'Οταν ο Κων. Φελλουζής και ο Φωκάς Σακελλιάδης έκαναν επίτιμο δημότη Καρπάθου τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας!

'Οταν ο Κων. Φελλουζής και ο Φωκάς Σακελλιάδης  έκαναν επίτιμο δημότη Καρπάθου τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας!

Πριν από 35 χρόνια (2 και 3 Δεκεμβρίου 1988) πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η Σύνοδος Κορυφής των 12 ηγετών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) την οποία προεδρία είχε τότε η Ελλάδα και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και τότε η Κάρπαθος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, είχε τη δική της ξεχωριστή παρουσία και έγραψε ιστορία!

Ο δήμαρχος Καρπάθου, Κωνσταντίνος Φελλουζής, μαζί με τον Πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου Φωκά Σακελλιάδη, με απόφαση του δημοτικού συμβούλιο Καρπάθου, ανακύρηξαν επίτιμο δημότη Καρπάθου τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Charles Hanghey (1925-2006)!

Μάλιστα ο δήμαρχος Καρπάθου χάρισε στον Πρωθυπουργό ένα ακριβές αντίγραφο νομίσματος της Καρπάθου του 4ου αιώνα.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1988 στήθηκε μια μεγάλη γιορτή έξω από το κέντρο ΑΚΤΑΙΟΝ και εκεί χόρεψε και εντυπωσίασε το καρπάθικο χορευτικό συγκρότημα με μουσικούς τον Μιχάλη Ζωγραφίδη και τον Α. Διακογεωργίου. Εκεί μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί την Κάρπαθο κάτι που ωστόσο δεν έγινε!

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης έγραψε στη Ροδιακή για τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρόδο:

“Η επιλογή της Ρόδου έγινε ύστερα από πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου (τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών) ο οποίος επιστρέφοντας από διακοπές στην Τήλο το καλοκαίρι του 1987, κυριολεκτικά θαμπώθηκε, μπαίνοντας στο λιμάνι από τις ομορφιές του νησιού, κι έσπευσε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και να του ζητήσει να γίνει εδώ η Διάσκεψη Κορυφής των 12 ηγετών της Ευρώπης!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε ασμένως δεκτή την πρόταση και αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την οργάνωση της Διάσκεψης. Η νομαρχία Δωδεκανήσου (νομάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης) και ο Δήμος Ρόδου (δήμαρχος Σάββας Καραγιάνννης) ανέλαβαν την εκτέλεση σημαντικών παρεμβάσεων στην πόλη (Ξενοδοχείο «Ρόδων» για το Κέντρο Τύπου, Ροδιακή Έπαυλη για το δείπνο των 12 ηγετών κ.α.) ενώ η Μελίνα Μερκούρη (τότε υπουργός Πολιτισμού) τα έργα στο Μέγαρο των Ιπποτών όπου θα γίνονταν οι επίσημες συνεδριάσεις.

Τα πάντα ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους και η Ρόδος αντιπροσώπευσε επάξια την Ελλάδα στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι 12 ηγέτες εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία και την οργάνωση της Διάσκεψης.

Στη Ρόδο βρίσκονταν και οι δήμαρχοι 14 νησιών προκειμένου να τιμήσουν τους πρωθυπουργούς των χωρών-μελών της ΕΟΚ. Ο δήμος Ρόδου ανακήρυξε δημότη του τον πρόεδρο Μιτεράν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Δήμος Κω τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο δήμος Καλύμνου τον πρωθυπουργό της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ο δήμος Χάλκης την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερκαι ο Δήμαρχος Καρπάθου Κωνσταντίνος Φελλουζής τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Charles Hanghey.

Ποιοι συμμετείχαν

Η Διάσκεψη Κορυφής των 12 κρατών-μελών της ΕΟΚ ξεκίνησε στις 1.30 το μεσημέρι στην ειδικώς διαμορφωθείσα αίθουσα του Μεγάρου του Ιπποτών κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Παρόντες ήσαν:
Από την Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

 Από τη Γερμανία: Ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο υπουργός Εξωτερικών Χανς Ντίτριχ Γκένσερ

 Από τη Γαλλία: Ο πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν και ο υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντυμάς.

Από την Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός Τσαρλς Χάγκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Λένικον

Από την Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Φελίππε Γκονζάλες και ο υπουργός Εξωτερικών Φραγκίσκο Ορτόνοζ

Από την Ιταλία: Ο πρωθυπουργός Τσιριάκο Ντε Μίτα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Αντρεότι

Από την Βρετανία: Η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και ο υπουργός Εξωτερικών Σερ Τζέφρεν Χάουζ.

 Από το Λουξεμβούργο: Ο πρωθυπουργός Τζακς Σάντερ και ο υπουργός Εξωτερικών Τζακς Φάνκς

Από την Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Ρόουντ Λούμπερς και ο υπουργός Εξωτερικών Φ.Η. Βαν ντε Μπροκ.

 Από το Βέλγιο: Ο πρωθυπουργός Βίλφριντ Μαρτένς και ο υπουργός Εξωτερικών Λεό Τιντεμανς

Από την Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζοάν ντε Ντέας Πινέιρο.

Από τη Δανία: Ο πρωθυπουργός Πολ Σλούτερ και ο υπουργός Εξωτερικών Ονε Ελεμαν-Τζένσεν.

Παρόντες στη Διάσκεψη Κορυφής και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Λαρυ Πλεμτ.

πηγή εφ. Ροδιακή

20.2.2023