Τραγωδία ανοιχτά της Καρπάθου. Διαφορετικά τα στοιχεία από την τουρκική ακτοφυλακή

Τραγωδία ανοιχτά της Καρπάθου. Διαφορετικά τα στοιχεία από την τουρκική ακτοφυλακή

Ιστιοφόρο που ταξίδευε από την Αττάλεια της Τουρκίας, μεταφέρει περίπου 80 άτομα, με κατεύθυνση την Ιταλία, κατέληξε σε κίνδυνο χθες το βράδυ 33 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε τα μεσάνυχτα, στην οποία εμπλέκονται σκάφη τόσο από ελληνική όσο και από τουρκική ακτοφυλακή, ελικόπτερα και εμπορικά πλοία της περιοχής. Ως αποτέλεσμα διασώθηκαν 29 άνθρωποι, μέχρι στιγμής αγνοούνται 50 άνθρωποι, πιστεύεται ότι πνίγηκαν.

Όλοι που διασώθηκαν είναι άνδρες διαφόρων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, του Ιράν και του Αφγανιστάν. Μικρός αριθμός από τους διασωθέντες είχαν σωσίβια, οι περισσότεροι δεν φορούσαν.

Αναφέρθηκε ότι νωρίτερα,  την ώρα που αναποδογύρισε το σκάφος, στην περιοχή επικρατούσε άνεμος έως 6 μποφόρ. Το ιστιοφόρο, που μετέφερε έως και 80 άτομα, πρέπει να έχει υπερφορτωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε καθιστούσε το σκάφος επικίνδυνα ασταθές.

Η επιχείρηση διάσωσης αυτή την ώρα, μεσημέρι Τετάρτης 10 Αυγούστου, βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναζήτηση των αγνοουμένων επιβατών.

Η ενημέρωση από την τουρκική ακτοφυλακή είναι ελαφρώς διαφορετική από την ελληνική ακτοφυλακή. Έχουν αναφέρει 32 άτομα που διασώθηκαν, 27 παραλήφθηκαν από φορτηγό πλοίο και 5 από ομάδα της ακτοφυλακής. Επίσης δημοσίευσαν ότι η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε 21.35 χθες το βράδυ, και όχι τα μεσάνυχτα, όπως ανέφερε το ελληνικό λιμενικό.

10.8.2022

πηγή Aegean Boat Report