Πως χτίστηκε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στα Πηγάδια Καρπάθου

Πως χτίστηκε το εκκλησάκι  της Αγίας Κυριακής στα Πηγάδια Καρπάθου

γράφει η Πόπη Λαδή

Χρόνια πολλά. Βοήθεια μας η Αγία Κυριακή.
Στο βιβλίο του Μανόλη Κασσώτη “Η Βαγγελίστρα και τα εξωκλήσια της περιοχής” αναφέρεται ως ιδιοκτήτης του κτήματος, μέσα στο οποίο κτίστηκε η εκκλησία, η Φωτουλιά Ανδρέα Διακανδρά από το Απέρι.
Κάποτε η Φωτουλιά επισκέφτηκε το κτήμα της και παρατήρησε κάποιο φως. Πηγαίνοντας κοντά είδε την εικόνα της Αγίας Κυριακής και ένα καντήλι αναμμένο μπροστά στην εικόνα.. Αφηγήθηκε αυτό που είδε σε κάποιον βοσκό της περιοχής, που δεν την πίστεψε και κατάστρεψε την εικόνα. Αμέσως η θάλασσα στην περιοχή της Πατέλλας κοκκίνισε και το κοπάδι του βοσκού χάθηκε. Την ιστορία αυτή την έμαθε κι ο άντρας της Φωτουλιάς που αποφάσισε να κτίσει το εκκλησάκι.

Πιο παλιά ήταν 12 μεριδιούχοι, που μαζί με την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Μητρόπολης Απερίου επιστατούσαν για την διοργάνωση του πανηγυριού.. Αργότερα υπήρχαν 3 μεριδιούχοι. Η Εκκλησιαστική επιτροπή της Μητρόπολης Απερίου, ο εκάστοτε Μητροπολίτης και η Εκκλησιαστική επιτροπή της Ευαγγελίστριας.

Σήμερα έχει ισχύσει η εναλλάξ διοργάνωση του πανηγυριού, από την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Μητρόπολης Απερίου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ευαγγελίστριας Πηγαδίων.

Φωτογραφία  από τη σελίδα : τα 1εκκλησάκια της Καρπάθου