Χαιρετισμός του αν. Πρ. κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝ. ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ, στην τελετή Εορτασμού Επετείου 75ης Ενσωμάτωσης

Χαιρετισμός του αν. Πρ. κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝ. ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ, στην τελετή Εορτασμού Επετείου 75ης Ενσωμάτωσης

Όλυμπος Καρπάθου,

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023

 

Αιδεσιμότατε, κ. Αντιδήμαρχε Βορείου Καρπάθου, κ.κ. Κοινοτικοί Σύμβουλοι Ολύμπου, κ.κ. εκπρόσωποι των Κρατικών Αρχών, κ.κ. Εκπαιδευτικοί, κ.κ. εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων του τόπου, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες.

Τιμούμε σήμερα την 75η επέτειο της επίσημης Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό της μάνας μας Ελλάδας, μετά από 639 χρόνια ξένης κυριαρχίας. Βενετσιάνικης αρχικά, με σύντομο διάλειμμα Γενοβέζικης και Ιωαννιτικής επιβολής στα πρώτα χρόνια, Οθωμανικής κυριαρχίας στη συνέχεια, για να ακολουθήσει στον 20ο αιώνα η Ιταλική αποικιοκρατία, η Γερμανική ναζιστική στρατιωτική κατοχή και τέλος η Αγγλική Διοίκηση.

Η οριστική εδραίωση της πολυπόθητης Ελευθερίας στον τόπο μας χρειάστηκε η αλήθεια να ακολουθήσει μια μακρά πορεία στο χρόνο μέσα από επικίνδυνες συμπληγάδες, κυριότεροι σταθμοί της οποίας στην κατάληξή της ήταν:

  • Ο καθολικός ξεσηκωμός των γυναικών της Ολύμπου ενάντια στις επιχειρηθείσες Ιταλικές απογραφές του καλοκαιριού του 1922 και του Πάσχα του 1936.
  • Η κήρυξη την 5η Οκτωβρίου 1944 της Επανάστασης της Καρπάθου στο ιστορικό χωριό των Μενετών.
  • Η 8η Οκτωβρίου 1944, 1η Ημέρα Ελευθερίας της Ολύμπου, με την επίσημη ύψωση της Ελληνικής σημαίας στην Όλυμπο και το ξέσπασμα των συνακόλουθων ασυγκράτητων αυθόρμητων λαϊκών πανηγυρισμών των συμπατριωτών μας. Μια σημαδιακή επέτειος η επίσημη θεσμοθέτηση των εορτασμών της οποίας πρόκειται να ψηφιστεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Καρπάθου, μετά από πρωτοβουλία της Κοινότητάς μας.
  • Η 12η Οκτωβρίου 1944, ημέρα παράδοσης των όπλων των Ιταλών καραμπινιέρων της Ολύμπου και των φινατζιέρηδων του Διαφανιού στο ένοπλο απόσπασμα των Επαναστατημένων Καρπαθίων, που στάλθηκε στα μέρη μας για το σκοπό αυτό και συγκρότησης παράλληλα με απόφαση της Λαοσύναξης των Ολυμπιτών της Επαναστατικής Επιτροπής Ολύμπου, που ανέλαβε επίσημα τη διοίκηση του τόπου τις κρίσιμες εκείνες ώρες.
  • Η 17η Οκτωβρίου 1944, ημέρα άφιξης στα Πηγάδια των Βρετανικών αντιτορπιλικών Τερψιχόρη και Κλήβελαντ και αποβίβασης στο νησί μας Βρετανικού στρατιωτικού αποσπάσματος με επικεφαλής τον Αιγυπτιώτη Λοχαγό του Βρετανικού στρατεύματος Γεώργιο Γενναρόπουλο.
  • Η 18η Οκτωβρίου 1944, οπότε και φτάνει στο Διαφάνι το Βρετανικό αντιτορπιλικό Κλήβελαντ, που αφενός παρέλαβε ως αιχμάλωτους τους αφοπλισμένους Ιταλούς της Ολύμπου και αφετέρου εκφόρτωσε ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων για την ανακούφιση των ταλαιπωρημένων Ολυμπιτών, ξεκινώτας έτσι την Αγγλοκρατία στα μέρη μας.
  • Η 8η Μαΐου 1945, ημέρα παράδοσης των Γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων της Δωδεκανήσου στους Συμμάχους, με την υπογραφή σχετικού επίσημου εγγράφου από τον Γερμανό στρατηγό Όττο Βάγκενερ στη Σύμη.
  • Η 10η Φεβρουαρίου 1947, οπότε και υπογράφτηκε στο Παρίσι η Συνθήκη των Παρισίων με την οποία το Ιταλικό Βασίλειο παραχωρούσε επίσημα τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.
  • Η 31η Μαρτίου 1947, μέρα άφιξης του ναυάρχου Περικλή Ιωαννίδη στη Ρόδο με την ιδιότητα του Στρατιωτικού Διοικητού Δωδεκανήσου και η αποχώρηση ταυτόχρονα των Αγγλικών δυνάμεων από τα νησιά και φυσικά και από την Κάρπαθο. Την ίδια εκείνη μέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ολύμπου ανακήρυξε τον πρώτο Έλληνα στρατιωτικό Διοικητή Καρπάθου Υπολοχαγό Παναγιώτη Ψωμόπουλο επίτιμο δημότη Ολύμπου Καρπάθου!
  • Η 1η Απριλίου 1947, μέρα κατά την οποία έφτασε στην Κάρπαθο το αρματαγωγό “Χίος” με Έλληνες χωροφύλακες και δημοσίους υπαλλήλους συνοδεία του Καρπαθιακής καταγωγής Βουλευτού Πειραιώς Περικλή Χρυσοχέρη. Είναι η μέρα που ξεκινά ουσιαστικά η Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση της Καρπάθου.
  • Η 22α Οκτωβρίου 1947, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα επικύρωσε τη Συνθήκη των Παρισίων και η 9η Ιανουαρίου 1948, οπότε διακηρύχθηκε επίσημα η Ένωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, μεταθέτοντας αναδρομικά την ισχύ της στη συμβολική ημερομηνία της 28ης Οκτωβρίου 1947.
  • Η 7η Μαρτίου 1948, που είναι η ημέρα της 1ης Επίσκεψης των Ελλήνων Βασιλέων στα Δωδεκάνησα, επισφραγίζοντας με την παρουσία τους την Επίσημη Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Είναι η σημαδιακή εκείνη μέρα που θεσμοθετήθηκε από το Ελληνικό κράτος για να εορτάζεται επίσημα το αγκάλιασμα των νησιών μας από τη μάνα Ελλάδα.
  • Η 14η Οκτωβρίου 1948 τέλος, είναι η ημέρα άφιξης του ναρκαλιευτικού “Πυρπολητής” στην Κάρπαθο, πλοίο στο οποίο επέβαιναν οι Βασιλείς της Ελλάδας Παύλος και Φρειδερίκη, οι οποίοι αποβιβάστηκαν πανηγυρικά στο οριστικά ελεύθερο πια νησί μας.

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

έκρινα σκόπιμο να αναφερθώ στο πλαίσιο του σύντομου χαιρετισμού μου συνοπτικά στους ιστορικούς σταθμούς του δρόμου για την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα αφενός για να γίνουν πριν απ’ όλα γνωστοί στη μαθητική μας νεολαία και αφετέρου για να επανέλθουν στη μνήμη των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπατριωτών μας.

Εμείς οι σημερινοί Ολυμπίτες, Καρπάθιοι και Δωδεκανήσιοι, είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους θυσιάστηκαν και όσους αγωνίστηκαν για να εδραιωθεί η πολυπόθητη Λευτεριά στον τόπο μας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή γονατίζουμε νοερά στους τόπους της θυσίας τους και στρέφουμε τη σκέψη μας στη σεπτή τους μνήμη. Η ιδιαίτερη πατρίδα μας Όλυμπος χρειάστηκε να θυσιάσει στο βωμό της Πατρίδας δεκατρία (13) άξια τέκνα της ως δική της συμμετοχή στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους, γεγονός που την καθιστά επάξια δικαιούχο του ανυπέρβλητου αγαθού της Ελευθερίας.

Κλείνοντας την ομιλία μου αυτή επιτρέψτε μου να αναφωνήσω:

— Ζήτω η Ελεύθερη Όλυμπος,

— Ζήτω η Ελεύθερη Κάρπαθος,

— Ζήτω τα Ελεύθερα Δωδεκάνησα,

— Ζήτω η Αθάνατη Ελλάδα.

12.3.2023

Καρπαθιακά Νέα