"Χειρουργείο-Αξονικός Τομογράφος-Μεταγγίσεις αίματος". Τι θα συναντήσει με το καλημέρα ο νέος διοικητής Νοσοκομείου Καρπάθου

"Χειρουργείο-Αξονικός Τομογράφος-Μεταγγίσεις αίματος". Τι θα συναντήσει με το καλημέρα ο νέος διοικητής Νοσοκομείου Καρπάθου

Τις επόμενες ημέρες φθάνει στο Γενικό Νοσοκομείο της Καρπάθου ο κ. Βασίλης Στασινόπουλος και αναλαμβάνει τη διοίκηση του. Στο νησί υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία αφού από το βιογραφικό του φαίνεται ότι ο νέος διοικητής έχει γνώσεις και πείρα. Υπάρχει λοιπόν ελπίδα ότι θα μπορέσει να μαζέψει και να οργανώσει καλύτερα το Νοσοκομείο σε θέματα που παραμένουν στη θεωρία, ενώ έχουν περάσει ήδη 2 χρόνια από τη λειτουργία του.

Τι έχει να διαχειριστεί ο κ. Στασινόπουλος; Από έμψυχο δυναμικό, το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου προβλέπει 23 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Στην Κάρπαθο, αυτή την ώρα (Ιούλιος 2022) υπάρχουν 13 γιατροί.

Πιο συγκεκριμένα, 1 Γενικός γιατρός, 2 Παθολόγοι, 1 καρδιολόγος, 2 χειρουργοί, 1 μαιευτήρας γυναικολόγος, 1 αναισθησιολόγος, 1 ακτινολόγος, 1 οδοντίατρος, 1 βιοπαθολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 ορθοπεδικός και 3 αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι δεν είναι σταθεροί και δεν συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει ζήτημα αφού προβλέπονται 20 άτομα και το Νοσοκομείο έχει 10 μόνιμους  και μάλιστα συμπεριλαμβανομένων και όσων έρχονται με τον πρόσφατο ΑΣΕΠ. Υπάρχουν ακόμη 5 νοσηλευτές μη μόνιμοι.

Στο διοικητικό προσωπικό υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ατόμων κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε και για τις λοιπές ειδικότητες (οδηγοί ασθενοφόρου, προσωπικό στην πύλη του Νοσοκομείου, τραυματιοφορείς κλπ).

Το σημαντικότερο θέμα, όσον αφορά το Νοσοκομείο της Καρπάθου έχει να κάνει με την «καρδιά» του, δηλαδή το χειρουργείο.

Στο χειρουργείο, εκτός των άλλων ελλείψεων που θα αναφέρουμε παρακάτω, δεν υπάρχει νοσηλεύτρια-ης με αυτή την ειδικότητα. Δηλαδή ενώ υπάρχει το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό, που θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει μια επέμβαση, δεν υπάρχει νοσηλευτής εκπαιδευμένος για το χειρουργείο.

Ωστόσο να σημειώσουμε ότι από την ημέρα που το Νοσοκομείο της Καρπάθου παραδόθηκε για χρήση δεν έχουν γίνει χειρουργεία πέρα από κάποιες μικροεπεμβάσεις με τοπική αναισθησία.

Από το χειρουργείο λείπει η τελική φάση σύνδεσης και λειτουργίας του αναισθησιολογικού μηχανήματος, χρειάζονται οι συμβάσεις για τα ιατρικά αέρια, η επένδυση με μόλυβδο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το ακτινολογικό μηχάνημα. Επίσης χρειάζεται το c arm καθώς και ορθοπεδικά χειρουργικά εργαλεία για μπορεί να δουλέψει ο ορθοπεδικός σε μια επέμβαση.

Από την ημέρα που το Νοσοκομείο λειτούργησε, πριν από δυο χρόνια μέχρι σήμερα, χειρουργείο μπορεί να γίνει μόνο για πολύ απλά θέματα.

Ο τελικός στόχος λοιπόν για να λειτουργήσει το χειρουργείο στο Γενικό Νοσοκομείο της Καρπάθου είναι να υπάρξει Αξονικός Τομογράφος, ώστε να βγαίνει διάγνωση, πύργος, για να δουλέψει λαπαροσκοπικά ο χειρουργός και το c arm με τα κατάλληλα εργαλεία, για τον ορθοπεδικό.

Στο οργανόγραμμα προβλέπεται ακόμη και νεφρολόγος κι αυτό διότι συχνά κατά τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του Νοσοκομείου ακούγαμε την προοπτική να δημιουργηθεί μονάδα τεχνητού νεφρού ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα αυτή η προοπτική μάλλον πηγαίνει πιο μακριά.

Τι γίνεται με το αίμα; Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα μετάγγισης.

Εάν υπήρχε το κατάλληλο ψυγείο, για να φυλαχθεί αίμα και η δυνατότητα να γίνεται διασταύρωση για ένα προγραμματισμένο χειρουργείο ή για έναν ασθενή που το χρειάζεται, τότε θα μπορούσε ένα κοντινό Νοσοκομείο, από τη Ρόδο ή την Κρήτη, να στείλει λίγες μονάδες αίμα ώστε να μπορεί να γίνει μετάγγιση και έτσι θα αποφεύγαμε τις συχνότατες έκτακτες αεροδιακομιδές με πτητικά μέσα της ΠΑ. Αλήθεια έχει υπολογίσει κανείς το κόστος των αεροδιακομιδών; Οι περισσότερες από αυτές έχουν διαγνωστικό χαρακτήρα κι αυτό γιατί στο Νοσοκομείο της Καρπάθου δεν υπάρχει Αξονικός Τομογράφος!

Επίσης να αναφέρουμε ότι από το περσινό καλοκαίρι έχουν γίνει βήματα στο θέμα της  ηλεκτρονικής οργάνωσης, έτσι οι Έλληνες ασθενείς πληρώνουν χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους ενώ οι Ευρωπαίοι με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Με ιδιωτικές ασφάλειες ακόμη δεν είναι εφικτό να γίνει πληρωμή και να τακτοποιηθούν οικονομικές εκκρεμότητες.

Όλη η Κάρπαθος προσβλέπει στην λειτουργία του Νοσοκομείου με τον νέο διοικητή ο οποίος στο ΦΕΚ αναφέρεται ως προσωρινός ωστόσο μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.

Το καθηκοντολόγιο των εργαζομένων, είναι από τα ζητήματα που απασχολήσουν τον κ. Στασινόπουλο από την πρώτη ημέρα που θα βρεθεί στο νέο του γραφείο και στη συνέχεια θέματα όπως της αιμοδοσίας, των αναγκών του χειρουργείου και του Αξονικού Τομογράφου. Κρατάμε ως δεδομένο ότι σύντομα (επιτέλους) θα γίνει το έργο με τον κόμβο, θα πέσει άσφαλτος ή τσιμέντο στο μικρό κομμάτι από τον δρόμο μέχρι την είσοδο του Νοσοκομείου, το οποίο να σημειώσουμε ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει μπάρα ελέγχου.

Τέλος ακόμη ένα θέμα  με το όποιο ο νέος διοικητής θα ασχοληθεί είναι τα οικονομικά κίνητρα προς τους γιατρούς, τα οποία προσπαθεί να θεσπίσει ο Δήμος Καρπάθου εδώ και πολλούς μήνες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν το έχει καταφέρει.

Μανώλης Δημελλάς

πηγή Καρπαθιακά Νέα