Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην διευθυντής της Αγροτικής Καρπάθου

Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην διευθυντής της Αγροτικής Καρπάθου

 

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, ο 61χρονος πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, ο οποίος έχει καταδικαστεί  και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξης 8 ετών για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης ποσού έξι εκατομμυρίων ευρώ και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η απόφαση ελήφθη χθες από το δικαστήριο το οποίο εξέτασε την αίτηση του κατηγορούμενου και διαπίστωσε ότι σύμφωνα και με τις διατάξεις των νόμων του νέου Ποινικού Κώδικα ο 61χρονος πληροί τις προϋποθέσεις να αφεθεί ελεύθερος έως την εκδίκαση της υπόθεσης του σε δεύτερο βαθμό, κάτι που πρόκειται να γίνει (σύμφωνα και με τον προσδιορισμό από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου) στις 14 Ιανουαρίου 2021.

Έτσι το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του πρώην διευθυντή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα, το πρώτο πενθήμερο, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Η υπόθεση είχε εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2019 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (πρωτοβάθμιο δικαστήριο) και ο 61χρονος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε στην παραπάνω ποινή με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Η ακροαματική διαδικασία για τη δίκη του πρώην διευθυντή από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου 2018 το μεσημέρι με την εξέταση της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας και διεκόπη για τις 15 Νοεμβρίου και εν συνεχεία για τις 12 Δεκεμβρίου οπότε και ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, έγινε η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και οι αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή όπως κατηγορείται του πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, την ενοχή του 67χρονου συνεταίρου του για το αδίκημα μόνο της νομιμοποίησης εσόδων και όχι της υπεξαίρεσης και την απαλλαγή ελλείψει δόλου τεσσάρων κατηγορουμένων και την αθώωση των λοιπών τριών, πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

Η απόφαση ωστόσο του δικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019 και με αυτή καταδικάστηκε ο πρώην διευθυντής στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξη 8 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση έκρινε αθώο για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ένοχο χωρίς ελαφρυντικό για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων τον 67χρονο συνέταιρο και συγκατηγορούμενό του, στον οποίο και επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα επτά άτομα που διατηρούσαν επιχειρήσεις και καταστήματα στο νησί και σε λογαριασμούς τους είχαν γίνει καταθέσεις χρημάτων από τον πρώην διευθυντή, τα οποία και κρίθηκαν αθώα από το δικαστήριο.

Σύμφωνα με το βούλευμα, του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει από λογαριασμούς 59 ατόμων που είχαν τα χρήματά τους στην τράπεζα που εργαζόταν ο πρώην διευθυντής, ανέρχεται στο ποσό των 5.775.080 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο 61χρονος πρώην διευθυντής αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας, τους έπειθε να επενδύσουν τα χρήματά τους σε REPO δηλαδή σε ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς, προκειμένου έτσι να κερδίσουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά των καταθέσεων ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.

Στη συνέχεια συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας. Όμως τις συμβάσεις αυτές ο πρώην διευθυντής ουδέποτε καταχώρισε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της Τράπεζας.

πηγή https://www.rodiaki.gr