Γεραπετρίτης: μετά τον Απρίλιο οι στιγμές είναι εκλογικές

Γεραπετρίτης: μετά τον Απρίλιο οι στιγμές είναι εκλογικές

“Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου. Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε όμως να αποδεχτούμε και έναν δανεισμό, υπό οποιαδήποτε μορφή γίνει αυτός, καθώς αυτό θα ήγειρε ζήτημα ιδιοκτησίας”, ξεκαθάρισε στην ertnews o υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι το μόνο που μπορεί να συζητήσει η ελληνική πλευρά με το Βρετανικό Μουσείο, στο πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης είναι η επιστροφή των γλυπτών να γίνει υπό ένα νομικό ένδυμα.

“Έχουμε όντως θέσει ένα θέμα”, παραδέχθηκε, “να μπορούμε να στέλνουμε κάποιες από τις ελληνικές αρχαιότητες στο βρετανικό Μουσείο για περιοδικές εκθέσεις”.

Ο υπουργός Επικρατείας αποσαφήνισε ωστόσο ότι “δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία, γίνονται μόνο συζητήσεις” και – όπως είπε – “απέχουμε πολύ από το να μπορέσουμε να κάνουμε μία συμφωνία”.

Εκλογές

Αναφερόμενος εξάλλου στις εκλογές, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι “το πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού, ωστόσο μετά τον Απρίλιο οι στιγμές είναι εκλογικές.

Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι εξαντλείται η τετραετία καθώς – όπως είπε – δεν είναι σύνηθες στη μεταπολίτευση να υπάρχει σεβασμός στον εκλογικό κύκλο κάτι που απέδειξε η παρούσα κυβέρνηση”.

“Ήμασταν πολύ σαφείς από την αρχή”, πρόσθεσε, “οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι για όλους και εγκαίρως”.

Ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι θα έχουμε διπλές εκλογές. Ανέφερε ότι για τη ΝΔ το “ζήτημα της κυβερνησιμότητας είναι μείζον” επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει αποδειχθεί από την προηγούμενη τετραετία είναι ότι οι πολλαπλές κρίσεις, απαιτούν σταθερές και συμπαγείς κυβερνήσεις.

Τόνισε επίσης ότι “είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασίας, σε μία προγραμματική βάση”.

Διευκρίνισε ότι οι συνεργασίες δεν είναι αυτοσκοπός για τη ΝΔ, “εξυπηρετούν όμως ένα πολύ σημαντικό σκοπό, την κυβερνησιμότητα της χώρας επί τη βάση προγραμματικής σύγκλισης”.

Οικονομία

Αναφορικά με τα θέματα της οικονομίας, και την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι τα ζητήματα της οικονομίας είναι μετρήσιμα, και όπου υπάρχει μετρήσιμο δεδομένο δεν μπορεί – όπως είπε – να υπάρχει ισχυρή αντίδραση και αντεπιχείρημα.

Σημείωσε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, η ελληνική οικονομία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη, αντιδρά στο ζήτημα του πληθωρισμού ενώ στα ζητήματα ενέργειας είμαστε η χώρα με την τρίτη μικρότερη τιμή λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα και ακριβώς στον μέσο όρο στην τιμή λιανικής στο φυσικό αέριο.

Σχετικά με την επιδοματική πολίτική, ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι επαρκής, είναι όμως αναγκαία στην παρούσα συνθήκη. Επεσήμανε  ότι “αυτός είναι και λόγος που η κυβέρνηση προχωρά σε μία σειρά από μόνιμα μέτρα που έρχονται να αναβαθμίσουν το πραγματικό εισόδημα των πολιτών”.