Ένας χρόνος από την πρωτοφανή θύελλα της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ στον Δήμο Καρπάθου

Ένας χρόνος από την πρωτοφανή θύελλα της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ στον Δήμο Καρπάθου

Στο τέλος Ιουλίου 2021 βγαίνει στο φως μια επιστολή από την διοικούσα παράταξη, ΝΕΑ ΠΝΟΗ, που έφερε τα πάνω κάτω στην Κάρπαθο. Από εκεί και πέρα τίποτε δεν ήταν ίδιο ή δεν έγινε σύμφωνα με κάποιο πρόγραμμα.

Πέρασαν δυο βδομάδες σχετικής νηνεμίας και από τις 12 Αυγούστου 2021 ξεκίνησαν οι μεγάλες φουρτούνες, με την παύση των 3 Αντιδημάρχων, που ακόμη και σήμερα κλυδωνίζουν το Δήμο Καρπάθου. Η ενδοπαραταξιακή υπόθεση της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ έφτασε να ταλαιπωρούν ολάκερο το νησί (κι όχι μόνο) ενώ η τοπική κοινωνία από τότε παραμένει άφωνη και απορημένη. Ο Δήμαρχος συνεργάστηκε με τις δυο παρατάξεις οι οποίες έβαλαν πλάτη κι έτσι μοιραία χρεώνονται τα καλά αλλά και τα κακά των εξελίξεων.

Ωστόσο το μελανό σημάδι από την ένταση και τις διαφωνίες δίνει άλλη όψη και διαφορετικό χαρακτήρα στους ίδιους τους θεσμούς.  Οι πολίτες δείχνουν να μην εμπιστεύονται και να μην εκτιμούν τον αγώνα των αιρετών, να αμφιβάλουν ακόμη και για τις καλοπροαίρετες προσπάθειες και να δυσπιστούν κάποιες φορές σκληρά σε κάθε θετική προοπτική. Λογικό θα πει κανείς, με τόσα που έχουν διαβάσει κι έχουν ζήσει τον τελευταίο χρόνο από τη ΝΕΑ ΠΝΟΗ που μονάχα “νέα πνοή” δεν έφερε στον Δήμο. Κι ακόμη περιμένουμε ένα συγνώμη από την κοινωνία.


Σταχυολογύσαμε το τι είπαν-έγραψαν εκείνες τις πρώτες ημέρες της κρίσης οι πρωταγωνιστές της ιστορίας

 Στις 13 Αυγούστου 2021, με δελτίο τύπου, ο δήμαρχος Καρπάθου καλεί τους 5 να παραιτηθούν ή να ανεξαρτητοποιήθουν:

“Παραιτηθείτε ή ανεξαρτητοποιηθείτε διευκολύνοντας την μεγάλη προσπάθεια για διαπαραταξιακή συνεννόηση για την από κοινού διοίκηση του Δήμου.

Κάθε άλλη επιλογή ή ενέργεια απλά θα δείχνει ότι το μόνο μέλημά σας είναι τα επόμενα δύο χρόνια να εμποδίζετε την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου.

Όπως ακριβώς, κάποιοι από εσάς, κάνατε μέχρι τώρα!! Το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Ας πάρετε τις ευθύνες σας αλλά να είσαστε σίγουροι ότι δεν θα ξανασυμβεί να παραλύσει κι άλλος Δήμαρχος από ανευθυνότητα και προσωπικά συμφέροντα γνωστών κύκλων.

Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις που θα τις καλέσω και θα τις βάλω δίπλα μου. Που θα με στηρίξουν γιατί γνωρίζουν το ήθος μου, την εργατικότητα και την αγάπη μου για τον τόπο! Γιατί κι αυτοί θα βάλουν πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου και δεν θα αφήσουν το νησί να κλυδωνίζεται από ακυβερνησία. Υπάρχουν πολλοί προς αυτή τη κατεύθυνση, οι υπόλοιποι θα μείνουν στο περιθώριο!!!”


Μιχάλης Μανωλάκης, συνέντευξη στα Καρπαθιακά Νέα, 14 Αυγούστου 2021

ΕΡ. Δηλαδή η επιστολή δεν βγήκε έξω από εσάς;

Απ. Εγώ λέω ότι ήταν άκρως εμπιστευτική. Τώρα ποιος την κυκλοφόρησε και ποιος όχι, αυτό όταν το μάθω θα το πω. Εγώ δεν μπαίνω στην λογική όπως μπαίνει ο Δήμαρχος  ποιος το έκανε. Οποιοσδήποτε μπορούσε να το κάνει.

Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να κρύβουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί. Και το ότι πήρε διάσταση αυτή η επιστολή εγώ δε νομίζω ότι είναι το μείζον θέμα. Από την ώρα που πήρε την επιστολή στα χέρια του άρχισε να το λέει σε όλο τον δήμο. Δυο ώρες μετά το γνώριζαν όλα τα Πηγάδια. Ποιον βόλευε λοιπόν να μαθευτεί η ύπαρξη της επιστολής με βάση του τι συνέβη στην συνέχεια;

ΕΡ. Πως φτάσαμε να σπάσει το γυαλί; Υπάρχει κάτι που συνέβη τώρα τελευταία και οδήγησε τις εξελίξεις;

Απ. Εμείς, όπως σας είπα, κάναμε μεγάλη υπομονή γιατί σεβόμασταν και εξακολουθούμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν και μας ψήφισαν και μας έδωσαν την πρώτη θέση στις εκλογές του 2019.Την οποία πρώτη θέση την παρέδωσαν στους τελευταίους δείχνοντας ασέβεια στην λαϊκή εντολή. Η συμπεριφορά ήταν διαχρονικά  στο ίδιο μοτίβο, απλώς η δική μας υπομονή εξαντλήθηκε. Δεν είναι κάτι που προέκυψε την τελευταία βδομάδα, ούτε τις τελευταίες ημέρες. Απλώς τις τελευταίες μέρες καταλάβαμε τι ακριβώς παιζόταν δυο χρόνια πίσω από την πλάτη μας.

Θέλω εδώ να επισημάνω και για να είμαι ειλικρινής απέναντι του ότι ο κ. Μηνακάκης, δεν είναι το πρόβλημα του δήμου. Είναι απλώς μέρος του προβλήματος λόγω της θέσης του κοντά στον δήμαρχο.

Αυτό το διαπιστώσαμε τις τελευταίες  20 ημέρες, που ζήσαμε  έντονα το πρόβλημα, διακρίναμε ότι προέρχεται από αλλού το πρόβλημα. Από άνθρωπο της παράταξης ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έριχνε λάδι στην φωτιά, χωρίς να κάνει κάποια προσπάθεια να τα βρούμε. Μας έβλεπε και δεν μιλούσε σε κανένα. Θα μιλήσουμε σε έναν άλλο χρόνο για αυτό το θέμα εκτενέστερα. Με την συμπεριφορά του αυτή πήγαινε ενάντια στην ΝΕΑ ΠΝΟΗ και στους εκλεγμένους Δημ. Συμβούλους μας.

ΕΡ. Εντοπίζεται δηλαδή κάπου αλλού το πρόβλημα που οδήγησε στη ρήξη;

Απ. Τόσο εγώ, όσο και οι υπόλοιποι, στις μεταξύ μας συζητήσεις, θεωρούμε ότι το πρόβλημα έρχεται από κάποιο άλλο άτομο πολύ κοντινό στο περιβάλλον του Δημάρχου όπως προείπα.


Ο δήμαρχος Καρπάθου, κ. Νισύριος,  στις 23 Αυγούστου, δήλωσε στο skyRodos:

«Το λέω αυτό γιατί  πέντε άτομα δικά μου έχουν κάνει πραξικόπημα. Μου έξυναν την καρέκλα για δύο χρόνια. Εγώ τους καλούσα στο γραφείο μου  αλλά δεν ήταν συνεργάσιμοι. Έδωσαν στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που είχαμε πει πως δεν έπρεπε. Αυτό ήταν κακό για μένα. Δύο χρόνια τώρα δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Νόμισαν πως όταν νόσησα και έκανα εγχείρηση δεν θα επέστρεφα. Εγώ θα προσπαθήσω μόνο για το καλό της Καρπάθου. Άφησα την οικογένεια μου στην Αμερική και ήρθε στο νησί για να προσφέρω με έργα. Όλα τα χρήματα πηγαίνουν σε έργα».


Την επόμενη ημέρα, 24 Αυγούστου, με δελτίο τύπου ο δήμαρχος Καρπάθου είπε: Είμαι πιο αισιόδοξος παρά ποτέ για το μέλλον της Καρπάθου. Ο λαός μας λέει «κάθε εμπόδιο για καλό». Φαίνεται, η κρίση που κάποιοι δημιούργησαν, να λειτουργεί θετικά για τον Δήμο, για το Δημοτικό Συμβούλιο και για το κλίμα ευθύνης, συνεννόησης, συνεργασίας και δημιουργικής δουλειάς.

Η συνέχεια η υπόθεση της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ είχε αμέτρητα επεισόδια και σε πολλές στιγμές αναστάτωσε πρώτα την Κάρπαθο και στη συνέχεια έφερε σε αμηχανία ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ακόμη και σήμερα οι σχέσεις Δήμαρχου με τους 5, βρίσκονται στα δικαστήρια, αν και θα έπρεπε να έχουν αποκατασταθεί για το καλό της Καρπάθου. Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο που θα ζήσουμε στο νησί είναι η προεκλογική περίοδος και σε αυτό τα πράγματα δείχνουν να είναι δύσκολα αφού μέχρι σήμερα επιλέγεται η τακτική της… σιωπής.

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα