Γιώργος Ζαχαριάδης: 31 Μαρτίου είναι και η πραγματική ημέρα της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Γιώργος Ζαχαριάδης: 31 Μαρτίου είναι και η πραγματική ημέρα της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης επαναλαμβάνει ακόμη μια φορά την πρόταση του για την διόρθωση της ημερομηνίας των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου. Αναφέρει στην ανάρτηση του:

“Φέτος η “επέτειος της Ενσωμάτωσης” δεν θα εορταστεί στις 7 Μαρτίου ,αλλά στις 13 Μαρτίου, γιατί η 7η Μαρτίου συμπίπτει με την Καθαρή Δευτέρα και θα πρέπει να κινηθεί η αγορά , ο κόσμος να πάει στην εξοχή κλπ. κλπ. Έχει κάποια λογική η μετάθεση της ημέρας του εορτασμού.

Αλλά, γιατί 13 Μαρτίου και όχι ο εορτασμός να μη γίνει στις 31 Μαρτίου που είναι και η πραγματική ημέρα της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα ?

Με το θέμα του εορτασμού της επετείου έχω ασχοληθεί και άλλες φορές. Υποστηρίζω-όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες- ότι η Δωδεκάνησος απελευθερώθηκε και έγινε ελληνική στις 31 Μαρτίου 1947 όταν έγινε στη Ρόδο η υποστολή της αγγλικής σημαίας από το ιστό στο βωμό της πατρίδας και η έπαρση της ελληνικής,ενώ ο Βρετανός στρατηγός Πάρκερ παρέδιδε την εξουσία στον Έλληνα αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη.Και από εκείνη τη στιγμή η Δωδεκάνησος ήταν και πάλι ελληνική ύστερα από εκατοντάδες χρόνια ξενικής σκλαβιάς !..

Η φωτογραφία που κοσμεί όλα τα δημόσια γραφεία μέχρι και τώρα με τον τότε δήμαρχο Γαβριήλ Χαρίτο και το δημοτικό συμβούλιο όλοι γονυπετείς, είναι η ώρα που ανεβαίνει η ελληνική σημαία !.. Είναι η 31η Μαρτίου 1947 και όχι η 7η Μαρτίου 1948 !..

Δυστυχώς η 31η Μαρτίου δεν περιλαμβάνεται -κακώς, κάκιστα-στο εθνικό επετειακό ημερολόγιο και έτσι δεν εορτάζεται επίσημα. Μόνο ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του εόρτασε το γεγονός αυτό με αναπαράσταση της τελετής που έγινε στο Μαντράκι στις 31 Μαρτίου 1947.

Όταν έγινε η Ενσωμάτωση η Ελλάδα ζούσε κάτω από τα δεινά του εμφύλιου πολέμου. Την 1η Απριλίου 1947, δηλαδή την επομένη μέρα της Ενσωμάτωσης ,πέθανε βασιλιάς Γεώργιος και ανέλαβε ο Παύλος τη μοναρχία. Για πολλούς και διαφόρους λόγους καθιερώθηκε ο επίσημος εορτασμός της επετείου για την 7η Μαρτίου 1948 ,δηλαδή ένα χρόνο, μετά την αποχώρηση των Άγγλων από τα νησιά μας !..Ήρθε ο τότε ο βασιλιάς Παύλος με τη Φρειδερίκη και όλη την υπόλοιπη οικογένεια και ο δήμαρχος Γαβριήλ Χαρίτος του απένειμε το χρυσό κλειδί της πόλης.

Και εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ εορτάζεται επίσημα στη Ρόδο η 9η Μαίου 1945 , δηλαδή η ημέρα που άρχισε η αγγλοκρατία στα νησιά μας , δεν εορτάζεται η πραγματική ημέρα της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα !…

Ευκαιρία, λοιπόν, που φέτος γίνεται η μετάθεση του “εορτασμού της Ενσωμάτωσης” να τιμηθεί δεόντως και η 31η Μαρτίου 1947. Άλλωστε στην είσοδο του κτιρίου της νομαρχίας στη Ρόδο, η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα γράφει : ” ΕΔΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1947 ”

(Μια πρόταση κάνω και πέραν τούτου ουδέν !..)