Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους Ιρακινός κατηγορούμενος για διακίνηση μεταναστών στον αερολιμένα Καρπάθου

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους Ιρακινός κατηγορούμενος για διακίνηση μεταναστών  στον αερολιμένα Καρπάθου

του Δαμιανού Αθανασίου στην https://www.dimokratiki.gr

Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης 1000 ευρώ αφέθηκε χθες ένας 50χρονος Ιρακινός κατηγορούμενος για διακίνηση μεταναστών, προσωρινά κρατούμενος από την 31η Ιουλίου 2020.

Την 28η Ιουλίου 2020 αστυνομικός του ΑΤ Καρπάθου διαπίστωσε ότι εντός του χώρου του αερολιμένος Καρπάθου βρισκόταν ομάδα ατόμων μαζί με τον κατηγορούμενο, ο οποίος τους καθοδηγούσε και τους έδειχνε τον χώρο του αεροδρομίου καθώς και τον χώρο των αναχωρήσεων.

Τα εν λόγω άτομα θα επιβιβαζόντουσαν σε πτήση της «AUSTRIAN AIRLINES» με προορισμό τη Βιέννη και ώρα αναχώρησης την 09:45 της 28ης Ιουλίου 2020. Έπειτα από αστυνομικό έλεγχο εντοπίστηκαν να φέρουν 18 πλαστά διαβατήρια διαφόρων χωρών της Ευρώπης και μια ταυτότητα Βελγίου, για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή από τις Βελγικές αρχές.
Σημειώνεται ότι η υπάλληλος επίγειας εξυπηρέτησης, η οποία διενήργησε τον έλεγχο επιβίβασης της εν λόγω πτήσης, ενημέρωσε τον αστυνομικό ότι πριν μια βδομάδα, ο ανωτέρω δράστης είχε επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Βιέννη, πλην όμως είχε κάνει χρήση διαφορετικών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σε ερωτήσεις των αστυνομικών σχετικά με τη σχέση του με τα 18 άτομα καθώς και για το σχετικό συμβάν που ανέφερε η ανωτέρω υπάλληλος, ο δράστης δεν έδωσε απαντήσεις.
Σε έλεγχο από τερματικό της αστυνομίας, προέκυψε ότι σε βάρος του είχε καταχωρηθεί μέτρο διακριτικής παρακολούθησης.

Ο ίδιος απολογούμενος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι γνώριζε τους υπόλοιπους αλλοδαπούς και ότι βοήθησε κάποιον να πετάξει με το αεροπλάνο.
Σε αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής του κράτησης τονίζεται ότι είναι βεβαρυμμένη η κατάσταση της υγείας του ως ανάπηρος στερούμενος άνω άκρων, ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και ότι κινδυνεύει από την πανδημία του Covid 19 και περαιτέρω δεν είναι επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων λόγω των περιορισμών στις πτήσεις.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται η δικηγόρος κ. Σοφία Προύσαλη.