Γιορτάζει ο Άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας

Γιορτάζει ο Άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας

του Ιωάννη Ηλ. Εμίρη από το βιβλίο του, ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΣΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ

Στις 8 Αυγούστου εορτάζει ο Άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ο τελευταίος αγιοκαταταγής από όσους περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Άγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα», η αγιοκατάταξη του οποίου έγινε κατά τη διάρκεια συγγραφής του έργου.

Είναι παραλλήλως, ο πρώτος Επίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Άγιος.

“Οι επισκέψεις του στο Άγιον Όρος ήταν συχνές. Συνδεόταν με πολλούς Αγιορείτες Πατέρες και θεωρούσε ότι ήταν «ένας κληρικός ευεργετημένος από το Άγιον Όρος». Αλλά και η εκτίμηση των Αγιορειτών προς το πρόσωπό του ήταν δεδομένη. «Έτυχα», γράφει ο μον. Θεολόγος Ιβηρίτης, «σε συνάντησή του με έναν γέροντα Ασκητή τον π. Παΐσιο [νυν Άγιο Παΐσιο] και έναν ηγούμενο στο Άγιον Όρος. Χαιρόταν ο ένας να ακούει τον άλλον να εκφράζει όσα και ο ίδιος ζούσε και αισθανόταν». Ο Άγιος Παΐσιος είχε μεγάλη εκτίμηση στον Επίσκοπο. Ο π. Παΐσιος (ο μαθηματικός), υποτακτικός του Αγίου, που είχε χειροτονηθεί από τον Μητροπολίτη Καλλίνικο, μας μεταφέρει την άποψη του Αγίου μετά από μία συνάντηση που είχαν οι δυο τους: «Σήμερα δεν υπάρχει καλύτερος επίσκοπος από αυτόν. Είναι καθαρότατος».

Ο Άγιος Παΐσιος είχε επισκεφθεί την Έδεσσα προσκεκλημένος του Μητροπολίτη και, όπως μας αναφέρει και πάλι ο π. Παΐσιος, τον ονόμαζε «Άγιο επίσκοπο».

«Άγιος επίσκοπος». Ο χαρακτηρισμός που έρχεται από αυτόν που θεωρείται ο μέγιστος των Αγίων του τέλους του 20ού αιώνα ασφαλώς δεν είναι τυχαίος. Κατά γενική ομολογία, ο Μητροπολίτης Καλλίνικος συγκέντρωνε τις προϋποθέσεις που έθετε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για τους Επισκόπους:

– Καλός ιερουργός

– Σωστός μοναχός

– Σωστός κοινωνικός ηγέτης

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε δηλώσει:

«Τα προσόντα τα οποία περιγράφουν ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, κοσμούν τον μακαριστό Μητροπολίτη Εδέσσης κυρό Καλλίνικο».

Μικρόσωμος ο Άγιος, είχε ασκητική και μειλίχια μορφή. Μιλούσε απλά και πατρικά χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα από τη ζωή των απλών ανθρώπων. Δεν είχε πολυτελή (ούτε πολλά) ράσα και άμφια. Ασκητικότητα, απλότητα, καθαρότητα, θυσιαστική αγάπη και συνεχείς περιοδείες στην επαρχία του ήταν τα χαρακτηριστικά της ζωής του κατά τον μακ. Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά.

Ήταν ο πιο φτωχός και ταπεινός Επίσκοπος.