Ο Χρήστος Αραμπατζής, καθηγητή Πατρολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Καθολική Σχολή του Fribourg της Ελβετίας και στην Θεολογική Σχολή του Bochum της Γερμανίας. Διδάσκει Εκκλησιαστική Γραμματολογία, Πατερική Θεολογία και Ερμηνεία των πατερικών κειμένων. Πριν από λίγο καιρό ακούσαμε το όνομα του από τον σπουδαστή του, Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Μαναρουλά, ο οποίος κάνει μαζί του το διδακτορικό του. Να όμως που ο κ. Αραμπατζή, με τη σύζυγο του, διάλεξαν για διακοπές την Κάρπαθο! Επισκέφθηκε λοιπόν την ξακουστή Όλυμπο, όπου του έγινε ξενάγηση από τον ακούραστο μελετητή και πρ. Πρόεδρο του Δ.Σ. Πολιτιστικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.Ο.Ρ.Ο.Κ) κ. Γιώργο Τσαμπανάκη και τώρα ήρθε η σειρά της νότιας Καρπάθου και η γνωριμία του με τη παράδοση του νησιού, από τον καθηγητή που η λαογραφία της Καρπάθου είναι το αντικείμενο του και δίχως υπερβολή χαρακτηρίζει τη ζωή και το έργο του, τον κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη.
Ο κ. Αραμπατζής με την σύζυγό του Αναστασία, διοικητικό στέλεχος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, βρέθηκαν στις Μενετές, περπάτησαν στα στενά του χωριού, ένιωσαν τον μπονέντη και την αγριάδα του. Ανέβηκαν στον Ιερό βράχο της Παναγίας, μαζί με τον Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και ξεναγό τους τον εκκλησιαστικό επίτροπο κ. Παύλο Καλή. Θαύμασαν το καθολικό της εκκλησίας, στάθηκαν στις καλοσυντηρημένες εικόνες και δεν έκρυψαν τη χαρά και την ευχαρίστηση τους. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το παραδοσιακό, το έξοχα τακτοποιημένο και στολισμένο με μεράκι καρπάθικο σπίτι της Εύης Μελά-Αλεξιάδη και εκεί, έμαθαν πολλές λεπτομέρειες, όχι μονάχα για τις φορεσιές του σπιτιού, κυρίως για τα ιδιαίτερα κι ολοζώντανα έθιμα που χαρακτηρίζουν την Κάρπαθο.
Ρωτήσαμε τον κ. Αραμπατζή τι είναι αυτό που του άρεσε περισσότερο, τι τον εντυπωσίασε και εκείνος μας απάντησε:
Το νησί της Καρπάθου είναι μια αποκάλυψη για τον κάθε επισκέπτη. Οι φυσικές ομορφιές συνοδεύονται από το γνήσια παραδοσιακό μοντέλο ζωής των Καρπαθίων. Εντυπωσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η καθημερινή ζωή είναι εμποτισμένη με την βαθιά πίστη και τον σεβασμό των πατρογονικών παραδόσεων! Είχα την τύχη να επισκεφτώ και να ξεναγηθώ στους δυο πιο παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, την Όλυμπο (από τον Γιώργο Τσαμπανάκη) και τις Μενετές (από τον συνάδελφο Μήνα Αλεξιάδη) καθώς και το Μεσοχώρι και να συνομιλήσω με κατοίκους του νησιού. Στις κουβέντες τους διακρίνει κανείς απόλυτο σεβασμό και προσήλωση στις αξίες της οικογένειας και του τόπου.
Δεν γινόταν να μη μπούμε στον πειρασμό. Ρωτήσαμε λοιπόν τον κ. Αραμπατζή πως είδε την πίστη και την Ορθοδοξία, εδώ κάτω, στην άκρη της άγονης γραμμής.
Όπου κι αν στραφεί το βλέμμα του επισκέπτη, η ευσέβεια των κατοίκων είναι πασιφανής. Τα εξωκλήσια, η παρουσία των ανθρώπων στις ακολουθίες, η φροντίδα τους για την ευπρέπεια των ναών και ναΐσκων μαρτυρά βαθιά πίστη και προσήλωση στην Ορθόδοξη Παράδοση. Παντού φυσικά δεσπόζει η μορφή της Θεοτόκου με τις μεγάλες Εκκλησίες και τα πολυάριθμα θαύματά της, που με περισσή επιμέλεια συγκέντρωσαν και κατέγραψαν οι λόγιοι του νησιού σε ειδικά αφιερώματα. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι Κάθε κοινωνική εκδήλωση του νησιού είναι συνδεδεμένη με τα μυστήρια και τις εορτές της Εκκλησίας, την οποία όλοι νιώθουν ως «οικεία» τους!