι ακριβώς αναζητούν οι επισκέπτες της Καρπάθου.

«Αν και η πρόσβαση δεν είναι εύκολη όταν ολοκληρώσουμε και εσωτερικά την αποκατάσταση θα  μπορεί όποιος επιθυμεί να τον επισκεφθεί και μέσα στο μύλο να μάθει την ιστορία του καθώς και πολλές ακόμη πληροφορίες για το νησί».

Η προσπάθεια του Μανώλη Κυριακάκη είναι κάτι παραπάνω από αξιέπαινη και δείχνει το “δρόμο” αν επιθυμούμε να σωθεί κάτι από την παλιά Κάρπαθο. Έκανε πράξη όλα αυτά που επαναλαμβάνουμε όμως τόσο ατομικά αλλά κυρίως συλλογικά αποφεύγουμε να σηκώσουμε. Να σώσουμε τις “παλιές πέτρες”, να  να επαναφέρουμε κομμάτια της παλιάς Καρπάθου που σβήνουν όχι μόνο στο διάβα του χρόνου αλλά κυρίως των επιλογών και των άκρατων επιθυμιών μας.

φωτογραφίες Αλευρόμυλος Αρκάσας (facebook)