Αιτήματα Συλλόγου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΣΟΥ σχετικά με τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ 

Αιτήματα Συλλόγου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΣΟΥ σχετικά με τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ 

ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΣΟΥ

ΠΡΟΣ : ΔΗΜΟ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ

ΥΠΟΨΙΝ Κου ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ

ΚΟΙΝ. : ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟ.ΔΕ.ΔΗΚ Κο ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟ ΗΛΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κο ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΓΙΩΡΓΟ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/07/2022

 

ΘΕΜΑ : ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε ,

Μετά από τις δυσάρεστες εξελίξεις στον τομέα της ακτοπλοίας που επηρέασαν αρνητικά τους επαγγελματίες του νησιού , ο Σύλλογος επαγγελματιών Κάσου συνεδρίασε πρόσφατα και κατέληξε στις κάτωθι προτάσεις καθώς και αιτήματα προς τον Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου , προκειμένου να συμβάλει όσο γίνεται στην αναχαίτιση της οικονομικής καταστροφής των επαγγελματιών του νησιού που σχετίζονται με τον τουρισμό. Συγκεκριμένα προτείνουμε τα κάτωθι :

1. Το ταχύπλοο «Speed runner» που εκτελεί το τοπικό δρομολόγιο ΣΗΤΕΙΑ-ΚΑΣΟ-ΚΑΡΠΑΘΟ-ΡΟΔΟ την επόμενη χρονιά να ξεκινάει από 1η Μαίου και να σταματάει στις 30 Οκτωβρίου ώστε να ωφεληθούν οι επαγγελματίες του νησιού τα μέγιστα και να ζωντανέψει η τοπική αγορά. Επιπλέον για τη φετινή σεζόν να διασφαλιστεί η παράταση των δρομολογίων μέχρι τέλη Οκτωβρίου.

2. Σχετικά με την Αεροπορική σύνδεση της Κάσου ζητάμε από την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν να έχουμε 2 φορές την εβδομάδα ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ πτήση από ΑΘΗΝΑ – ΚΑΣΟ ( κατά προτίμηση Παρασκευή και Δευτέρα) ώστε να μπορούν να έρθουν τουρίστες ακόμη και για σαββατοκύριακο στο νησί. Επιπλέον ζητάμε τις άλλες 4 φορές την εβδομάδα να έχουμε καλή ανταπόκριση με τις πτήσεις από Αθήνα-Ρόδο ώστε η αναμονή των ταξιδιωτών να είναι η μικρότερη δυνατή. Επίσης σημαντικό είναι το κόστος των εισητηρίων να μειωθεί όσο γίνεται για να είναι εφικτή η χρήση των αεροπορικών εισητηρίων από περισσότερους τουρίστες.

3. Σχετικά με το πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεων του Δήμου φέτος να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε να μην γίνονται όλες οι εκδηλώσεις βράδυ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για τους παραθεριστές να κάνουν βόλτα και να καθίσουν σε καφέ ή εστιατόριο . Δεδομένης της ελάχιστης τουριστικής κίνησης φέτος θα ήταν σημαντικό να αφήσετε χρόνο μέσα στον μήνα Αύγουστο ώστε οι τουρίστες να μπορούν να κινηθούν ελεύθεροι τα βράδυα τους. Προτείνουμε να μεταφερθούν κάποιες εκδηλώσεις στο Σεπτέμβριο καθώς επίσης και οι παρουσιάσεις των βιβλίων να γίνονται πρωινές ώρες στη Βιβλιοθήκη του Δήμου που είναι και εξαιρετικός χώρος για αντίστοιχες εκδηλώσεις.

4. Παράλληλα θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ορισμένες εκδηλώσεις του Δήμου ώστε να γίνουν πόλος έλξης των τουριστών και να έχουμε διπλά θετικό αποτέλεσμα και για τους επαγγελματίες του νησιού .Π.χ. η γιορτή της σιτάκας. Με την προβολή τους σε τοπικά ΜΜΕ θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε τουρίστες από γειτονικά νησιά όπως Κάρπαθος , Κρήτη , Ρόδος αυξάνοντας την τουριστική κίνηση του νησιού και δίνοντας ζωή στις τοπικές επιχειρήσεις.

5. Προκειμένου να βοηθηθεί η μετακίνηση των τουριστών εσωτερικά στο νησί προτεί-νουμε την παράταση των δρομολογίων του λεωφορείου και απογευματινές ώρες και σαββατοκύριακα ειδικά για τη περίοδο Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Επίσης προτείνουμε δρομολόγηση του λεωφορείου από και προς το Αεροδρόμιο σε κάθε πτήση καθώς και δρομολόγηση για τις διαδρομές

• Φρυ -Χαδίες – Χέλατρο-Φρύ ,

• Φρύ-Αη- Μάμα-Φρύ ,

• Φρύ- Αμμούα-Φρύ

ώστε να διευκολυνθούν οι τουρίστες στη μετακίνηση τους σε παραλίες.

6. Γνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα της εσωτερικής συγκοινωνίας στο νησί προτείνουμε σε συνεργασία με τη Περιφέρεια να ζητήσετε να επιτραπεί έκδοση νέων ΑΔΕΙΩΝ ΤΑΧΙ στο νησί για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των τουριστών.

7. Δεδομένης της οικονομικής καταστροφής που έχουν υποστεί όλοι οι επαγγελματίες του νησιού ζητάμε να υποστηρίξετε το αίτημα μας για ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ( ΙΚΑ , ΕΦΚΑ , ΚΕΑΟ, ΕΦΟΡΙΑ κλπ) για ένα έτος που ήδη ζητήσαμε με την ΕΠΙΣΤΟΛΗ –ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ των επαγγελματιών που αποστείλαμε προς Αρμόδιους Φορείς στις 14/7/22.

8. Όσον αφορά την ΕΣΤΙΑΣΗ επίσης ζητάμε ο Δήμος να δείξει την πρέπουσα κατανόηση και να μην χρεώσει μίσθωμα για τους υπαίθριους χώρους που καταλαμβάνουν τα καταστήματα Εστίασης για τη φετινή σεζόν.

9. Τελειώνοντας θέλουμε να προτείνουμε ο Δήμος να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ του νησιού μας γενικότερα σε ΜΜΕ , Εκθέσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού, θεματικές εκθέσεις , θεματικές τουριστικές εκπομπές στην Ελληνική και Ξένη τηλεόραση καθώς και Ξένοι travel bloggers που μπορούν με χαμηλό για το Δήμο , κόστος να προωθήσουν τη Κάσο σε συγκεκριμένες τουριστικές Αγορές.

 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την καλή συνεργασία όλων των Επαγγελματιών του νησιού και την Αρωγή του Δήμου σε θέματα προβολής καθώς και Υποδομών θα πετύχουμε να αναχαιτίσουμε το αρνητικό κλίμα και τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν τα σοβαρότατα συγκοινωνιακά προβλήματα στο νησί μας.

Είμαστε στη διάθεση σας και αναμένουμε τη θετική και άμεση ανταπόκριση σας.

Εκ του Συλλόγου Επαγγελματιών Κάσου