Το βιβλίο ζωής του Πωλ Βιττωρούλη CAMERA BELLI, τώρα και στα Αγγλικά!

Το βιβλίο ζωής του Πωλ Βιττωρούλη CAMERA BELLI, τώρα και στα Αγγλικά!

Το βιβλίο του Πωλ Βιττωρούλη «Camera Belli» είναι μια χρονοκάψουλα η οποία πρόσφατα μεταφράστηκε και στα Αγγλικά! Ουσιαστικά πρόκειται για μια κιβωτό που περιέχει τις συγκλονιστικές προσωπικές εμπειρίες του βραβευμένου Καρπάθιου εικονολήπτη, μέσα από τις οποίες σκιαγραφείται μια ολόκληρη εποχή.

Ο Βιττωρούλης έτυχε αλλά και επιδίωξε να αποτυπώσει με την κάμερα και αργότερα να καταθέσει με την πένα του ιστορίες και σκηνές οι οποίες συνδέονται με προσωπικότητες και γεγονότα συγκλονιστικά που σημάδεψαν, πολιτικά και κοινωνικά, μια από τις πιο εκρηκτικές και ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας.

Μέσα από τις μνήμες του, όπως τις βίωσε, και τις εικόνες, όπως τις αποτύπωσε, ο συγγραφέας αφηγείται την περιπέτεια για επαγγελματική επιτυχία αλλά και επιβίωση του ανεξάρτητου παρατηρητή, και με αυτό τον τρόπο γίνεται η ματιά μας σε στιγμές και γεγονότα που συχνά αποφεύγαμε να κοιτάξουμε. Στο βιβλίο αυτό, πρόσωπα-κλειδιά μιλούν για την συνεργασία τους και την γνωριμία τους με τον Πωλ Βιττωρούλη. Οι ιστορίες διανθίζονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στην παρουσίαση στην Αθήνα και ο Αντιπρόεδρος της Forever Αμερικής Μr Aidan Ohare!

Υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της στιγμής που το τανκ υπό τις διαταγές των πραξικοπηματιών συνέτριψε την πύλη του Πολυτεχνείου το 1973.

Κατέγραψε τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιον Κιπούρ και τον Εμφύλιο του Λιβάνου δίνοντας το παρόν σε όλες τις τραγικές του εξάρσεις. Για τη κάλυψη του βομβαρδισμού της Βυρηττού τιμήθηκε με το βαρύτιμο δημοσιογραφικό βραβείο «Emmy».

Για 96 μέρες μετέφερε σε όλη την υδρόγειο τις εξελίξεις στο ζήτημα των αμερικάνων ομήρων στην υπό κατάληψη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Τεχεράνη. Και ήταν αυτός που μετέφερε πρώτος την είδηση ότι οι όμηροι ήταν ελεύθεροι από τους δεσμώτες τους τον Ιανουάριο του 1981.

Βρέθηκε στο επίκεντρο της εισβολής των Τούρκικων στρατευμάτων στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Βιντεοσκόπησε τα αμερικανικά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν την Τρίπολη της Λιβύης το 1986. Επίσης τον μακροχρόνιο πόλεμο Ιράν-Ιράκ αλλά και την ένοπλη σύρραξη Πακιστάν και Ινδίας.

Συνέβαλε στη διάσωση του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου Pivot το οποίο είχαν διατρήσει πύραυλοι στον Περσικό Κόλπο. Αυτή η πράξη του τιμήθηκε με τη κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση της Αμερικής το «Sigma Delta Chi».

Πέρασε το ψυχροπολεμικό παραπέτασμα κινηματογραφώντας κρυφά τις πρώτες εκλογές στη Τσεχοσλοβακία του 1971.

Ήταν παρόν στην ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη στο αεροδρόμιο της Γενεύης.

Ανέλαβε ριψοκίνδυνες αποστολές: στη νεκρή ζώνη των συνόρων του Πακιστάν- Αφγανιστάν κινηματογραφώντας ένα εργοστάσιο παραγωγής χασίς.

Αυτόπτης μάρτυρας σε ανθρωπιστικές καταστροφές: στον λιμό της Αιθιοπίας και της μάστιγας από το θανατηφόρο τσίμπημα της μύγας τσε-τσε στο Σουδάν.

Αποτύπωσε την αποφασιστικότητα των τρομοκρατών αλλά και την απόγνωση των ομήρων σε αεροπειρατείες που μονοπώλησαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ήταν παρόν σε γεγονότα-καμπή στην ιστορία όπως η άφιξη του Αγιατολαχ Χομεϊνί στη Τεχεράνη.

Γνώρισε προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τη ροή της ιστορίας.

Στιγμές της καριέρας του υπήρξαν υλικό για τα κινηματογραφικά καρέ του Χόλυγουντ στις ταινίες «Insider» σε σκηνοθεσία Μάικλ Μαν με πρωταγωνιστές τον Αλ Πατσίνο και τον Ράσελ Κρόου, αλλά και στo βραβευμένο με τρία βραβεία Όσκαρ «Argo» σε σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικό ρόλο του Μπεν Άφλεκ.

 

 

26.9.2022

Καρπαθιακά Νέα