Η έννοια της ΝΤΡΟΠΗΣ έπαψε να υφίσταται στην ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ της ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Η έννοια της ΝΤΡΟΠΗΣ έπαψε να υφίσταται  στην ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ της ΚΑΡΠΑΘΟΥ

 του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη

Όπως και τόσοι άλλοι συμπατριώτες, έτσι κι εγώ επισκέφτηκα φέτος τη γενέτειρά μου Όλυμπο για να περάσω με τον μοναδικό τρόπο, που μόνο ο συγκεκριμένος τόπος μας προδιαθέτει, τις Άγιες Μέρες του Πάσχα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου του Λαζάρου 8/4, αποβιβάστηκα από το πλοίο “ΠΡΕΒΕΛΗΣ” στο λιμάνι του Διαφανιού και κάποια λεπτά αργότερα, χαράματα σχεδόν, έφτασα οδηγώντας το αμάξι μου στην πλατεία της Αποπαντής (Υπαπαντής) της Ολύμπου.

Η βαθειά απογοήτευση ήταν το πρώτο συναίσθημα που με κυρίευσε όταν συνειδητοποίησα ότι στις τέσσερεις συνοικίες που περιβάλλουν την πλατεία (“Μούτσουνας”, “Άης Αντώνης”, “Αποπαντή” και Κάτω Χωριό – “Σκαλϊάκια”) δεν υπήρχε ούτε για δείγμα μια λάμπα του δημοτικού φωτισμού αναμμένη.

Οι συνοικίες Άης Αντώνης & Μούτσουνας της Ολύμπου χτες βράδυ.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, και παρά το προχωρημένο της ώρας, πήρα στο τηλέφωνο δίχως να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο τον Αντιδήμαρχο Βορείου Καρπάθου Νίκο Κων. Νταή. Ο Αντιδήμαρχος μου δήλωσε άγνοια του θέματος και επικαλέστηκε την προβληματική συνεργασία του με τον Δημοτικό Ηλεκτρολόγο Βασίλη Νικ. Τσαμπανάκη για να δικαιολογήσει την κατάσταση. Ας σημειωθεί ότι η οδός που οδηγεί από την προαναφερθείσα πλατεία στην οικία του γράφοντος, περνά πάνω από μιαν απότομη και επικίνδυνη πλαγιά, που καθώς δεν υφίσταται η παραμικρή προστατευτική κατασκευή για τους πεζούς υπάρχουν υψηλότατες πιθανότητες να γκρεμοτσακιστούν οι διαβάτες του κατασκότεινου μονοπατιού στην απότομη κατωφέρεια με άμεσο κίνδυνο και για τη ζωή τους την ίδια!!!

Το επόμενο πρωΐ της Κυριακής των Βαΐων 9/4 επισκέφτηκα τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Ηλία Βασ. Παπαηλία ο οποίος μου υποσχέθηκε ότι θα ασχοληθεί άμεσα με το θέμα. Παράλληλα ενόχλησα τόσο τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Α.Π.Ε.Κ. Μηνά Μιχ. Πρωτόπαπα, Ολυμπίτη στην καταγωγή, όσο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Γιώργο Κων. Χατζηπαπά οι οποίοι εδήλωσαν επίσης άγνοια του θέματος και υποσχέθηκαν να ενεργήσουν για την τακτοποίησή του από τη Μ. Δευτέρα.               Αφού περίμενα μάταια επί δυο εικοσιτετράωρα για κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, προσπάθησα να απευθυνθώ τηλεφωνικά το πρωί της Μ. Τρίτης 11/4 στο Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Θεμ. Νισύριο χωρίς όμως επιτυχία, αφού, όπως μου εξήγησε δυο μέρες αργότερα, εκείνη την ώρα βρισκόταν σε σύσκεψη!

Έτσι απευθύνθηκα τηλεφωνικά στον ευρισκόμενο στη Ρόδο Αντιδήμαρχο Μανώλη Ιωάν. Παραγιό αναφέροντας το υφιστάμενο σοβαρό πρόβλημα, ενημερώνοντας παράλληλα και τον ευρισκόμενο στον Πειραιά Δημοτικό Σύμβουλο της Δημοτικής Ενότητας Ολύμπου Κομνηνό Γεωρ. Σακέλλη. Και οι δυο μου υποσχέθηκαν την άμεση επίλυση του προβλήματος, μεταφέροντας μου την εκτίμηση του Δημοτικού Ηλεκτρολόγου ότι το πρόβλημα εντοπιζόταν στο φωτοκύτταρο που ρυθμίζει το άναμμα και το κλείσιμο του δικτύου του Δημοτικού Φωτισμού και πως αυτό θα άλλαζε εντός της ημέρας, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος…!!!

Και πράγματι, όπως πληροφορήθηκα το μεν φωτοκύτταρο αντικαταστάθηκε, το πρόβλημα όμως συνέχιζε να υφίσταται διότι η γνωμάτευση του τεχνικού αποδείχτηκε εντελώς άστοχη.

Την Μ. Τετάρτη 12/4 επικοινώνησα εκ νέου με τον Αντιδήμαρχο Βορείου Καρπάθου Νίκο Κων. Νταή ο οποίος με ενημέρωσε ότι απ’ ότι φάνηκε το πρόβλημα αφορούσε τη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και ότι θα έφτανε συνεργείο της το συντομότερο δυνατόν για να λύσει το πρόβλημα…

Δυστυχώς ούτε και την Τετάρτη εμφανίστηκαν οι αρμόδιοι τεχνικοί κι έτσι το πρωί της Μ. Πέμπτης 13/4 ξανατηλεφώνησα στον Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Θεμ. Νισύριο. Αυτή τη φορά στάθηκα περισσότερο τυχερός. Ο Δήμαρχος σήκωσε το τηλέφωνο, πλην όμως δήλωσε απολύτως αναρμόδιος για να ασχοληθεί με θέματα του Δημοτικού Φωτισμού. Για να ολοκληρωθεί μάλιστα η όλη σουρεαλιστική εικόνα του Δήμου Καρπάθου με παρέπεμψε στον “μέλλοντα να εκλεγεί Ολυμπίτη Δήμαρχο” για να μου λύσει το θέμα….!!!

Έτσι αναγκάστηκα να ξαναεπισκεφτώ λίγο αργότερα αυτοπροσώπως στο Διαφάνι και πάλι τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Ηλία Βασ. Παπαηλία ο οποίος με ενημέρωσε ότι επικοινώνησε στο μεταξύ με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Γερακιανάκη, που του υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Όμως το πρόβλημα με το Δημοτικό Φωτισμό συνέχιζε να παραμένει άλυτο κι έτσι ο Ηλίας Παπαηλίας τηλεφώνησε ενώπιον μου άλλες δύο φορές στον Μιχ. Γερακιανάκη, ο οποίος παρά ταύτα δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την επίλυση ενός τόσο σημαντικού θέματος.

Έτσι χτες βράδυ συνέχιζαν για έκτη συνεχόμενη βραδιά να παραμένουν βυθισμένες στο σκοτάδι οι τέσσερεις αναφερθείσες συνοικίες της Ολύμπου δίνοντας στους κατοίκους τους την τραγική εικόνα που φαίνεται στις δημοσιευόμενες φωτογραφίες.

Όπως είναι προφανές η έννοια της ΝΤΡΟΠΗΣ έχει λείψει από την Καρπαθιακή Αυτοδιοίκηση, τόσο από τα αδρά αμειβόμενα διοικητικά στελέχη της, όσο και τους απασχολούμενους υπαλλήλους της.

Οι δύσμοιροι Ολυμπίτες θα περιμένουν λοιπόν να σκάσουν στον Πασχαλιάτικο ουρανό οι εορταστικές φωτοβολίδες για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια μετά την Αναστάσιμη λειτουργία!!!

Το ξωκλήσι της “Αποπαντής” χαμένο μέσα στο σκοτάδι

Κλείνοντας το θλιβερό αυτό σημείωμα μου, επιθυμώ να ρωτήσω δημόσια, ευθέως και χωρίς περιστροφές τόσο τον υποψήφιο Δήμαρχο Καρπάθου Μιχάλη Κων. Φελλουζή, όσο και τους επικεφαλής των λοιπών εκκολαπτόμενων Δημοτικών Συνδυασμών της Καρπάθου, εάν πιστεύουν ότι με την ανακύκλωση των προσώπων που στελεχώνουν τα παταγωδώς αποτυχημένα διοικητικά σχήματα του παρόντος στη Δημοτική Ενότητα της Ολύμπου και ενισχύοντάς τα και με άλλα απρόσμενα μέλη της Ολυμπίτικης διασποράς προσφέρουν την οποιανδήποτε ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος στην Όλυμπο και στους Ολυμπίτες….

Με τέτοιες τακτικές για ένα και μόνο πράγμα θα πρέπει να είναι σίγουροι. Ότι με τις κινήσεις τους αυτές, που μόνο στόχο έχουν την ανελέητη ψηφοθηρία, θα πραγματοποιήσουν μια ώρα αρχύτερα την παλιά Ολυμπίτικη μοιρολατρική “προφητεία” που προβλέπει την πλήρη ερημοποίηση του κοσμοξάκουστου αυτού τόπου και το εν συνεχεία κηλάημα της πέρντικας στοπ Πύργκο!!!…..

14.4.2023

Καρπαθιακά Νέα