Από 15 Ιουλίου η Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου έχει αιτηθεί το θέμα της αναβάθμισης του Αστυνομικού σταθμού

Από 15 Ιουλίου η Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου έχει αιτηθεί το θέμα της αναβάθμισης του Αστυνομικού σταθμού

Αίτημα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, για την ίδρυση αυτόνομης Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης στην Κάρπαθο υπέβαλε η έπαρχος Καρπάθου – Ηρωϊκής Νήσου Κάσου κ. Καλλιόπη Νικολαϊδου.

Στο αίτημα αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
Θέτουμε υπόψη σας ένα σοβαρό πρόβλημα της Επαρχίας μας, το οποίο άπτεται των αρμοδιοτήτων σας.
Στην Επαρχία Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου λειτουργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου και ο Αστυνομικός Σταθμός Κάσου.
Τα έντονα προβλήματα παρουσιάζονται στο υποστελεχωμένο A. Τ. Καρπάθου:
• Ο Δήμος Καρπάθου εκτείνεται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, αποτελείται από 12 Κοινότητες, με αποτέλεσμα την δυσχέρεια της αποτελεσματικότητας αστυνόμευσης και την παντελή, πολλές φορές, έλλειψη επανδρωμένης εποχούμενης περιπολίας στην περιοχή αφού το Α.Τ. Καρπάθου αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τήρησης της τάξης σε όλη την έκταση του νησιού.
• Κλοπές και διαρρήξεις, παραβατικές συμπεριφορές από ημεδαπούς και αλλοδαπούς.
• Τα κρατητήρια του Α.Τ. Καρπάθου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την φιλοξενία αριθμού κρατούμενων και οι συνθήκες φύλαξης αυτών των ανθρώπων δεν είναι, εκ της καταστάσεως, οι δέουσες.
• Το διεθνές αεροδρόμιο Καρπάθου, ένα από τα 5 διεθνή αεροδρόμια της Π.Ν.ΑΙ., με πτήσεις από πολλούς προορισμούς της Ευρώπης και το Ισραήλ (θερινή περίοδος 2019, οι επισκέπτες ανήλθαν σε 200 χιλ. αφίξεις – αναχωρήσεις) είναι ίσως το μοναδικό στην επικράτεια, στο οποίο δεν λειτουργεί Αστυνομικός Σταθμός Ελέγχου και η ανάγκη αυτή καλύπτεται από το υποστελεχωμένο Α.Τ. Καρπάθου.
• Οι δόκιμοι άοπλοι αστυνομικοί που επιστρατεύονται κάθε καλοκαίρι για να σώσουν την κατάσταση δεν επιλύουν τα προβλήματα που δημιουργούνται και δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τήρησης της τάξης σε όλη την έκταση του Δήμου Καρπάθου.
• Τελευταίο, αλλά το πιο σοβαρό, είναι η μάστιγα των ναρκωτικών, η οποία όπως σε όλη την επικράτεια, πόσο μάλλον στην ακριτική Κάρπαθο, δρα και παγιδεύει τη νεολαία μας.
Κύριε Υπουργέ,
Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Α.Τ. Καρπάθου καταβάλουν πράγματι φιλότιμες προσπάθειες αλλά προφανώς αυτό δεν αρκεί. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι σε ένα οργανόγραμμα 24 ατόμων κάποιοι είναι σε άδεια, άλλοι σε μετάθεση αλλά κρατούν την οργανική τους θέση και παραμένουν μάχιμοι περίπου 10. Αποτέλεσμα το Τμήμα να αποδυναμώνεται και να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα, τόσο στους κατοίκους όσο και στην ίδια την Υπηρεσία.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, και αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλετε για την καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών, για την ασφάλεια των πολιτών, σας υποβάλλουμε αίτημα για την ίδρυση Αυτόνομης Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης με τα εξής Τμήματα: Αστυνόμευσης, Τουρισμού και Τροχαίας, Ασφάλειας- Αλλοδαπών, με αύξηση οργανικών θέσεων.
Θεωρούμε ότι η ίδρυση μιας υπηρεσίας ασφάλειας σε ένα Δήμο είναι πολλή σημαντική και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Φέρει όμως τα αντίθετα αποτελέσματα όταν υπολειτουργεί.
Παρακαλούμε να θεωρείτε δεδομένη τη συνεργασία των Υπηρεσιών μας, όπου και με όποιον τρόπο κρίνετε χρήσιμη, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας.
Με βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε και συμμερίζεστε την ευαισθησία μας αναμένουμε την έμπρακτη ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας».

Πηγή:www.dimokratiki.gr