Δήμος Καρπάθου: Η ανεπιτήρητη βόσκηση στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Δήμος Καρπάθου: Η ανεπιτήρητη  βόσκηση στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Στις 09-03-2022 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής με θέμα «Ανεξέλεγκτη Βόσκηση».

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεεώργιος Αμυράς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου, και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Στύλιος, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αραβώσης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Ε.Λ.Γ.Α. κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος, Βουλευτές όλων των κομμάτων, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι Α & Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι φορέων.

Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας στον οποίο οφείλεται και η πρωτοβουλία της συνεδρίασης αυτής.

Τις θέσεις και τις προτάσεις του Δήμου Καρπάθου για την επίλυση του προβλήματος της «Ανεξέλεγκτης Βόσκησης» παρουσίασε ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Νισύριος, παρουσία και του γεωπόνου κ. Ιωάννη Λαχανά, οι οποίες, στους γενικούς τους τίτλους έχουν ως ακολούθως:

Επανίδρυση Αγροφυλακής.

Συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής βάση του άρθρου 17 του Ν.4056/2012.

Έγκριση πρόσληψης εποχιακών Δημοτικών υπαλλήλων (8 μήνες) για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων.

Επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες στους Δήμου, όσον αφορά τα ανεπιτήρητα ζώα, την παράνομη βόσκηση και ειδικά την οριοθέτηση των βοσκοτόπων.

Οι βοσκότοποι να είναι σε απόσταση 1000 μέτρων από οικισμούς και τουριστικές περιοχές.

Έλεγχος – επιτήρηση σταυλισμού των ζώων κατά τις νυχτερινές ώρες στους δηλωμένους από τους κτηνοτρόφους χώρους.

Έλεγχος κατά την τοποθέτηση «Ενωτίων» σε όλα τα παραγωγικά ζώα των κτηνοτρόφων.

 

Κάρπαθος 09 Μαρτίου 2022