Φωτεινή Φράγκου – Δημοτικές Εκλογές 2023 στην Κάρπαθο

Φωτεινή Φράγκου – Δημοτικές Εκλογές 2023 στην Κάρπαθο

Καθώς οι επόμενες δημοτικές εκλογές πλησιάζουν, δράττομαι της ευκαιρίας να κάνω μια πρόταση προς κάθε κατεύθυνση.   Προσωπικά ζω και εργάζομαι στην Κάρπαθο,   έχω διατελέσει δημοτική σύμβουλος πλειοψηφίας την 5ετία 2014-2019  και  γνωρίζω τα πλεονεκτήματα αλλά και τα προβλήματα του τόπου μου , τους ανθρώπους , τις ιδιαιτερότητες του νησιού καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έχει αποκρυσταλλωθεί επομένως η προσωπική μου άποψη σχετικά με τις προκλήσεις που αφορούν τη  διοίκηση του Δήμου μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω εντοπίσει είναι η έλλειψη ομοψυχίας και συνεργασίας. Έχω διαπιστώσει πολλές περιπτώσεις  υπέρμετρου εγωισμού, εξουσιολαγνείας , εμπάθειας, καθώς και  πρακτικές απαξίωσης έργων και θεσμών. Οι στάσεις και οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν με τον θεσμό της δημοκρατίας και τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης , ενώ  έχουν δυσμενέστατες συνέπειες στη λειτουργία του Δήμου αλλά και στην ανάπτυξη και την συνολική ευημερία του νησιού.  Αντί των πρακτικών αυτών  θα έπρεπε να υπάρχει ομόνοια και συντονισμένη συνεργασία ώστε να υλοποιηθούν τα έργα και οι υποχρεώσεις του Δήμου μας.

Έχουμε γίνει μάρτυρες κατά το πρόσφατο παρελθόν μιας -τουλάχιστον- εκρηκτικής κατάστασης στο Δημοτικό Συμβούλιο , λες και έχουν κάτι να χωρίσουν.. (ή μήπως έχουν;)- αντί να κάνουν το αυτονόητο, να συνεργαστούν δηλαδή για «το καλό του νησιού» , όπως αντιφατικά δηλώνουν κάποιοι …  Η κατάσταση αυτή έχει απαξιώσει το θεσμό του δημοτικού συμβούλου και έχει οδηγήσει αρκετούς σε παραίτηση, ενώ αποτρέπει αξιόλογα άτομα από τη συμμετοχή στα κοινά.

    Με γνώμονα λοιπόν ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, θα προτείνω την ενοποίηση των τυχόν παρατάξεων και μελλοντικών υποψηφίων ΠΡΙΝ τις εκλογές,  ώστε να αποδείξουν έμπρακτα  ότι έχουν την πρόθεση να συνεργαστούν και να εργαστούν για να έχουμε μόνο θετικά αποτελέσματα .

Θα επιμείνω στην άποψή μου ότι οι ενέργειες τύπου ‘πηγαδάκια’ σε καφενεία , προεκλογικές υποσχέσεις , ‘μοίρασμα καρεκλών’ και κάθε είδους συναλλαγές δεν συνάδουν με το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης…  Η στάση αυτή απαξιώνει την έννοια της διοίκησης του Δήμου και δημιουργεί στρεβλώσεις και καθυστερήσεις στη λειτουργία του οργανισμού..

Το παράδοξο είναι ότι έχουμε αλλοτριωθεί τόσο ως κοινωνία, ώστε να μας φαίνονται φυσιολογικά τέτοια φαινόμενα και να μην αντιδρούμε, παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες και οι παραλείψεις κάποιων υπονομεύουν το μέλλον ολόκληρου του νησιού. Και όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή μας και την ψευδαίσθηση ότι αφορούν μόνο τους δημοτικούς συμβούλους !

Επειδή λοιπόν για ότι γίνεται στο νησί έχουμε ευθύνη όλοι μας και μας αφορά όλους θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων . Είναι αδιανόητο ότι παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα ως απλοί θεατές αντί να είμαστε ενεργοί και να διεκδικούμε το καλύτερο για το νησί μας.. Αρχικά πρέπει να ψηφίζουμε με κριτήριο τις ικανότητες και τη διάθεση προσφοράς των υποψηφίων και έπειτα να τους ελέγχουμε ώστε να αποφύγουμε τα γνώριμα φαινόμενα.

ΤΩΡΑ είναι η ώρα για έργα και όχι λόγια , καθώς αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση , οι επιπτώσεις για το νησί μας θα είναι πλέον μη αναστρέψιμες. Η μόνη λύση είναι να κυριαρχήσει η έμπρακτη συναίνεση με τη μορφή ΜΙΑΣ  παράταξης που θα αποτελείται από όσους θέλουν να συνεισφέρουν στα κοινά και να πάνε την Κάρπαθο κάποια βήματα μπροστά .

Σε αντίθετη περίπτωση αν υπάρχουν πολλές αντιμαχόμενες παρατάξεις θα έχουμε την γνωστή ‘εμπόλεμη’ κατάσταση με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.

Φωτεινή Φράγκου

18.1.2023

Καρπαθιακά Νέα