Ο Υποστρ. Εμμανουήλ Δουρβετάκης, νέος Γενικός Περιφεριακός Διευθυντής Ν. Αιγαίου

Ο Υποστρ. Εμμανουήλ Δουρβετάκης, νέος Γενικός Περιφεριακός Διευθυντής Ν. Αιγαίου

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τον Φεβρουάριο, ο κ. Δουρβετάκης μετακινήθηκε στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Αιγαίου, από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας/Α.Ε.Α, όπου αντικείμενο της υπηρεσίας ήταν η καταπολέμηση πάσης φύσεως οργανωμένων οικονομικών εγκλημάτων. Ως Ταξίαρχος, υπηρέτησε στην Δ/νση Αστυνομίας της Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ ακόμη νωρίτερα, υπηρέτησε και στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, όντας από τα ιδρυτικά στελέχη του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για τη δίωξη του λαθρεμπορίου προϊόντων Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (καύσιμα, καπνικά, αλκοόλ κλπ), όπως και στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας ως Διευθυντής.

Ο ίδιος σημείωσε, ότι πέραν από μία σύντομη υπηρεσία ως νέος αξιωματικός στη Ζάκυνθο, δεν έχει τύχει να υπηρετήσει στο νησιωτικό χώρο, ενώ η τοποθέτησή του στη Σύρο από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν κάτι που είχε επιδιώξει. Παρ’ όλα αυτά, σχολίασε, ότι «παλιότερα, πριν από περίπου πέντε χρόνια είχα επισκεφτεί τη Σύρο για ένα τριήμερο σε διακοπές. Είχα σκεφτεί ότι θα ήθελα να ξαναέρθω για να γνωρίσω καλύτερα το νησί και να που ήρθα πλέον και θα βρίσκομαι εδώ για αρκετό καιρό».

«Ρόλος μας δεν είναι αυτός του “μπαμπούλα”»

Αναφορικά με τη στάση της Γεν. Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου, να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δεδομένου ότι έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη ελέγχου της τήρησης των μέτρων, ο κ. Δουρβετάκης υποστήριξε, ότι «αρχικά θα πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, να φοράμε τη μάσκα, να μη συγχρωτιζόμαστε, να περιορίζουμε την κυκλοφορία μας όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό πλέον, διότι και ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα, πάρα πολύ. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό και προσπαθούμε να είμαστε επικοινωνιακοί σε αυτό το κομμάτι. Δηλαδή και να κάνουμε τον έλεγχο, αλλά με τρόπο τέτοιο που να προσεγγίζεται ο πολίτης όμορφα και να του δίνουμε να καταλάβει, έστω και με σύσταση – διότι αυτοσκοπός μας δεν είναι η επιβολή προστίμων – ότι ζητούμενο είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας». Τόνισε, ότι «αυτό που έχω πει και έχω δώσει προς όλους να καταλάβουν στην Περιφέρειά μας, είναι ότι αυτοσκοπός δεν είναι το πρόστιμο».

Όπως επεσήμανε, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, η ΕΛ.ΑΣ. «κλήθηκε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, αυτό του ελέγχου των περιοριστικών μέτρων για τον covid-19. Ρόλος μας όμως δεν είναι αυτός του “μπαμπούλα”, αλλά να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη. Εγώ αυτό έχω ως αρχή και αυτό θα προσπαθήσω να εμφυσήσω στο προσωπικό που διοικώ εδώ και που θα διοικήσω και στο μέλλον. Η Αστυνομία είναι κοντά στον πολίτη και αυτή η φιλοσοφία θα πρέπει να ακολουθείται και να γίνεται βίωμα στον κάθε αστυνομικό και αυτό να το εισπράξει ο πολίτης. Δεν υπάρχει κάποια αντιπαλότητα. Συμπορευόμαστε. Μένουμε στο νησί, έχουμε τα ίδια προβλήματα και οι ώρες που κουραζόμαστε είναι ατελείωτες. 24 ώρες το 24ωρο ειδικά από την εμφάνιση της πανδημίας και έπειτα. Είναι όμως υποχρέωσή μας. Δεν μπορείς να έχεις τον έλεγχο της κατάστασης σε όλη αυτή την Περιφέρεια, αν δεν ασχοληθείς ουσιαστικά. Δεν ήρθαμε για τουρισμό, ήρθαμε για να δουλέψουμε».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι «τα μέτρα θα πρέπει να προσαρμόζονται και ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε περιοχής. Εδώ στη Σύρο, ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό που έχει, δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Δηλαδή, και στην πλατεία που θα βγει ο κόσμος βόλτα το απόγευμα, δεν είναι “ο ένας πάνω στον άλλον”. Άρα και οι πιθανότητες μετάδοσης είναι περιορισμένες».

Σχεδιασμός για την επαρκή αστυνόμευση

Όσο για την επάρκεια ή μη της στελέχωσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης, δεδομένων των αυξημένων αρμοδιοτήτων του Σώματος, εν όψει θέρους, ο Υποστράτηγος υπογράμμισε, ότι «οι ελλείψεις προσωπικού δεν αφορούν μόνο στις δομές του Νότιου Αιγαίου ή στη Σύρο, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σε όλη την Ελλάδα. Τεράστια προβλήματα αστυνόμευσης. Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει και έχουμε ζητήσει έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό πάνω στο κομμάτι αυτό και εννοώ την αστυνόμευση γενικότερα ειδικά για την περίοδο του καλοκαιριού, τόσο στο κέντρο, όσο και στις περιφερειακές περιοχές της Σύρου. Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα τον δείτε στην πράξη».

Ταυτόχρονα, υπενθυμίστηκε, ότι έχουν ήδη ιδρυθεί Υποδιευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ., σε Μύκονο και Σαντορίνη, των οποίων η λειτουργία θα ξεκινήσει με την έγκριση του οργανογράμματος για τη στελέχωσή τους, που αναμένεται εν ευθέτω χρόνω.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι για το καλοκαίρι και θα δείτε ότι θα ανταπεξέλθουμε στις όποιες συνθήκες», δήλωσε ο ίδιος.

Απομάκρυνση από τον κατασταλτικό ρόλο

Τέλος, αναφορικά με τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, όπως παρατηρήθηκε κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις στο κέντρο της Ερμούπολης, στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών για διάφορα ζητήματα, ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής τόνισε, ότι «ρόλος μας δεν είναι να αστυνομεύσουμε, να καταστείλουμε την πορεία, αλλά να την προστατεύσουμε. Να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα θα τηρηθούν όσο το δυνατόν – διότι σε μία πορεία που είναι μαζεμένα 200 ή 300 άτομα, φυσικά και δεν είναι εύκολο να τηρηθούν και στην περίπτωση που έχει ένας τον ιό είναι πολύ επικίνδυνη για τη διασπορά του – αλλά κυρίως να προστατεύσουμε αυτή την πορεία, ώστε και ο κόσμος να διαδηλώσει, να εκτονωθεί, να περάσει το μήνυμά του».

πηγή www.koinignomi.gr