ΥΠΕΣ: Έκτακτα μέτρα για την προστασία από τον καύσωνα αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων

ΥΠΕΣ: Έκτακτα μέτρα για την προστασία από τον καύσωνα αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων

Εφαρμογή μέτρων για την προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων εν όψει καύσωνα, ζητάει με σχετικό έγγραφο που έχει αποστείλει ως επείγον στους δήμους, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς υπογραμμίζει:

«για την διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση, σε φρέσκο και δροσερό νερό, των ζώων συντροφιάς που διαβιούν στα δημοτικά καταφύγια της χώρας».

Καλεί τις δημοτικές αρχές «να τοποθετήσουν ποτίστρες στα κεντρικά σημεία των Δήμων καθώς και σε αυτά που παρατηρείται αυξημένη διέλευση αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

«Ταυτόχρονα, παρακαλούμε όπως επιτραπεί η παραμονή σε δημόσιες υπηρεσίες αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σε περίπτωση που αυτά αναζητήσουν προστασία από τον καύσωνα», σημειώνει το υπουργείο, ενώ δίνει εντολή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να εντείνουν τις έρευνες για εντοπισμό αλυσοδεμένων ζώων που δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και δροσερό σημείο.

Είναι στοιχειώδης ανθρωπιά να μην τα ξεχάσουμε αυτές τις δύσκολες ημέρες.

· Τοποθετήστε μεγάλα μπολ με νερό σε σκιερό μέρος για τα αδέσποτα

· Η αλυσόδεση των σκύλων, η μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια και ταράτσες, απαγορεύεται από τον νόμο και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εν μέσω καύσωνα, μπορεί να καταστεί ακόμα και θανάσιμη για το ζώο σας

· Να ανανεώνετε τακτικά τα μπολ των δεσποζόμενων ζώων σας με φρέσκο δροσερό νερό

· Μην βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας τις μεσημεριανές ώρες, προτιμήστε πολύ πρωινές και βραδινές ώρες

· Μην αφήνετε κανένα ζώο σας στο αυτοκίνητο, μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να κινδυνεύσει από θερμοπληξία και να καταλήξει

· Τα ιπποειδή απαγορεύεται να εργάζονται τις μεσημεριανές ώρες 12:00-17:00 και όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά (ΝΕΜΕΣΙΣ)

Αν διαπιστώσετε ότι οποιοδήποτε ζώο βρίσκεται σε κίνδυνο στείλτε άμεσα mail στο genast@astynomia.gr ή καλέστε στο 10410. Συνεργαστείτε με τον δήμο σας και τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής σας για αδέσποτα ζώα που μας έχουν ανάγκη. Αυτές τις δύσκολες ώρες ας μην τα ξεχάσουμε, μας χρειάζονται, καταλήγει η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

13.7.2023

Καρπαθιακά Νέα