Της Δημοσιογράφου – Λαογράφου Κατερίνας Μαρινάκη
Το απογευματινό μέρος των Συνεδριακών Εισηγήσεων Λαογραφίας, φιλοξενήθηκε στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Παναγίας Ευαγγελιστρίας στα Πηγάδια και σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη των Μεταπτυχιακών Μαθημάτων.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς προς το πολυπληθές κοινό, με τον Ομότιμο Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, Πρόεδρο και Διευθυντή της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, να παίρνει πρώτος το λόγο απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες, Φοιτητές και Καθηγητές, προς τον Ηλία Βασιλαρά (Πρόεδρο) και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Παραρτήματος Καρπάθου του Ινστιτούτου (Καλλιόπη Ιωαννίδου, Σοφία Κωνσταντή, Σοφία Γεωργιάδη-Μπον, Ρούλα Κατωγυρίτη) και βέβαια προς τον Δήμαρχο Καρπάθου Ιωάννη Νισύριο και τον παρόντα στην εναρκτήρια εκδήλωση Αντιδήμαρχο Αναπτυξιακής Στρατηγικής, Τουρισμού, Προγραμματισμού Δημοτικού Έργου και Επικοινωνίας Εμμανουήλ Παραγυιό, χωρίς τη βοήθεια του οποίου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, δεν θα είχε επιτευχθεί η επιτυχής διοργάνωση του Προγράμματος.
Ο Αντιδήμαρχος, στον δικό του χαιρετισμό αμέσως μετά, ευχαρίστησε αρχικά όλους τους Καθηγητές για την τιμητική για το νησί παρουσία τους, καθώς και τους Φοιτητές και έπλεξε το εγκώμιο του Καθηγητή Μήνα Αλ. Αλεξιάδη, για την προσφορά του στο γενέθλιο τόπο.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρπάθου Ιωάννης Τσακιράκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την διεξαγωγή του Προγράμματος αυτού στην Κάρπαθο, ενώ ο Ηλίας Βασιλαράς, που τον διαδέχθηκε στο βήμα, διαβεβαίωσε άπαντες ότι θα φύγουν από το νησί πολύ πλουσιότεροι σε γνώσεις για την Κάρπαθο, ευχήθηκε δε σε όλους καλή διαμονή.
Ο Διονύσιος Καλαμάκης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας και Κοσμήτορας του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), τόνισε ότι δεν είναι σύνηθες να υπάρχει ένα Ινστιτούτο τέτοιου βεληνεκούς σε ένα νησί, από τα δεκάδες που έχει η πατρίδα μας. Πάντα όμως, πίσω από τέτοιες προσπάθειες, βρίσκεται ένα άτομο που αποτελεί την ψυχή της όλης υπόθεσης, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από τον Μήνα Αλ. Αλεξιάδη.
Τέλος, ο Μανώλης Βαρβούνης, Καθηγητής και Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφέρθηκε στο μέλλον των Λαογραφικών Σπουδών στην Ελλάδα, των οποίων αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί η επιτόπια έρευνα. Σήμερα κιόλας, η επιτόπια έρευνα απέδωσε τουλάχιστον μια διατριβή για την Κάρπαθο, τόνισε ο Καθηγητής.
Ακολούθησαν οι διαλέξεις με την ακόλουθη σειρά:
1) Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας ΕΚΠΑ – Εισαγωγή στη Λαογραφική Καρπαθιολογία
2) Βάλτερ Πούχνερ, Ομότιμος Καθηγητής Θεατρολογίας ΕΚΠΑ – Η προφορική αφηγηματολογία και τα είδη της. Ελλάδα και Βαλκανική
3) Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας ΕΚΠΑ – Μετανάστευση, Διασπορά, ωσμώσεις και “επιστροφές” στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού
4) Γιώργος Κούζας, Επίτιμος Καθηγητής Αστικής Λαογραφίας ΕΚΠΑ – Κατανάλωση και σύγχρονος αστικός χώρος: Καρπαθιακά προϊόντα σε υπαίθριες αγορές της Αθήνας
Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Δήμος Καρπάθου Konstantia Vlachodimitropoulou Manolis Paragyios
8.11.2023
Καρπαθιακά Νέα