Σχόλιο του πρώην Δημάρχου Μιχάλη Χανιώτη

Σχόλιο του πρώην Δημάρχου Μιχάλη Χανιώτη

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρώην Δήμαρχος  Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, επανέλαβε μια παλαιότερη τοποθέτηση του στα κοινωνικά δίκτυα (26.11.2018):

«Οι μέρες είναι πονηρές, γέμισε πάλι ο τόπος μάγους και σωτήρες, γυρολόγους, εμπόρους , μεταπράτες και κάθε λογής σαράφηδες της ελπίδας. Όλοι θα κάνουν τον τόπο παράδεισο, όλοι θα προσκομίσουν το ΝΕΟ και την ΑΝΑΝΕΩΣΗ, πολλές σειρήνες, μουσικές εξαίσιες ,και η κοινωνία δεμένη στο κατάρτι, όχι αυτό του Οδυσσέα μα της μιζέριας και της ανοχής που έφερε η κρίση και επιπλέον της γενικότερης απαξίωσης για τα κοινά και τα δημόσια πράγματα.

Είναι κανείς που πιστεύει στα αποτυχημένα κατά γενικήν ομολογίαν πειράματα;

Είναι κανείς που πιστεύει ότι πρέπει να ζήσουμε και τις παραλλαγές τους, εδώδιμες ή εισαγώμενες;

Είναι κανείς που πιστεύει ότι ο τόπος θα σωθεί με ενύπνια και όχι με πολιτικό ρεαλισμό; Αν ναι, ας το δηλώσει να ησυχάσουμε.

Φίλες και φίλοι, ο πανδαμάτωρ χρόνος απέδειξε ,και εξακολουθεί να δείχνει ότι η τύχες αυτού του τόπου κρίνονται, όχι στα αγοραία στέκια και τις καφετέριες, όχι στις παραπολιτικές συνάξεις, όχι με κεκορεσμένες πλέον υποσχεσιολογίες όχι με μαθητευόμενους μάγους και σωτήρες!

Αυτός ο ευλογημένος τόπος, χρειάζεται:

α) Ανθρώπους ικανούς να σταθούν και να τον εκπροσωπήσουν στα δημόσια βήματα.

β) Ανθρώπους που μπορούν να υπερασπίσουν τα δίκαια και τα συμφέροντα του και να τα διεκδικήσουν αποτελεσματικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων

γ) Ανθρώπους ικανούς να ανιχνεύουν και να αξιοποιούν τις υπάρχουσες πηγές χρηματοδότησης εθνικές ή Ευρωπαικές

δ)Ανθρώπους ανιδιοτελείς και ακέραιους και με “έξωθεν καλήν μαρτυρίαν”

Φίλες και φίλοι, ο Πανδαμάτωρ χρόνος απέδειξε! : η ευθύνη της τελικής επιλογής είναι κορυφαία υπόθεση και η ΑΠΟΦΑΣΗ κυριολεκτικά δική σας!»

Mιχάλης Χανιώτης

Πρόκειται για μια σκληρή ανακοίνωση, ρωτήσαμε τον κ. Χανιώτη και εκείνος μας παρέπεμψε σε μια παλαιότερη δήλωση του (15/12/2018):

“Απάντησα ότι η πραγματικότητα περί τα αυτοδιοικητικά είναι σκληρή ,και όχι η ανακοινωση που την περιγράφει!
Εντούτοις κάποιες διευκρινήσεις είναι απαραίτητες,διότι υπάρχουν ανάμεσα μας ,(δεν ξέρω αν είναι λιγοι ή αρκετοί)κάποιοι που ηθελημένα ή αθέλητα υπεραπλουστεύουν σε επικίνδυνο βαθμό την αυτοδιοικητική λειτουργία…
Καί εξηγούμαι,
Στις λιγες εξόδους που πραγματοποίησα αυτούς τους μήνες βρέθηκα ενώπιον απόψεων που υποστηρίζουν ότι ο Δήμος λειτουργεί και διοικείται περίπου όπως μια πιτσαρία που κάνει “ντελίβερι”και αν ο πιτσιρικάς δεν αποδίδει ,τον απολύει και πάει παρακάτω…(αρκεί δηλαδή ο τσαμπουκάς του αφεντικού)ρωτώντας τους έχοντας και κατέχοντας τέτοιες απόψεις ,αν γνωρίζουν τι είναι π.χ διαχειριστική επάρκεια,εξωταμειακή διαχείριση, διπλογραφικό σύστημα,παρατηρητήριο δαπανών ,ωρίμανση έργου και σύνταξη φακέλλου του έργου,υπαγωγή σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης,τι προβλέπει ο “Κλεισθένης”,τι σχέση έχει η διαχείριση του φυσικού και όχι μόνο περιβάλλοντοςμε την ανάπτυξη ενός τόπου,τι είναι η βιοποικιλότητα και πόσο υψηλή της Καρπάθου, ποιό είναι το νέο εκλογικό σύστημα που κάνει τον εκλεγμένο Δήμαρχο στις περισσότερες περιπτώσεις μειοψηφία στο ΔΣ, και άλλα σχετικά ,έλαβα απαντήσεις ολικής αγνοίας…
Ασφαλώς οι φορείς αυτών των απόψεων είναι εύκολο να πιστεύουν σε μάγους και σωτήρες, σε γρηγοράδες και θαύματα, και επιπλέον αποτελούν την καλύτερη εκλογική πελατεία των επιτήδειων και των ”Δομημένων συμφερόντων” που εκπροσωπούν…
Η κατάρτιση , ο σχεδιασμός,ο μεσομακροπρόθεσμος προγραμματισμός ,η συστηματική και μεθοδική προσπάθεια ,η στοχοποίηση και η εστίαση στις υποδομές και την αειφορία εν κατακλείδι είναι άπιαστα πουλιά!
Είπα λοιπόν να αναρτήσω περιληπτικά τις απόψεις μου περί του “φαινομένου”
Και το έπραξα χωρίς δισταγμούς και σκοπιμότητες…
Αυτές είναι οι πεποιθήσεις μου και τις είπα με απόλυτη ειλικρίνεια για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις…
… Καρπαθος 15/12/2018..
Η πρώτη ανακοίνωση του κ. Χανιώτη γράφτηκε πρίν την απόφαση του να αποσύρει την υποψηφιότητα του και να μπει στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Ενώ η δεύτερη έγινε με ειλημμένη την απόφαση του που ανακοινώθηκε λίγο αργότερα.