Χαιρετισμός του Συμβ. Πολιτισμού, Γιώργου Τσαμπανάκη, στην παρουσίαση του βιβλίου "ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ", του Γιώργου Ν. Κανάκη

Χαιρετισμός του Συμβ. Πολιτισμού, Γιώργου Τσαμπανάκη, στην παρουσίαση του βιβλίου "ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ", του  Γιώργου Ν. Κανάκη

  

 

Παρουσίαση βιβλίου Γιώργου Νικ. Κανάκη

“ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ”

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – Η.Ν. ΚΑΣΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚ. ΤΣΑΜΠΑΝΑΚΗ

 

Όλυμπος Καρπάθου,

Παρασκευή, 12/8/2022

 

Αιδεσιμότατε,

αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

Η ιδιαίτερη πατρίδα μας Όλυμπος της Καρπάθου, έχει τη χαρά να εντάσσει σήμερα επίσημα στην ανεξάντλητη, σχεδόν, βιβλιογραφία της ένα ξεχωριστό συγγραφικό έργο που την τιμά ως τόπο, ως κοινωνία και ως πολιτισμικό σύμπλοκο. Είναι το νέο βιβλίο του καλού μας συμπατριώτη Γιώργου Κανάκη “ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ“, μια έμμετρη ηθογραφία, όπως εύστοχα την ονομάζει ο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, η οποία ανασυνθέτει μέσα από τα δίστιχα της την Όλυμπο που μας ανάθρεψε, την Όλυμπο που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και στην πολιτισμική κληρονομιά ολόκληρου του κόσμου.

Ο συγγραφέας είναι αυτό που θα λέγαμε ακριβολογώντας παιδί της Ολυμπίτικης γης. Γεννήθηκε στον τόπο μας, μεγάλωσε σ’ αυτόν και έζησε στα μικράτα του την παροδοσιακή αγροτοποιμενική ζωή της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Ο Γιώργος όμως διέθετε σπουδαίες οικογενειακές καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές αναφορές και είναι βέβαιο ότι αυτές φώτισαν το δρόμο του για να προσπεράσει τις αντιξοότητες της πρώιμης ζωής του και να βρει τον προορισμό, που του δίνει το δικαίωμα να καμαρώνει σήμερα ως άξιος συνεχιστής των σπουδαίων αυτών παραδόσεών του.

Το συγγραφέα είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω ακόμη καλύτερα σε δυο εντελώς  ξεχωριστές περιπτώσεις:

1ον. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με σκοπό τη δημιουργία του ιστορικού φωτοντοκιμαντέρ του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων “ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Από τους μύθους ως την Ένωση με την Ελλάδα” που ολοκληρώθηκε με την καθοριστική συμβολή και άλλων κοινών μας φίλων, όπως του σκηνογράφου Αντώνη Γεωρ. Χαλκιά και των συμπατριωτών Μανώλη Μιχ. Τσαγκάρη και Μιχάλη Γεωρ. Μικροπανδρεμένου, όπου διαπίστωσα από κοντά τις πλατιές τεχνικές του γνώσεις και την καλλιτεχνική του ευαισθησία.

2ον. Στον δύσκολο αγώνα για την υπεράσπιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της Ολύμπου στον λαϊκό της πολιτισμό και στην κατοχύρωσή τους με την ένταξη του “Ολυμπίτικου γλεντιού” στο Ελληνικό Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπου διαπίστωσα την ευθυκρισία, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα με την οποία ο Γιώργος αντιμετωπίζει τέτοια τόσο ευαίσθητα θέματα.

Όλες αυτές οι αρετές και τα χαρίσματα, που ήδη αναφέρθηκαν, οδήγησαν αναμφίβολα στο εξαιρετικό λογοτεχνικό αποτέλεσμα του “ΚΩΣΤΑΝΤΗ” και στην ωραία προσπάθεια του συγγραφέα να εκφραστεί ολοκληρωμένα μέσα από το θησαυρό της “Ελυμπίτικης εμιλίας“, ξυπνώντας σε όλους μας μνήμες και ακούσματα που ο πανδαμάτωρ χρόνος απειλεί να τα πάρει για πάντα μαζί του.

Δεν θα μπορούσα κλείνοντας να μην επισημάνω την εξαιρετική συμβολή του φίλου καλλιτέχνη Γιάννη Βασ. Χατζηβασίλη, που με τις ζωγραφικές του δημιουργίες σεγοντάρει ισάξια εικαστικά τα νοήματα και τα αισθήματα που υπηρετεί η γραφή του Γιώργου του Κανάκη.

Αξίζει ασφαλώς επιπλέον έπαινος τόσο στον Πρόεδρο όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” για την επιλογή τους να εντάξουν στην πολυποίκιλη ενότητα εκδόσεων του ιστορικού σωματείου και τη συγκεκριμένη επιμελημένη έκδοση.

Εκ μέρους της Επάρχου Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου κ. Καλλιόπης Νικολαΐδου, την οποία έχω τη τιμή να εκπροσωπώ στην αποψινή εκδήλωση, εύχομαι από καρδιάς να είναι το βιβλίο καλοτάξιδο και σύντομα να πιάσουμε στα χέρια μας και το επόμενο έργο του Γιώργου Κανάκη.

14.8.2022

Καρπαθιακά Νέα