4 Φλεβάρη 1958, το UFO της Καρπάθου!

4 Φλεβάρη 1958, το UFO της Καρπάθου!

Του Μανώλη Δημελλά

Ήταν πρωινό Τρίτης, 4 Φλεβάρη 1958, όταν κάτοικοι στα Βόρεια της Καρπάθου είδαν ένα μεγάλο φωτεινό αντικείμενο με λευκή ουρά να κινείται με ταχύτητα στον ουρανό. Εκείνοι που έτυχε να βρίσκονται στο επίνειο της Ολύμπου, στο Διαφάνι και ειδικά στο Νερόμυλο του Ασπρούλη έμειναν με ανοιχτό το στόμα.

Το άγνωστο φωτεινό αντικείμενο πετούσε σε χαμηλό ύψος, δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και σε κοντινή απόσταση, κάπου πάνω από τη θάλασσα, ακούστηκε μια πολύ δυνατή έκρηξη.

Σε όλο το νησί μα ιδιαίτερα την Όλυμπο και το επίνειο της, το Διαφάνι, η παράξενη υπόθεση έγινε γρίφος.

Δωδεκανησιακές αλλά και μεγάλες Αθηναικές εφημερίδες καταγράφουν και σηκώνουν την παράξενη ιστορία, ήταν τέτοιος ο θόρυβος, το σούσουρο και ο προβληματισμός στο νησί, που ακόμη και ο τοπικός αστυνομικός σταθμός πραγματοποίησε έρευνες, κατέγραψε μαρτυρίες, προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση και έστειλε σήμα στην Ρόδο περιγράφοντας το συμβάν.

Από τότε πέρασαν 65 χρόνια, σχεδόν κανείς δεν θα θυμάται το πέρασμα του άγνωστου αντικειμένου. Κι όμως, η υπόθεση δεν είναι τόσο ανεξήγητη, υπάρχουν τρεις διαφορετικές θεωρείες, με τις οποίες  μπορούμε να προσεγγίσουμε κι έτσι να φωτίσουμε το παρελθόν.

Για τους θαρραλέους κυνηγούς ufo, εκείνους που όταν βλέπουν τον ουρανό δεν αμφιβάλουν ότι υπάρχουν κι άλλοι κόσμοι, το φωτεινό ουράνιο σώμα λένε πως ήταν ανεπιτυχές πέρασμα εξωγήινων!  Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί όλες τις εποχές σε αμέτρητα σημεία του πλανήτη, κανείς λοιπόν δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτή την πιθανότητα.

Οι πιο προσγειωμένοι ερευνητές, μελετώντας την εποχή, θυμούνται τη φρενίτιδα με τους δορυφόρους. Ήταν η εποχή της κατάκτησης του διαστήματος και της σκληρής κόντρας ανάμεσα στην Αμερική και τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Sputnik 1 ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία. Εκτοξεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 1957 από τη Σοβιετική Ένωση, μόλις ένα μήνα αργότερα θα φύγει για τους ουρανούς ο Sputnik 2 και γίνεται  το πρώτο διαστημικό σκάφος που μετέφερε έναν ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, την κακομοίρα τη σκυλίτσα Λάικα.

Οι Αμερικάνοι απάντησαν αργότερα, με τον δορυφόρο Explorer και κατάφεραν να έχουν πετυχημένη εκτόξευση στις 31 Γενάρη 1958, λίγες μέρες πριν περάσει και πέσει το φωτεινό αντικείμενο στην Κάρπαθο!

Τρίτη, ίσως σοβαρότερη, εκδοχή για το «άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο» του Διαφανίου, να ήταν ένας πύραυλος, μια βολή δοκιμαστικού όπλου από εκείνα που χρησιμοποιούνται από σκάφη επιφανείας. Ο πρώτος πύραυλος μεγάλης κλίμακας, με ακτίνα δράσης που άγγιζε τα 300 Km, ήταν ο V-2 (Vergeltungswaffe 2, όπλο εκδίκησης) με δημιουργό τον Γερμανό φυσικό-μηχανικό Werner von Braunχρησιμοποιήθηκε στον 2ου Παγκ. Πολέμο.

Τα σχέδια των πυραύλων, αλλά και οι επιστήμονες, μετά τον πόλεμο παραδόθηκαν στους Συμμάχους, οι περισσότεροι από αυτούς μετακόμισαν είτε στην ΕΣΣΔ είτε στις ΗΠΑ. Ο Werner von Braun και η ομάδα του βρέθηκαν στην άλλη μεριά του Aτλαντικού.

Τι ήταν τελικά το «άγνωστο αντικείμενο» της Καρπάθου;

Ufo; Δορυφόρος; ή μήπως ένας δοκιμαστικός πύραυλος;

Ό,τι κι αν έπεσε στη θαλάσσα ένα είναι σίγουρο, είχε συμβεί κάποιο λάθος. Και οι εξωγήινοι δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια λάθη! Ας μην σκεφτούμε τι θα συνέβαινε εάν έπεφτε μέσα σε ένα από τα χωριά του νησιού.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι για την περιοχή Τρίστομο, ΒΔ της Καρπάθου, υπήρχαν μεγάλα σχέδια από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αρθογραφία της εποχής (εφ. Εμπρός και Καρπαθιακή, 1957), είχαν κυκλοφορήσει φήμες, ότι εκεί θα εγκαταστούσαν μια Βάση Τηλεκατευθυνόμενων βλημάτων. Μάλιστα οι τοπικοί σύλλογοι που είχαν μάθει τα δυσάρεστα νέα κινητοποιήθηκαν και ξεκίνησαν αγώνα κατά της δημιουργία της στρατιωτικής Βάσης.

4.2.2023

Καρπαθιακά Νέα