Γεώργιος Δήμαρχος: «Λύση στο πρόβλημα των δασικών χαρτών οι ιταλικοί γεωφυσικοί χάρτες του 1932».

Γεώργιος Δήμαρχος: «Λύση στο πρόβλημα των δασικών χαρτών οι ιταλικοί  γεωφυσικοί χάρτες του 1932».

 

του Μανώλη Δημελλά

 

«Αντί των αεροφωτογραφιών που είναι τραβηγμένες το 1960 να χρησιμοποιηθούν οι ιταλικοί γεωφυσικοί χάρτες του 1932! Σε αυτούς κρύβεται όλη η αλήθεια για τη χρήση γης και είναι το μοναδικό αδιαμφησβήτητο ντοκουμέντο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε».

Γεώργιος Δήμαρχος

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Καρπάθου ανάμεσα στις προτάσεις και τη συζήτηση, που μονοπωλεί ένα μεγάλο τμήμα από την επικαιρότητα ολόκληρης της Δωδεκανήσου, ακούσαμε μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Πρόκειται για την συγκροτημένη σκέψη του Γεωργίου Δήμαρχου, του δημοτικού συμβούλου με τεράστια πείρα στο θέμα των δασών της Καρπάθου, αφού μετρά περίπου τριάντα εργασίας στα βουνά του νησιού ως Τεχνολόγος Δασοπονίας του Δασονομείου Καρπάθου.

Ο Γεώργιος Δήμαρχος ανέπτυξε την άποψη του στηριζόμενος σε κάτι που πολλοί ίσως  να μη το γνωρίζουν.

Οι πρόσφατοι δασικοί χάρτες που κυκλοφορούν έχουν στηριχθεί σε αεροφωτογραφίες του 1945, ωστόσο για τα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν τέτοιες λήψεις. Για αυτό το λόγο έχουν χρησιμοποιηθεί αεροφωτογραφίες των νησιών  τραβηγμένες το 1960.

Ο Γιώργος Δήμαρχος μας εξήγησε ότι από το 1945 μέχρι το 1960  έχουν περάσει 15 κρίσιμα χρόνια και μέσα σε αυτά μια έκταση μπορεί να χάσει τον αγροτικό χαρακτήρα της και να φαίνεται ως δασική. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνα τα χρόνια από τα νησιά υπήρξε κι ένα πολύ μεγάλο μεταναστευτικό κύμα και τα χωράφια εγκαταλείφθηκαν.

Αυτό που άμεσα πρέπει να γίνει από τον Δήμο Καρπάθου είναι να υποβληθεί μια σοβαρή και εμπεριστατωμένη πρόταση προς τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα μπορούσε να διορθώσει τα σφάλματα.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Δήμαρχος: «Υπάρχουν ιταλικοί γεωφυσικοί  χάρτες του 1932 που δείχνουν τον χαρακτήρα που είχε η γη εκείνη την εποχή. Δεν μπορεί να πει κανείς ό,τι αυτοί οι χάρτες κρύβουν κάτι ή ό,τι προσπαθούμε να οικειοποιηθούμε κάτι. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1960 έχουμε ένα αδιαμφισβήτητο ντοκουμέντο κι αυτό είναι οι ιταλικοί χάρτες του 1932».