Η Ζωοδόχος Πηγή του Διαφανίου Καρπάθου και η Μπαλουκλιώτισσα της Κωνσταντινούπολης

Η Ζωοδόχος Πηγή του Διαφανίου Καρπάθου και η Μπαλουκλιώτισσα της Κωνσταντινούπολης

γράφει ο Αριστείδης Μιαούλης

Πανηγυρίζει η προστάτιδα του Διαφανιού Καρπάθου Ζωοδόχος Πηγή. Αντικατέστησε μικρότερη ως το 1957 σε οικόπεδο της οικογένειας Νικολάου Κ. Πρωτόπαπα, που τον περασμένο αιώνα δωρήθηκε από τους απογόνους του στην τοπική ενορία.

Η μικρή εκκλησία χτίστηκε από τον ναυτικό και έμπορο Ν. Πρωτόπαπα στο πρώτο μισό του 19ου άι. Ήταν εκπλήρωση τάματος μετά από διάσωσή του από ναυάγιο του πλοίου του έξω από Διαφάνι στη θέση Λίμνη. Όπως μας λένε οι απόγονοι, ο Πρωτόπαπας, μόλις διαπίστωσε τη σωτηρία εκείνου και του γιου του, και αφού πλοίο και εμπόρευμα είχαν πλέον χαθεί, την πρώτη πέτρα που βρήκε μπροστά του την τοποθέτησε σε ένα από τα κτήματα που διέθετε και ξεκίνησε την ανέγερση της πρώτης μικρής εκκλησίας.

Αφιερώθηκε στην Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης που γνώριζε ο εμπορευόμενος Διαφανιώτης. Ο νέος περικαλλής ναός αποτελεί από το 1975 Νέα ενορία – παλιότερη ήταν του Αγίου Νικολάου -του Διαφανιού Καρπάθου με πρώτο εφημέριο τον δάσκαλο παπα- Γιάννη Χαλκιά, που συναντούμε σε πολλές σελίδες της Δωδεκανησιακής Ιστορίας της Αντίστασης ως λαμπρό παράδειγμα.

Υπηρέτησε για λίγο το Ναό και ο μακαριστός Τιμόθεος Χατζηπαπάς. Για περίπου 40 χρόνια εφημέριος υπηρετεί αξία την Ενορία ο π. Μήνας Ερνίας απόφοιτος εκλεκτός της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής. Κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής τελείται Αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη της περιοχής.