Γιάννης Χατζηβασίλης: "Η Ολύμπος να γίνει πιλοτική κοινότητα και παραδοσιακό βιώσιμο χωριό"

Γιάννης Χατζηβασίλης: "Η Ολύμπος να γίνει πιλοτική κοινότητα και παραδοσιακό βιώσιμο χωριό"
του Γιάννη Χατζηβασίλη

Φανταστείτε  λοιπόν σε μια αρχαιολογική έρευνα, αντί για ερείπια να ανακάλυπταν ξεχασμένους ανθρώπους! Ναι, να τους έβρισκαν και να ζουσαν σε ένα χωριό όπως είναι η Ολυμπος. Με τους ανεμόμυλους, τους νερόμυλους, τα ελαιοτριβεία, την Αυλώνα με τα αλώνια, τα μιτάτα τις παραδοσιακές φορεσιές, τους ξυλόφουρνους, τα μοναδικά πανηγύρια με τα γλέντια μας, που είναι σαν συμπόσια από την αρχαιότητα, δίχως μικροφωνικές εγκαταστάσεις. Με τους αρμονικούς χορούς τον κάτω και τον πάνω.

Τι θα έκανε η πολιτεία;

Αμέσως θα έφερναν μια τροπολογία στη Βουλή για να προσεχθεί το μέρος αυτό, με φοροαπαλλαγές, με επιδοτήσεις ακόμη και για τις φορεσιές αφού η κάθε μία κοστίζει αρκετά χρήματα. Και να γίνει μια πιλοτική (οδηγός, πρότυπό ) υπόδειγμα κοινότητας, για όλη τη Ελλάδα.

Πως για παράδειγμα ο πρωθυπουργός μας κ Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην εκδήλωση «Astypalea: smart & sustainable island» (Αστυπάλαια: έξυπνο και βιώσιμο νησί). Έτσι λοιπόν προτείνω να έρθει να παρουσιάσει την “Olimpos : Pilot community & traditional sustainable village”

 Οι εκπρόσωποι μας στο  Κοινοβούλιο πρέπει να το μελετήσουν με σοβαρότητα. Ο Υπουργός Επικρατείας κ Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρώην υφυπουργό τουρισμού κ. Μάνο Κονσόλα, που είναι από κ την Όλυμπο καθώς και ο υφυπουργό εμπορικής ναυτιλίας, κ. Κώστας Κατσαφάδος. Και μην ξεχάσω τον Ολυμπίτη πολιτευτή Γιώργο Αναστασιάδη.

Γεννήθηκα στην Όλυμπο, για περισσότερα από τριάντα χρόνια καταγράφω οπτικό ακουστικά τη ζωή του χωριού μας που φεύγει σιγά-σιγά.

Όλο αυτό το διάστημα συνάντησα πάρα πολλούς επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, με πολλές ειδικότητες και σημαντικές θέσεις. Παρακολούθησα όλους τους λόγους των προσωπικοτήτων που επισκέφτηκαν τον Όλυμπο. Επίσημα ήρθαν τρεις Πρόεδροι της Δημοκρατίας και ένας Πατριάρχης! Υποδεχθήκαμε δυο εν ενέργεια πρωθυπουργούς και τον Πρόεδρο της Αντιπολίτευσης. Καθώς και αμέτρητους υπουργούς.

 Γιατί πρέπει να γινει η Όλυμπος Πιλοτική Κοινότητα;

Αν γράψετε στο Google, << Όλυμπος Καρπάθου >> ολες οι ιστοσελίδες αναφέρουν ότι είναι το παραδοσιακό χωριό σύμβολο της Ελλάδας!

Εδώ ο χρόνος σταμάτησε. Επίσης αμέτρητοι διάσημοι η λιγότερο γνωστοί φωτογράφοι, Έλληνες και ξένοι, στις εκθέσεις και στα βιβλία τους, έχουν την Όλυμπο και τους ανθρώπους της με αξιόλογες φωτογραφίες.

Έχουν γίνει μελέτες και διατριβές για τη φορεσιά μας, για το Γλέντι και για την κοινωνική ζωή της Ολύμπου, από καθηγητές πανεπιστημίου και φοιτητές. Ακόμα και τώρα το χωριό αυτό παλεύει, αντέχει στο χρόνο. Για πόσο ακόμη;

Όλα αυτά διατηρήθηκαν στους αιώνες, μέχρι σήμερα. Οι γυναίκες φορούν τη φορεσιά καθημερινά και σε κάθε γιορτή έχει μεγάλη διαφορά από όλη την Ελλάδα λόγω στο ότι φτιάχνουν όλα αυτά τα ωραία φορέματα, τα σακοφουστανα και τα καβαγια για τα παιδιά και εγγόνια τους γιατί τα ράβουν στα μέτρα τους. Αν προσθέσουμε τους ανεμόμυλους στη κορυφογραμμή, τους νερόμυλους , το ελαιοτριβείο, το σιδεράδικο. Την Αυλώνα με τα αλώνια της από τους μεγαλύτερους αγροοικισμος σε όλη τη Μεσόγειο. Τα μητατα, τα χωράφια με τους πετροχτιστους τοίχους που κρατάνε την γη. Τα ογδόντα δύο εκκλησάκια μας. Από στην αρχαιότητα υπήρχαν οι πόλεις-κράτη στην Ελλάδα .

Όλα αυτά τα χρόνια και στο πέρασμα αμέτρητων κατακτητών καταφέραμε να επιβιώσουμε κρατώντας τα ήθη τα έθιμα μας και την γλώσσα μας με το δημογεροντιο που με την ένωση έγινε κοινότητα. Και έτσι ζούσαμε εδώ στην Όλυμπο και στο επίγειο, το Διαφάνι. Σύμφωνα με τον νόμο έγινε συνένωση των κοινοτήτων σε μεγαλύτερους δήμους με σκοπό τη βελτιστοποίηση της δημόσιας διοίκησης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Όλυμπος εξαιρέθηκε μετά από μεγάλες προσπάθειες όλων των φορέων των πολιτιστικών του χωριού μας και του αείμνηστου Προέδρου της κοινότητάς μας Μιχάλη Πρωτόπαπα. Το 2010 ο «Καποδίστριας» αντικαταστάθηκε από τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης» και έφυγε η εξουσία από το χωριό μας που από αιώνες ευημερούσαμε και ενωθήκαν στον ενιαίο Δήμο της Καρπάθου. Μέτα από δώδεκα χρόνια στο Καλλικράτη όποιον και να ρωτήσεις στο χωριό μας αλλά και σε όλο το νησί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος πάμε προς το χειρότερο και το χωριό ερημώνει.

Η Όλυμπος πρέπει να γίνει μια πιλοτική κοινοτητα, για όλη τη Ελλάδα.

Πως έγινε εξαίρεση ( και βέβαια καλώς έγινε) με τροπολογία το 2006 που ψηφίστηκε στη Βουλή αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ξεχωριστές κοινότητες τα Ζωνιανά Ρεθύμνου, το Βραχάσι Λασιθίου και η Τσαριτσάνη Λάρισας.

Ως πρόεδρος και διευθυντής του Μουσείου Χατζηβασίλη και πρόεδρος του συλλόγου << Η Γυναίκα της Ολύμπου >> στέλνω θερμή παράκληση στους εκπροσώπους μας, που είναι από την Κάρπαθο και είναι και φίλοι μου, να καταθέσουν τροπολογία. Να ανακηρύξουν την Όλυμπο Πιλοτική κοινότητα για όλη την Ελλάδα, που ήδη είναι Η Πόλις του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου. Άλλωστε αυτό είναι και ένα επιπλέον επιχείρημα για να επιτευχθεί αυτό το αίτημα, που θα είναι καλό για την Όλυμπο, για όλη τη Κάρπαθο και για όλη την Ελλάδα.

Με εκτίμηση Γιάννης Χατζηβασιλης