Ατύχημα στο γεφύρι της Άδειας. Για το επικίνδυνο σημείο γίνεται πολλά χρόνια συζήτηση για τεχνικό έργο

Ατύχημα στο γεφύρι της Άδειας. Για το επικίνδυνο σημείο γίνεται πολλά χρόνια συζήτηση για τεχνικό έργο

Σήμερα το μεσημέρι, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, λίγο μετά τις 3, ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο  ξέφυγε από την πορεία του, στην θέση που βρίσκεται το γεφύρι της Άδειας, με αποτέλεσμα να βρεθεί αναποδογυρισμένο στο χωράφι κάτω από τη γέφυρα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και οι άνδρες της βρέθηκαν πρώτοι στο σημείο.

Ο οδηγός, Έλληνας περίπου 55 ετών, είχε καταφέρει να απεγκλωβιστεί μόνος του από το αυτοκίνητο. Οι Πυροσβέστες του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια τον πήραν στο Νοσοκομείο και όπως μας ενημέρωσε ο κ. Νοταράς μεταφέρθηκε με πτητικό μέσο του ΕΚΑΒ σε μεγάλο Νοσοκομείο εκτός Καρπάθου, αφού στο νησί δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος.

 “Είχε Άγιο ή μάλλον την Αγία Κυριακή, που έχει το ξωκλήσι της λίγο παραπάνω από το σημείο” γράφουν στις αναρτήσεις τους αρκετοί Καρπάθιοι και δεν έχουν καθόλου άδικο αφού πριν από έναν χρόνο, Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, στο γεφύρι της Άδειας, δηλαδή στο ίδιο σημείο, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος με το αυτοκίνητο του να ξεφεύγει όπως συνέβη και σήμερα.

Η υπόθεση του Γεφυριού απασχολεί πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία ωστόσο η περιφέρεια που είναι υπεύθυνη για τους επαρχιακούς δρόμους άγνωστο γιατί δεν έχει φροντίσει να προχωρήσει σε ένα έργο που θα λύσει το σοβαρό πρόβλημα.

 Ο Βασίλης Νοταράς, φανερά απογοητευμένος από την κατάσταση αλλά ταυτόχρονα  ιδιαίτερα ανήσυχος, ανέφερε στα Καρπαθιακά Νέα ότι  « εμείς, οι Μεσοχώριτες, περνάμε καθημερινά από αυτό το σημείο, πολλές φορές και δυο φορές την ημέρα, έχουμε λοιπόν επαναλάβει ότι χρειάζεται να γίνουν έργα. Είχαμε ήδη έναν νεκρό. Πρέπει να θρηνήσουμε κι άλλον; και τότε τι θα λέμε;

“Το γεφύρι δεν το φτιάχνουν, προστατευτικές μπάρες δεν βάζουν, θα μπορούσαν τουλάχιστον να κάνουν μια παράκαμψη από τα δεξιά και να αποφεύγουμε το γεφύρι μέχρι να γίνουν τα έργα αυτό θα προτείνω της Επάρχου. Κι αυτό το λέω γιατί πριν τέσσερις μήνες συναντήθηκα με την Έπαρχο, την κ. Νικολαϊδου, συζητήσαμε το θέμα, της ανέφερα ότι για εμάς είναι προτεραιότητα. Δεν αρκούν πια τα λόγια. Εκείνη μου είπε ότι υπάρχουν χρήματα και τα έργα θα γίνουν μόλις ωριμάσουν. Κι εγώ αναρωτιέμαι στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πόσο χρόνο θέλει για να κάνουμε ένα γεφύρι; Το νησί είναι γεμάτο κόσμο, έχει ξένους και σύντομα θα έχει ακόμη περισσότερους. Γιατί δεν καταλαβαίνουν αυτά που τους λέμε;” Μας λέει ο Βασίλης Νοταράς.

 

Ας θυμηθούμε τις αναρτήσεις του Προέδρου της κοινότητας Μεσοχωρίου, αν και το γεφύρι της Άδειας δεν βρίσκεται στα όρια της περιοχής του και ανήκει στις Πυλές, ωστόσο οι Μεσοχωρίτες κινούνται καθημερινά στην περιοχή και για αυτό το λόγο το εντονότατο ενδιαφέρον του.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2017,  ο κ. Νοταράς, αναρτά το παρακάτω προφητικό σχόλιο στην προσωπική του σελίδα στο facebook:

“Πριν από λίγους μήνες όταν ζητήθηκε από το Επαρχειο να βοηθήσει για κάποιο έργο στο ΛΕΥΚΌ, μεταξύ άλλων ειπε ο κ Επαρχος ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες του και είναι αποκλειστικά του Δήμου, (δεκτό αν και σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες κοινότητες έπραξε το αντίθετο) για τον Επαρχειακο δρόμο Αρκασα Μεσοχωρι Σποα τι έχετε να πείτε?

Εδώ και τρία χρόνια έχετε ενημερωθεί τόσο από εμένα όσο και από τους επαγγελματίες οδηγούς για τον κινδυνο που υπάρχει σε πολλά σημεία ,λόγω της εγκατάλειψης του!

Ενδεικτικά αναφέρω, Γεφύρι άδειας, λακονετες, προστατευτκες μπάρες , ( απο Ροκλι.- Λευκο και από Αγ.Κυριακη -Άδεια ), ανακαίνιση πινακίδων ( στην διασταυρωση Μεσοχωρι Σποα ), προχθές είχαμε ένα ακόμα ατύχημα και το αυτοκίνητο μαζί με τους επιβάτες γκρεμίστηκε τριάντα μέτρα, ευτυχώς και η Αγία. Κυριακή έβαλε το χέρι της! !!! Τι πρέπει να γίνει για να γίνει κάτι σαυτο το μέρος? Πρέπει να θρηνησουμαι θύματα? Πρέπει να πάθουμε για να κάνετε?

Πρέπει να καταλάβετε ότι ο λαός δεν είναι επαίτης, έχετε την υποχρέωση και την ευθύνη να τον προστατέψετε!!!!!”

Ο κ. Νοταράς μας ανέφερε ότι και στη σημερινή Έπαρχο κ. Νικολαϊδου έχει αναφέρει το θέμα του επαρχιακού δρόμου και δεν περίμενε ότι η ανάρτηση που είχε κάνει το 2017 για αυτό το θέμα, δυστυχώς, θα ήταν προφητική.

Στην 1 Ιουνίου 2021 το Επαρχείο Καρπάθου- ΗΝ Κάσου προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση-δελτίο τύπου, με θέμα τις επεμβάσεις στο Επαρχιακό δίκτυο:

ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΙΤΣΑΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ -ΜΕΝΕΤΕΣ –ΑΡΚΑΣΑ- ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Ο κόμβος στη θέση Σταματουλίτσας είναι ήδη ενταγμένος με ολοκληρωμένη μελέτη στο μεγαλύτερο και ποιο φιλόδοξο πρόγραμμα παρεμβάσεων στο οδικό Επαρχιακό δίκτυο: «Τριετής συντήρηση οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Νήσου Καρπάθου» συνολικού προϋπολογισμού 4,000,000 ευρώ.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΔΕΙΑ-ΠΥΛΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Η κατασκευή τεχνικού στη παραπάνω θέση, με ολοκληρωμένη μελέτη είναι ενταγμένο και αυτό στο πρόγραμμα επεμβάσεων το οποίο θα δημοπρατηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΝΑΙ σύντομα στις 18 Ιουνίου 2021.
ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Στην εργολαβία που εξελίσσεται ήδη στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων , είναι ενταγμένη η αντικατάσταση σήμανσης σε όλο το δίκτυο. «ΣΗΜΑΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ Κ.Ο.Κ»
Το σχέδιο στο γεφύρι της Άδειας (Ανάρτηση Επαρχείου Καρπάθου-ΗΝ Κάσου)