Μανιφέστο

Τα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ παρουσιάζουν το μανιφέστο τους

Οι επιστήμονες λένε ότι σε 30 χρόνια από σήμερα μέσα από τους υπολογιστές θα υπάρχει ακόμη και απτή επαφή! Πιο απλά θα υπάρχει δυνατότητα οι άνθρωποι που βρίσκονται σε απόσταση να μοιράζονται συναισθήματα και να νιώθουν ο ένας τον άλλον.

Σήμερα ενώ βασανιζόμαστε από την πανδημία μάθαμε ότι το πιο δύσκολο είναι να μείνουμε μόνοι και να αντέξουμε τον εαυτό μας. Κορυφαίο ερώτημα της εποχής μας: μπορούμε να είμαστε συμβατοί με τον εαυτό μας;

Σε έναν τέτοιο κόσμο υπάρχουν και πορεύονται μέσα στους αιώνας τα νησιά μας, η Κάρπαθος και η ηρωική Κάσος. Κι αν ετούτος ο αιώνας, ο 21ος, δεν τα φέρνει στο προσκήνιο, εκείνα έχουν να θυμάται, τουλάχιστον από την πρόσφατη ιστορία, άπειρες λαμπρές σελίδες και σημαντικές προσωπικότητες, που ακόμη καλά-καλά δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Το οπτικό πεδίο μέσα από το οποίο παρατηρούμε τα δυο νησιά είναι αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να κάνουμε τους έτσι κι αλλιώς σπουδαίους τόπους ακόμη πιο ζηλευτούς. Όμως αυτό για να γίνει είναι απαραίτητη η πληροφορία, η γνώση των δεδομένων. Διαφορετικά η όποια κρίση μας θα είναι βεβιασμένη και μοιραία θα μας οδηγεί σε λανθασμένες θέσεις.

Από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο θέμα, κάθε ζήτημα είναι θέμα αλληλεπίδρασης και το σπουδαιότερο όλοι, μα όλοι, έχουν δικαίωμα στη γνώση. Μεγάλα βασανιστικά θέματα των νησιών ζητούν απαντήσεις κι ενώ μαθαίνουμε για πιθανές ερμηνείες σπάνια έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ολοκληρωμένες απόψεις.
Μα όπου υπάρχει ενημέρωση υπάρχει διάλογος. Αντίθετα εκεί που υπάρχει σιγή ακολουθεί η συρρίκνωση.

Τα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ έχουν στόχο να φέρουν σε επαφή και να κρατήσουν το καρπάθικο και κασιώτικο στοιχείο μέσα και έξω από το νησί ενωμένα. Να γίνουν η προέκταση των νησιών μέσα στο διαδίκτυο.

Μα δεν έχουμε στόχο να αντικαταστήσουμε τη μεταφυσική με τη βιολογία. Το συναίσθημα της Καρπαθιάς, της Κασιώτισσας, του Καρπάθιου και του Κασιώτη δύσκολα θα χωρέσει και στον πιο βαρύ σκληρό δίσκο. Όμως μπορούμε να τρέξουμε τον χρόνο και να έχουμε σήμερα όλα εκείνα που βλέπουν οι επιστήμονες στο μέλλον.

Τα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ γεννήθηκαν με έναν σκοπό να ακούγεται όλο και λιγότερο η έκφραση «κρίμα δε το γνώριζα»!