Εκδήλωση-Ντοκουμέντο αφιερωμένη στον ήρωα Μανώλη Παπαμανώλη (1919-1943) Μουσείο Χατζηβασίλη

Εκδήλωση-Ντοκουμέντο αφιερωμένη στον ήρωα Μανώλη Παπαμανώλη (1919-1943) Μουσείο Χατζηβασίλη

Εκδήλωση που έγινε στη Ρόδο το 1993 από το πανεμιστημιο Αιγαίου για να τιμηθεί ο ήρωας Μανώλης Παμαμανώλης 1919-1943 απο την Όλυμπο Κάρπαθου.

Τότε ο ακούραστος καλλιτέχνης Γιάννης Χατζηβασίλης έκανε την εκπομπή ΣΕΛΙΔΕΣ και κατέγραψε την εκδήλωση . Θεώρησε σωστό για την μνημη του συνάδελφου και συγχωριανου του Ήρωα Μανώλη Παπαμανώλη να κάνει αυτό το αφιέρωμα.

Ο Μανώλης Παπαμανώλης  τελείωσε το δημοτικό σχολείο στην Όλυμπο, στη συνέχεια θα πάει στο Γυμνάσιο της Σύμης και από εκεί στο Α Γυμνάσιο Πειραιά. Οργανώθηκε στη «Δωδεκανησιακή Νεολαία», θα φακελωθεί και από τους Ιταλούς και παρακολουθείται.

Επιστρέφει στην Όλυμπο το 1936. οι Ιταλοί δεν τον αφήνουν να πάει στη Ρώμη για να σπουδασει ζωγραφική .

Ο Μανώλης ζωγράφιζε συνέχεια ,πολλα από τα έργα του ήταν πατριωτικά και εναντίον των φασιστών και του Μουσολίνι,τον στέλνουν στις φυλακές στα Κοσκινού της Ρόδου.

Το 38 επιστρέφει στην Κάρπαθο οι Ιταλοί του αφαιρούν την ταυτότητα του και τον έχουν κατ οικον περιορισμον και να δινει το παρον στην αστυνομία κάθε βράδυ. Καταφέρνει και φεύγει κρυφά απο την Κάρπαθο. Φτάνει με μια βάρκα στα Χανιά και μετά στην Αθήνα πάει εθελοντής στο στρατό το 40 και πολεμάει εναντίον των Ιταλων, πιάνετε αιχμάλωτος και το 1941 βρίσκεται φυλακισμένος στην πόλη Udine.

Καταδικάζετε για εσχάτη προδοσία ,γιατί είναι Ιταλος υπήκοος . Το 1942 επιστρέφει στην Ελλάδα και οδηγείται στις φύλακες Αβέρωφ. Το 43 οδηγείται  στη φύλακες της Ρόδου και μετά απο κακουχίες και βασανιστήρια έπαθε φυματίωση και πέθανε τον Αύγουστο 1943 .